Αίλουρος αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Δ. Δρούτσα. Όταν ρωτήθηκε γιατί θα επισκεφθεί τη Θράκη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι πρόκειται απλώς για μια επίσκεψη και ότι θα ήθελε την επόμενη φορά που θα βρεθεί στην Ελλάδα να επισκεφθεί τη Σπάρτη (!) για να δει «πώς είναι σήμερα αυτή η πόλη με την τόσο μεγάλη ιστορική σημασία». Κάλεσε επίσης τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθούν την Ανδριανούπολη και υπογράμμισε ότι στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία οι «μειονοτικοί πληθυσμοί αποτελούν στελέχη μιας γέφυρας ειρήνης που μπορεί να χτιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες».

Η παραπάνω φράση κάνει κάποιους διπλωμάτες να επιμένουν ότι ο κ. Νταβούτογλου είναι μαιτρ στο να ντύνει το ατσάλινο χέρι της γεωπολιτικής με το βελούδινο γάντι της ρητορικής. Προχωρεί π.χ. σε μια εντυπωσιακή φραστική χειρονομία φιλίας προς την Ελλάδα, όπως η παραπάνω, η οποία λειτουργεί ως πυροτέχνημα που κρύβει το νεύμα προς τη «μειονότητα» αφού ο τούρκος ΥΠΕΞ δεν προσδιορίζει αν αυτή είναι φυλετική ή μόνο θρησκευτική. Και δυστυχώς ουδείς του ζήτησε να το κάνει. Πάντως οι σχέσεις του κ. Νταβούτογλου με τον κ. Δρούτσα παραμένουν άριστες. Συζήτησαν κατ’ ιδίαν για 45 λεπτά χωρίς κανέναν διπλωμάτη παρόντα ενώ το βράδυ είχαν προγραμματισμένο γεύμα μετά συζύγων σε εστιατόριο στην κορυφή του Λυκαβηττού.

**

Η ελληνοτουρκική φιλία γνωρίζει δόξες και στο Βερολίνο, όπου ο κ. Π. Γερουλάνος συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού γνωστή και ως «Χρηματιστήριο του τουρισμού». Βγαίνοντας ο υπουργός έπεσε πάνω στον τούρκο ομόλογό του κ. Ερτούγκιουρουλ Γκιουνάϊ και είχαμε βεβαίως γέλια και χειραψίες. Νωρίτερα είχαμε ανάλογες σκηνές όταν ο Παύλος έπεσε πάνω στον ισραηλινό ομόλογό του κ. Σταζ Μισέσνικοφ. Μαθαίνω μάλιστα ότι ορισμένοι ενθουσιώδεις συνεργάτες των δύο υπουργών κόντεψαν να λιποθυμήσουν εξαιτίας της ξαφνικής συνάντησης αφού είχαν γνωριστεί πρόσφατα κατά το ταξίδι του κ. Γερουλάνου στο Τελ Αβίβ και αναπτύχθηκε μεταξύ τους υψηλό επίπεδο συναντίληψης για την τουριστική πολιτική. Δεν μένει παρά να προσθέσω ότι η δημιουργική φαντασία δεν λείπει από τις τουριστικές ηγεσίες των τριών γειτονικών χωρών αφού η Ελλάδα έχει συνάψει με την Τουρκία και το Ισραήλ συμφωνίες για την εκπόνηση ελληνοτουρκικών και ελληνοισραηλινών πακέτων μελλοντικής προσέλκυσης τουριστών από την Κίνα και την Ινδία.

**

Είναι ευχάριστο που τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν έχουν χάσει το χιούμορ τους παρά το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη στη χειρότερη ύφεση μετά τον Εμφύλιο. «Έρχομαι να κάτσω στα αριστερά σου για να πάρω αριστερό αέρα», είπε χαμογελώντας η υπουργός Απασχόλησης κυρία Λούκα Κατσέλη στον κ. Χάρη Παμπούκη στην αρχή του προχθεσινού υπουργικού Συμβουλίου. «Πρόσεχε να μην πουντιάσεις», μου λένε ότι της απάντησε ο υπουργός Επικρατείας με ένα ανάλογο χαμόγελο. Ως γνωστόν η Λούκα είναι φλογερή αριστερή που εργάζεται για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, αλλά και ο Χάρης δεν πάει πίσω.

**

Στο ίδιο «αριστερό» μήκος κύματος ο κ. Ευ. Βενιζέλος έπιασε πρώτος τη θέση εξ αριστερών του κ. Γ. Παπανδρέου εκτοπίζοντας εκείνον στον οποίο θεσμικά ανήκει η συγκεκριμένη «πολυθρόνα εξουσίας», δηλαδή τον κ. Ι. Ραγκούση. Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργού Άμυνας ερμηνεύθηκε από άλλους υπουργούς ότι έγινε για να «πικάρει» τον κ. Ραγκούση. Θυμίζω ότι η προηγούμενη πολιτική εβδομάδα έκλεισε με «ματς» ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και στον υπουργό Άμυνας σχετικά με το θέμα της Υπατίας που για πολλούς έληξε με 1_1.

**

Με την ευκαιρία, οφείλω να τονίσω ότι στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν την υποβάθμιση των Moody’s και είχαν έτοιμη την επιθετική ανακοίνωση κατά του οίκου αξιολόγησης από την Παρασκευή. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ωστόσο δεν μπορούσε να προχωρήσει σε μια σκληρότερη ανακοίνωση. Μου εξηγούν ότι η Moody’s καθώς και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor’s και Fitch) δεν ενεργούν αυθαίρετα. Αν μια χώρα θέλει να μην αξιολογούν την πιστοληπτική της ικανότητα μπορεί αμέσως να το ζητήσει. Μάλιστα κάθε χώρα πληρώνει για να την αξιολογούν και η Ελλάδα συγκεκριμένα πληρώνει περίπου 110.000 ευρώ ετησίως στην Moody’s για να απολαμβάνει τις υπηρεσίες της. Μπορεί λοιπόν εύκολα το υπουργείο Οικονομικών να απολύσει τη Moody’s. Ωστόσο, θα έχει ένα «μικρό πρόβλημα» με τις αγορές αφού δεν υπάρχουν άλλοι οίκοι αξιολόγησης πέραν των γνωστών τριών.

**

Προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρεξηγήσεως ο κ. Δ. Αβραμόπουλος βρήκε την ευκαιρία που περίμενε και ξεκαθάρισε οριστικά και αμετάκλητα ότι ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος είναι «σκιώδης υφυπουργός» (και όχι «σκιώδης υπουργός») Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Δεν διέφυγε της προσοχής βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, όχι μόνο είχε τον πρώτο λόγο στη χθεσινή συνάντηση του κλιμακίου της ΝΔ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά ήταν εκείνος που έκανε τις δηλώσεις στην κάμερα με τον κ. Παναγιωτόπουλο να περιορίζεται, όπως λένε, σε ρόλο διακοσμητικό. Κατόπιν τούτων, σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το σενάριο πολιτικής φαντασίας εκλογής της ΝΔ στην κυβέρνηση, η ελληνική εξωτερική πολιτική θα έχει μηδαμινές πιθανότητες να ευεργετηθεί από την ηγεσία του Πάνου.