O Πέτερ Βάις, Αυστριακός την καταγωγή, είναι ένας από τους αφανείς εμπειρογνώμονες της τρόικας, εκτελεί χρέη μονίμου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και είναι από τα σταθερά μέλη της ομάδας ευρωπαίων οικονομολόγων που τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες παρακολουθούν στενά τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις.

Ηλθε στην Ελλάδα με τα στερεότυπα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, φανταζόταν τη χώρα μας ένα ερείπιο, πίστευε ότι είχε γίνει η φτωχότερη στην Ευρώπη, πιο φτωχή και από την Πορτογαλία, και στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του δήλωσε σκληρά ότι «η Ελλάδα πέρασε από την εποχή του Διονύσου στην εποχή της Νέμεσης». Ανέμενε λοιπόν τα χειρότερα, πίστευε βαθιά ότι η Ελλάδα θα υποστεί απόλυτη καταστροφή, ότι τα πολλά μέτρα θα γονάτιζαν την ελληνική οικονομία.

Με τον καιρό άρχισε να αντιλαμβάνεται τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Τώρα, στις ιδιαίτερες συνομιλίες του, μεταδίδει ότι η Ελλάδα δεν είναι σαν την απομονωμένη Πορτογαλία, αντιθέτως είναι μια χώρα ανοιχτή, μια χώρα τουριστική, με ισχυρή ναυτιλία, πολλούς πλούσιους ανθρώπους, οι ιδιωτικές καταθέσεις, παρά το αρνητικό κλίμα και τη φημολογία περί χρεοκοπίας, διατηρούνται κοντά στα 230 δισ. ευρώ και – το σπουδαιότερο- ανακάλυψε ότι η χώρα διαθέτει υψηλό ποσοστό μορφωμένων ανθρώπων.

Ειδικά η τελευταία διαπίστωση ήταν απρόσμενη γι΄ αυτόν. Κατάλαβε ωστόσο ότι οι ελληνικές οικογένειες ξεπερνούν τα πολλά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, ξοδεύοντας όσα χρειάζονται για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Τέλος πάντων, ο σκληρός Αυστριακός αρχίζει σιγά-σιγά να κάμπτεται, νιώθει πλέον την Ελλάδα αλλιώς, αντιλαμβάνεται ότι διαθέτει υποεκτιμημένες αξίες, ότι δεν είναι για πέταμα ή «κούρεμα», όπως πολλοί ανοήτως, εντός και εκτός, προεξοφλούν. Και όντως υπάρχουν αρκετά και ικανά στοιχεία να μεταβάλουν τη γνώμη ακόμη και ενός στρυφνού αυστριακού εμπειρογνώμονος.

Κατ΄ αρχήν η ελληνική προσαρμοστικότητα είναι παροιμιώδης. Οι Ελληνες έπαθαν ό,τι έπαθαν το προηγούμενο δεκαπεντάμηνο, αλλά δεν τελείωσαν. Τα στοιχεία που υπάρχουν από την Ευρώπη και αλλού λένε ότι το εφετινό τουριστικό ρεύμα θα είναι απίστευτα μεγάλο. Οι ξενοδόχοι μείωσαν τις τιμές, η ανταγωνιστική Βόρεια Αφρική φλέγεται και οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι το εφετινό τουριστικό ρεύμα θα είναι ίσως και κατά 40% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη, οι εγκατεστημένες πολυεθνικές στην Ελλάδα, που περίμεναν κατάρρευση της αγοράς τροφίμων, διαπιστώνουν έκπληκτες ότι ο τζίρος των μεγάλων αλυσίδων έπεσε μόνο μεταξύ 1% και 2% το 2010. Επιπλέον όλοι γνωρίζουν ότι εντός του πρώτου τριμήνου θα τρέξουν επενδυτικά προγράμματα 2 δισ. ευρώ, άλλο 1,5 δισ. ευρώ θα πέσει στην οικονομία για να στηρίξει τη νέα επιχειρηματικότητα και άλλα 2 δισ. ευρώ θα προσφερθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις εγχώριες τράπεζες για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων με φθηνά δάνεια. Με άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία μπορεί όντως από εφέτος να διαμορφώσει συνθήκες έστω μικρής ανάκαμψης και να ξεπεράσει όλη αυτή την αρνητική φημολογία που τη θέλει καταρρέουσα και ανήμπορη να αντιδράσει. Οταν μεταστρέφονται πρόσωπα όπως ο Πέτερ Βάις, τότε όλα μπορεί να γίνουν. Αρκεί να υπάρχει πίστη και διερεύνηση πιο βαθιά, όχι σαν αυτή των τρομολάγνων της τηλεόρασης που τρέφονται από το δράμα και τον φόβο.