Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει παρατηρήσει ότι πολλοί υπουργοί αποφεύγουν να ζητήσουν τον λόγο στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρ΄ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός διαβάζει αυτά που (δεν) είπαν, στις εφημερίδες της επομένης ή τα ακούει στα δελτία ειδήσεων. Ο κ. Παπανδρέου δεν άργησε να λύσει το… μυστήριο. Οι εν λόγω υπουργοί μεταδίδουν με γραπτά μηνύματα εκείνα που θεωρητικώς θα ήθελαν να μεταδοθεί ότι είπαν, ασχέτως αν δεν ειπώθηκαν ποτέ! Γι΄ αυτό στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αναλάβει δράση. Πώς; Παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τους υπουργούς για να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς στέλνουν SΜS.

***

Μπορεί να μη μίλησε, αλλά τουλάχιστον τίμησε το Κοινοβούλιο με την παρουσία του ο κ. Κ. Καραμανλής. Οταν σε κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του, τον ακολούθησαν πολλοί από τους πρώην υπουργούς του που κυριολεκτικώς… άλλαξαν τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι κκ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Ευ. Αντώναρος, Ευρ. Στυλιανίδης, Ι. Ιωαννίδης, Γ. Βλάχος, Ι. Παπαθανασίου και Ευ. Μεϊμαράκης.

***

Τι συζητούσαν; Μα φυσικά για ποδόσφαιρο. Ο κ. Καραμανλής εκμυστηρεύτηκε ότι αυτή την εποχή δεν παρακολουθεί ελληνικές ομάδες. Μόνο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον ποδοσφαιριστή Γουέιν Ρούνεϊ. Οπως φαίνεται, ελάχιστα έχει αλλάξει τις συνήθειές του ο πρώην Πρωθυπουργός μετά το τέλος της δημιουργικής πρωθυπουργίας του.

***

Συναίνεση και στη Ροδόπη με πρωτοβουλίες της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. Αναφέρομαι στο χωριό Αρσάκειο Ροδόπης, όπου υπάρχουν δύο σχολεία, ένα μουσουλμανικό και ένα χριστιανικό. Η υπουργός Παιδείας ανακάλυψε ότι απέχουν έξι μέτρα μεταξύ τους, αλλά δεν είχαν ποτέ καμία επαφή. Αμέσως, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, έφτιαξε ένα κοινό πρόγραμμα μαθημάτων με αποτέλεσμα τα παιδιά να διδάσκονται από κοινού Πληροφορική, Αγγλικά και Γυμναστική. Ως συμβολική ανταπόδοση οι του μουσουλμανικού σχολείου δώρισαν στην υπουργό ένα κομμάτι από φλοιό δέντρου που φέρνει τύχη. Θα της χρειαστεί εν όψει των αλλαγών στα ΑΕΙ.

***

«Τώρα που δεν συντονίζω εγώ, βλέπετε την κυβέρνηση περισσότερο ή λιγότερο συντονισμένη;» ήταν η ερώτηση του κ. Χ. Παμπούκη τις προάλλες σε φιλική παρέα στην οποία είχε εισβάλει πράκτοράς μου μεταμφιεσμένος σε Αραβα από το Κατάρ. Υπουργός πάντως που βρίσκεται στη «διακεκαυμένη ζώνη» του μνημονίου ομολόγησε σε συνεργάτη μου ότι αισθάνεται αρκούντως «συντονισμένος», όχι όμως από τον κ. Ι. Ραγκούση, αλλά από την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη. «Ο Γιάννης ασχολείται με τον πολιτικό σχεδιασμό» λέει ο υπουργός. «Τη λάντζα την κάνει η Ρεγγίνα».

