ΤΟ ΒΗΜΑ -The New York Times

Εμείς στα ΜΜΕ της Δύσης δεν είμαστε πάντα πολύ καλοί στην κάλυψη παγκόσμιων ζητημάτων υγείας όπως είναι η ελονοσία, μια αρρώστια που σκοτώνει 850.000 ανθρώπους κάθε χρόνο (έναν κάθε 38 δευτερόλεπτα).

Αλλά είμαστε εκπληκτικά καλοί όταν καλύπτουμε διασημότητες. Ετσι όταν ένα πρώτο όνομα αρρωσταίνει από ελονοσία, είναι μια μεγάλη είδηση για τα ΜΜΕ… αν και πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν είναι και τόσο καλή είδηση για τον ίδιο τον διάσημο ασθενή.

Και εδώ είναι που σας συστήνω τον πρώην σύντροφο στα ταξίδια μου, ο οποίος έπαθε ελονοσία στη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Σουδάν: ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Ο Τζορτζ βρισκόταν στο Νότιο Σουδάν, ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα μέρη στη γη, για να προκαλέσει την παγκόσμια προσοχή στο δημοψήφισμα που έγινε εκεί και μπορεί να οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση ολόκληρης της περιοχής – αν δεν ξεσπάσει πρώτα άλλος ένας πόλεμος.

Ο Τζορτζ πρωτοστάτησε στην εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με δορυφόρο ώστε να αποτρέψει την διάπραξη γενοκτονίας ή εγκλημάτων πολέμου.

Κάπου στο Σουδάν, τον τσίμπησε ένα κουνούπι μολυσμένο με το παράσιτο της ελονοσίας, και ο Τζορτζ μόλις ανέρρωσε από την ασθένεια.

Εγώ είχα πάθει ελονοσία το 1997 όταν ήμουν ανταποκριτής στο ανατολικό Κονγκό. Σημειώστε ότι η ελονοσία δεν ήταν μεγάλη απειλή για κανέναν από τους δυό μας, επειδή όταν πάρεις γρήγορα τα φάρμακα είναι μια αρρώστια που θεραπεύεται εύκολα.

Αλλά η πρόληψη και η θεραπεία δεν φτάνει σε πολλούς ανθρώπους στις φτωχές χώρες.

Η ελονοσία είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη και φονική εν μέρει επειδή δεν της δίνουμε αρκετή σημασία – να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να το διορθώσουμε λιγάκι αυτό.

Ετσι με τη βοήθειά σας, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Στείλτε τις ερωτήσεις σας για την ελονοσία στον Τζορτζ και σε εμένα, είτε για την δική του περίπτωση είτε για το πρόβλημα γενικώς – είτε για τους λόγους για τους οποίους πεθαίνει ακόμη τόσος κόσμος σε μέρη όπως το Σουδάν από μία αρρώστια που γνωρίζουμε πώς να την εξαλείψουμε.

Θα διαβάσουμε τις ερωτήσεις σας, και θα βάλουμε τα δυνατά μας για να ρίξουμε φως στο πρόβλημα. Και αυτό το κουνούπι που τσίμπησε τον Τζορτζ θα καταλάβει ότι διάλεξε λάθος άνθρωπο.