TO BHMA-THE NEW YORK TIMES

Ας πούμε και κάτι γι΄ αυτούς τους αμερικανούς διπλωμάτες!

Εάν κρίνουμε από τη χωματερή του WikiLeaks με τα 250 εκατομμύρια προσωπικά η απόρρητα τηλεγραφήματα, πρόκειται για καλά πληροφορημένους, αφοσιωμένους και προνοητικούς υπηρέτες των αμερικανικών συμφερόντων που γράφουν καθαρές και εμφατικές προτάσεις.

Δεν άκουσα πολλά από το χείμαρρο των αποκαλύψεων για αυτούς τους θαυμαστούς διπλωμάτες καριέρας που έχουν πλέον καταδικαστεί σε μόνιμη ανησυχία. Η ζωή τους έχει όμως έρθει τα πάνω-κάτω. Ολοι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν ότι εάν ξαφνικά βγει στη δημοσιότητα η αλληλογραφία τους, θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των πηγών τους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κόψει τα χέρια όλων των δημοσιογράφων.

Ισως το πιο εξοργιστικό για το θησαυρό που ανακάλυψε ο Ασάνζ είναι το πόσο επαγγελματικά, νηφάλια και ψύχραιμα είναι όλα αυτά τα τηλεγραφήματα και πόσο προσαρμοσμένα στον κόσμο που ήδη ξέρουμε. Ορκίζομαι ότι εάν δεν είχαν γίνει διπλωμάτες, πολλοί από τους ανθρώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλοί «κονδυλοφόροι».

Τα τηλεγραφήματα είναι σκανδαλιστικά και προσφέρουν αρκετά ηδονοβλεπτικά ερεθίσματα, αλλά καμία ουσιαστική αποκάλυψη. Παρέχουν άφθονο υλικό, αλλά ελάχιστα πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο η δημοσιοποίηση τους εχει προκαλέσει σημαντική βλάβη στη θαρραλέα δουλειά που κάνουν οι αμερικανοί διπλωμάτες και ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο κάποιες ζωές. Και αυτό είναι κάτι που βρίσκω ενοχλητικό και χωρίς επιχειρήματα.