«Οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στα σκατά. Και μάλιστα πολύ βαθιά… Όλος αυτος ο θυμός είναι θεμιτός. Οι άνθρωποι στο δρόμο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναι οι ίδιοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν πληρώνουν φόρους. Η απάτη πάει σύννεφο.».. .Δεν χρειαζόταν βέβαια η εξομολόγηση του Στρος-Καν για να συνειδητοποιήσουμε τη μαύρη τρύπα στην οποία βρισκόμαστε. Μας ενοχλεί όμως όταν κάποιες αλήθειες λέγονται από ξένους και ιδιαίτερα από τον επικεφαλής του επάρατου ΔΝΤ, που σύμφωνα τουλάχιστον με την αντιπολίτευση ευθύνεται για όλα τα κακά που μας έχουν βρει. Μόνο που, δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα δεν διαμορφώθηκε ερήμην μας, αλλά με την δικιά μας ανοχή και συνενοχή…

Γιατί ας μην γελιόμαστε… Για χρόνια ζούσαμε αμέριμνοι, φορτώνοντας το λογαριασμό στις επόμενες γενιές, πιστεύοντας, ότι δεν μπορεί, κάποιος «από μηχανής θεός», θα βρει τον τρόπο να τη βγάλουμε καθαρή. Ενα σιωπηρό «κοινωνικό» συμβόλαιο βολέματος και αρπαχτής μάς ένωνε… Προφανώς δεν μετείχαν όλοι στο φαγοπότι. Προφανέστατα, οι βασικές ευθύνες ανήκουν στο πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια ένα κράτος φαυλότητας. Οπως υπήρχε πάντα και μια μειοψηφία που δούλευε σκληρά, πλήρωνε φόρους και δεν διεκδικούσε τη θαλπωρή του πελατειακού κράτους.

Το μοντέλο αυτό όμως κατέρρευσε. Και τώρα ψάχνουμε να βρούμε πώς θα πληρώσουμε το λογαριασμό χωρίς να βρεθούμε όλοι στον πάτο του βαρελιού. Καί είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε όμηροι στα χέρια των δανειστών μας. Που δεν φαίνονται διατεθειμένοι, με πρώτη την κυρία Μέρκελ, να μας κάνουν τη χάρη, χωρίς να δείξουμε πρώτοι εμείς τη μεταμέλεια μας… Θέλουμε αλληλεγγύη, αλλά, φευ, αυτή δεν προσφέρεται πλέον αδαπάνως.

Η λύση – πακέτο που διεκδικούμε, περιλαμβάνει, και ένα σκληρό εσωτερικό πακέτο, που δεν ξέρω αν μπορούμε να το αντέξουμε με τις συνήθειες που έχουμε αποκτήσει. Γιατί προϋποθέτει πολύ πιο σκληρές αντοχές για το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως για την κυβέρνηση που διαχειρίζεται την κρίση. Μόνο που δυστυχώς οι ενδείξεις που έχουμε ως τώρα, δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά έτοιμοι είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους….