Η απεργία επιτυχημένη, τα πλήθη συγκεντρωμένα, τα επεισόδια πολλά, η ΕΣΗΕΑ περήφανη για τη συμμετοχή των δημοσιογράφων, οι τηλεοράσεις χωρίς ειδήσεις, τα ραδιόφωνα έπαιζαν μουσική, οι εφημερίδες ήταν κλειστές, ωστόσο η ενημέρωση έτρεχε με ταχύτητες τρελές.

Ο προπηλακισμός, ο τραυματισμός και η φυγάδευση του πρώην υπουργού και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκη μεταδιδόταν σχεδόν σε ζωντανή σύνδεση, όπως και τα γεγονότα των Αθηνών σε πραγματικό χρόνο από τις κάμερες των νέων ιντερνετικών σελίδων και μέσω των μηνυμάτων του Twitter, που δρούσε σαν σούπερ – ντελάλης παντού.

Κακά τα ψέματα, η απεργία στα ΜΜΕ απέτυχε παταγωδώς, »εσπασε» κανονικά και τα νέα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης υποκατέστησαν τους πάντες, μεταδίδοντας ειδήσεις, εικόνες, σχόλια και μηνύματα σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που εξελίσσονταν τα γεγονότα, χωρίς προφανώς τον παραμικρό ενδοιασμό και την παραμικρή επιφύλαξη, αφού ξέρουν ότι δίνουν μάχη επικράτησης και ενεργούν με το δόγμα »ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Και μαζί βεβαίως οι αποδέκτες της ενημέρωσης – πολλοί εκ των οποίων και επαγγελματίες δημοσιογράφοι – ούτε που νοιάζονταν από που έρχονταν οι πληροφορίες, ποιός αναμετέδιδε τις εικόνες και ποιός σχολίαζε τα γεγονότα.

Αυτοί αποκτούσαν και χρησιμοποιούσαν την ενημέρωση, αφήνοντας το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να καμώνεται πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων στον Τύπο, στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις.

Η εποχή είναι δυναμική, τα πράγματα αλλάζουν με τρομακτικές ταχύτητες και ρυθμούς, οι εξελίξεις ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης τείνουν να λάβουν διαστάσεις χιονοστιβάδας και να παρασύρουν τους πάντες στη διάβα τους.

Οσοι στον Τύπο και συνολικότερα στον χώρο της ενημέρωσης συνεχίζουν να σκέπτονται και να δρούν θεωρώντας ότι η Ιστορία είναι ακινητοποιημένη και τους περιμένει, πλανώνται πλάνη οικτρά.

Η χθεσινή μέρα ήταν ενδεικτική. Προσέφερε σαφή παράσταση του μέλλοντος της ενημέρωσης και προετοιμάζει τους πάντες για το τι θα επακολουθήσει.

Μικρά και ευέλικτα σχήματα, που μπορούν να ενεργούν με ταχύτητα, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, είναι σε θέση να καλύψουν σε ελάχιστο χρόνο βασικές και ειδικές ανάγκες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του κοινού.

Χωρίς κανόνες βεβαίως, χωρίς μισθούς και συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις.

Η άγρια Δύση της ενημέρωσης αναπτύσσεται στο ημίφως, σε σκοτεινά και ανήλιαγα φασονατζίδικα, απ’ όπου η ΕΣΗΕΑ δεν περνάει ούτε απέξω.