***

Oπως σας είχα ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ετοίμασε και έστειλε επιστολή σε όλες τις εισηγμένες ΔΕΚΟ στις οποίες το Δημόσιο διαθέτει σημαντικό ποσοστό. Με την επιστολή αυτή γνωστοποίησε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματά του για να αποφασιστεί περικοπή μισθών. Καθώς η επιστολή εστάλη την Τετάρτη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν… η «χριστουγεννιάτικη κάρτα» του υπουργού Οικονομικών προς τις ΔΕΚΟ. Προφανώς τη χριστουγεννιάτικη κάρτα-απάντηση των ΔΕΚΟ θα τη λάβει ο υπουργός Οικονομικών μετά την Πρωτοχρονιά…

***

Δεν ξέρω αν ανάλογη επιστολή για την περιστολή δαπανών θα σταλεί και στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων όπου ο εδώ και ένα έτος πρόεδρος κ. Ι. Ζαφειρόπουλος λέγεται ότι διαθέτει δύο σοφέρ. Θυμίζω ότι ο κ. Ζαφειρόπουλος θα ήθελε να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αλλά η υποψηφιότητα δεν «περπάτησε». Το δράμα είναι ότι δεν «περπατούν» ούτε οι «αναλύσεις» του Ινστιτούτου. Παρ΄ όλα αυτά είναι «επικίνδυνες», αφού μπορούν να αποτελειώσουν τους αναγνώστες από την ανία που μπορεί να τους προκαλέσουν.

***

«Η αλήθεια είναι μαλώτρα» είναι η κρυπτική φράση που συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Ι. Ραγκούσης και η οποία εμφανίστηκε και στην ομιλία του στον προϋπολογισμό. Σημειώνω ότι η λέξη «μαλώτρα» δεν υπάρχει ούτε στο Λεξικό Μπαμπινιώτη. Το έψαξα και έμαθα ότι «μαλώτρα» είναι «εκείνη που μαλώνει». Και εν προκειμένω τη φράση «η αλήθεια είναι μαλώτρα» την έλεγε η μητέρα του υπουργού όταν εκείνος ήταν μαθητής και όπως κάθε μαθητής με πολιτικές ανησυχίες πειραματιζόταν με τις… διαφορετικές εκδοχές της αλήθειας.

***

Και η «Διαύγεια» προφανώς είναι «μαλώτρα». Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη συνέντευξή του στην επετειακή έκδοση του «Νewsweek» για το 2011. «Ψηφιοποιούμε τα πάντα.Αναρτούμε στο Διαδίκτυο κάθε πράξη της κυβέρνησης,κάθε γραμμή του προϋπολογισμού, κάθε κυβερνητική δαπάνη. Μια αγορά της κυβέρνησης δεν θα μπορεί να εξοφληθεί παρά μόνον εφόσον έχει αναρτηθεί πρώτα στο Διαδίκτυο και μπορούν όλοι να τη δουν» τόνισε. Για την Ιστορία, μέσα σε λίγους μήνες 150.000 αποφάσεις από 519 φορείς της διοίκησης έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εκτελεστούν.

***

Η Ναόμι Κάμπελ αναφέρθηκε ως παράδειγμα προς μίμηση στη Βουλή από τον κ. Λ. Μίχο. Ναόμι και Λάμπρος «συναντήθηκαν» κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Ο κ. Μίχος θυμήθηκε ότι ως δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας είχε επιτρέψει σε καταδικασμένους σε φυλάκιση να εκτίσουν τμήμα της ποινής τους προσφέροντας εργασία στον Δήμο και ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι είχε εμπνευστεί από μία από τις περιπέτειες του γνωστού μοντέλου. Θυμίζω ότι προ ετών δικαστήριο του Λονδίνου επέβαλε στη Ναόμι 200 ώρες κοινωφελούς εργασίας από δικαστήριο του Λονδίνου επειδή εξύβρισε υπαλλήλους της Βritish Αirways μετά την απώλεια των αποσκευών της.

