* * Την έναρξη του Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας στο Παρίσι κήρυξε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης (σκίτσο) την περασμένη Τρίτη, περιστοιχισμένος από γάλλους δημοσιογράφους, γευσιγνώστες και προσωπικότητες από τον κόσμο της γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων και σεφ βραβευμένοι με αστέρια Μισελέν. \334 Κλείνοντας μια πενθήμερη περιοδεία σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και σε συνέχεια της επίδειξης μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ της Ρόδου, της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον Αρχέστρατο και στην ελληνική προέλευση της λέξης «γαστρονομία».
* * * * Στο πλαίσιο των δράσεων του Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας στη γαλλική πρωτεύουσα έχει γίνει συμφωνία με εστιατόρια του Παρισιού τα οποία θα περιλαμβάνουν στο μενού τους ελληνικές συνταγές από τις τέσσερις παραπάνω περιοχές. \334 Ετσι ως το τέλος Μαρτίου όσοι πελάτες των γαλλικών εστιατορίων παραγγέλνουν ελληνικά πιάτα θα παραλαμβάνουν δωρεάν και έναν λαχνό με τον οποίο θα συμμετέχουν σε κλήρωση που θα γίνει στις αρχές Απριλίου με βραβείο ένα ταξίδι για δύο άτομα στην Ελλάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
* * * * Το όνομα Μέρκελ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ελληνες, μόνο καλά συναισθήματα προκαλεί στη διοικητική ομάδα της Ιntralot. Και τούτο διότι ο κ. Ρον Μέρκελ (καμία σχέση με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ), υπεύθυνος της ανεξάρτητης αρχής για τις διαδικασίες των δημόσιων διαγωνισμών στην Αυστραλία, δικαίωσε την ελληνική εταιρεία. \334 Η Ιntralot είχε υποβάλει ένσταση για άδικη μεταχείριση σε διαγωνισμό του 2007, όταν διεκδίκησε μία εκ των δύο αδειών για τυχερά παιχνίδια στην Πολιτεία της Βικτόρια. Τότε είχε κερδίσει μαζί με την αυστραλιανή Τattersall΄s τις δύο άδειες για Ξυστό και Λόττο. Οι δύο ανταγωνιστές είχαν κοινό δίκτυο πωλήσεων.
* * * * Στη σύμβαση όμως της Τattersall΄s, την οποία δεν γνώριζε η Ιntralot, προβλεπόταν τα παιχνίδια της αυστραλιανής εταιρείας να ήταν στις προθήκες και στους μπροστινούς πάγκους των πρακτορείων, σε αντίθεση με αυτά της Ιntralot, που έπρεπε να τα αναζητήσει κάποιος στο πίσω μέρος του καταστήματος! \334 Η Ιntralot κατάλαβε την προνομιακή μεταχείριση της Τattersall΄s όταν ξεκίνησε η διάθεση των παιχνιδιών στο τέλος του 2008 και έκανε ένσταση. Δικαιώθηκε και με δηλώσεις του ο υπουργός Τυχερών Παιχνιδιών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (δηλαδή, κάτι σαν τους δικούς μας υπουργούς κ. Π. Γερουλάνο και κυρία Τίνα Μπιρμπίλη μαζί) της Βικτόρια κ. Μ. Ομπράιεν ξεκαθάρισε ότι οι άδειες θα επαναδιαπραγματευθούν.
* * * * Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή δεν είχε επιτρέψει στην Ιntralot να επιτύχει τους στόχους της για τη συγκεκριμένη αγορά και οι ανταγωνιστές της είχαν βρει χρυσή ευκαιρία να δώσουν αρνητική δημοσιότητα στις επιδόσεις της. \334 Αν όντως επαναδιαπραγματευθούν οι συμβάσεις, από την Ιntralot εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να τριπλασιάσουν τις πωλήσεις τους στη Βικτόρια, οι οποίες σήμερα προσεγγίζουν τα 70 εκατ. δολάρια Αυστραλίας ετησίως. Ιδωμεν…
* * * * Και μια και ο λόγος για τα τυχερά παιχνίδια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος (ΟΣΗΠΕ) κ. Αγγ. Καλλινικίδης εκφράζει τις αντιρρήσεις του σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς που πρόσφατα ετέθη σε διαβούλευση. \334 Ο πρόεδρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών του κλάδου θεωρεί ότι το νομοσχέδιο λανθασμένα αντιμετωπίζει τα τεχνικά παίχνια ως τυχερά, κακώς προωθεί τα VLΤ και αγνοεί την ενδιάμεση κατηγορία των παιγνιομηχανημάτων περιορισμένου κέρδους (ΑWΡS). \334 Για την αγορά των στοιχημάτων υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου ακολουθεί το μοντέλο της Γαλλίας το οποίο είχε ανεπιτυχή αποτελέσματα. \334 Η μεγαλύτερη ένσταση αφορά τον αριθμό των αδειών στα φρουτάκια (4-10) αφού η ΟΣΗΠΕ επιθυμεί την πρόσβαση στην αγορά κάθε επαγγελματία ώστε να μη δημιουργηθεί μονοπώλιο. Δηλαδή, κάθε κάτοχος χώρου με τεχνικά παίγνια να μπορεί να λάβει ξεχωριστή άδεια αφού έτσι κι αλλιώς, όπως υποστηρίζει η ομοσπονδία, θεσπίζεται έλεγχος μέσω Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος.
* * * * «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα». Για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και την ελληνική οικονομία. Αυτό πιστεύει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μίμης Ανδρουλάκης. Και όχι απλώς το πιστεύει. Το συζητάει με τους χιλιάδες αναγνώστες του βιβλίου του ( Η έβδομη αίσθηση. Τroika Μοίρα, Καστανιώτης) τους οποίους συναντά σε διάφορες αίθουσες ανά την Ελλάδα.
\334 Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα για να τεθεί «μεταφορικά αλλά και ωμά» το δίλημμα στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
\334 Πώς; Γράφοντάς της μια εξίσωση σε μια χαρτοπετσέτα του καφέ, όπως έκαναν ο Στάλιν με τον Τσόρτσιλ. Η εξίσωση θα «λέει»: 5 Χ 18 δισ. ευρώ + 30 δισ. ευρώ = 6. Δηλαδή, 18 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα πρώτα πέντε σημεία του συμφώνου ανταγωνιστικότητας και 30 δισ. ευρώ για το έκτο, το συνταγματικό φρένο στο χρέος.
\334 Σύνολο, 120 δισ. ευρώ μείωση του ελληνικού χρέους μέσω «αναπρογραμματισμού», με τις «πλάτες» της Μέρκελ και αντάλλαγμα την υπογραφή μας στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας.
\334 «Τώρα είναι η κατάλληλα στιγμή, εφόσον έχουμε μαζί την Ιρλανδία και την Ισπανία. Σε έναν χρόνο θα μας έχουν τοποθετήσει σε μια υγειονομική ζώνη ασφαλείας, ενδεχομένως και προς την έξοδο» λέει ο κ. Ανδρουλάκης, εννοώντας ότι η δυνατότητά μας να εκβιάσουμε μια λύση θα έχει περιοριστεί, ως και εξαφανισθεί. Γι΄ αυτό προσθέτει ότι «τώρα είναι η ώρα για να αιωρείται μια απειλή»
* *
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