***

Από τη Ναόμι στον κ. Μανώλη Σκουλάκη, τον εκλεγμένο δήμαρχο Χανίων που ως τις 31.12 παραμένει βουλευτής του ΠαΣοΚ. Καθώς η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό ήταν η τελευταία συμμετοχή του κ. Σκουλάκη στη Βουλή με την ιδιότητα του βουλευτή, είχε φέρει ξεροτήγανα και ρακί και κερνούσε τους βουλευτές. Με τους βουλευτές να μεταμφιέζονται προκειμένου να εισέλθουν και να εξέλθουν του Κοινοβουλίου, μάλλον έφυγε την κατάλληλη στιγμή ο κ. Σκουλάκης.

***

Εις υγείαν του εκσυγχρονισμού! Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. Κ. Σημίτης είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που έγινε παραγωγός κρασιού. Για δεύτερη χρονιά εφέτος το κόκκινο κρασί «Κτήμα Σημίτη» από τον αμπελώνα του κ. Σημίτη στο Κορακοχώρι εμφιαλώθηκε σε περιορισμένο αριθμό από φιάλες με καλαίσθητη ετικέτα εμπνευσμένη από το σταφύλι.

***

Κάποιες από αυτές- εσοδείας 2008- τις έστειλε ο κ. Σημίτης ως χριστουγεννιάτικο δώρο σε φίλους και συνεργάτες του. Λέγεται μάλιστα ότι ένα ποτήρι «Κτήμα Σημίτη» αρκεί για να «ανάψει» τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό και το μέλλον της ευρωζώνης σε συγκεκριμένα dinner parties των ημερών με συμμετέχοντες καθηγητές και διανοουμένους…

***

O κ. Αχμέτ Νταβούτογλου παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη κ. Αν. Μητσιάλης στον χώρο του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης με την ευκαιρία της έκθεσης «Ηρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα». «Αυτή είναι η κοινή μας κληρονομιά» δήλωσε ο πανέξυπνος Τούρκος ΥΠΕΞ και προσέθεσε ότι ένιωσε σαν να βρίσκεται στην Τροία ή στην Αθήνα. Η φιλική διάθεση του κ. Νταβούτογλου είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη. Μόνο που την εποχή της Τροίας (12ο αιώνα π.Χ.) και την εποχή της Αθήνας (5ο αιώνα π.Χ.) τα τουρκικά φύλα δεν είχαν προλάβει να… «εκπολιτίσουν» τον Ελληνισμό.

***

Από το βιβλίο του κ. Θ. Πάγκαλου με τίτλο «Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη», πέρα από τα περιστατικά που ξεχωρίζουν και τα οποία δημοσίευσε το «Το Βήμα της Κυριακής» την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει και ένα που αξίζει ιδιαίτερη μνεία. Ο αντιπρόεδρος αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 5 Δεκεμβρίου 1987. Αντιγράφω από τη σελίδα 68: «Σε κάποια στιγμή ακούσαμε όλοι έκπληκτοι τον Chirac να λέει στον παρακαθήμενό του Μitterand:“Α, δεν το αντέχω πια. Μου ΄χει σπάσει τα α…… τούτη εδώ». Ο τρόμος μας έγινε ακόμη μεγαλύτερος όταν είδαμε τη Τhatcher να ζητάει εκνευρισμένη τον λόγο.Το γέλιο πάγωσε στα πρόσωπα όλων όσοι είχαν προλάβει να μειδιάσουν.Τελικά όμως η Τhatcher, που δεν ήξερε λέξη γαλλικά, δεν είχε μάθει εκείνη τη στιγμή τι είχε πει ο Chirac,διότι η μεταφράστρια προς τα αγγλικά αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων δεν εμετέφρασε τη φράση του Chirac.Ετσι,όταν πήρε τον λόγο,είπε με εκνευρισμένο ύφος:“Βλέπω ότι δεν είστε σοβαροί, άλλοι γελάνε εδώ μέσα, άλλοι δεν ξέρω τι κάνουνε, προτείνω να πάμε για φαγητό και να συζητήσουμε ξανά το απόγευμα”. Την επομένη βέβαια οι “Financial Τimes”εδημοσίευσαν ολόκληρη την ιστορία».