Το Βήμα, The New York Times

Τη στιγμή που τα μυστικά από το WikiLeaks κατέκλυζαν τις αμερικανικές εφημερίδες, δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ: Τί θα συνέβαινε αν στην Κίνα υπήρχε κάποιος που θα διέρρεε διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα και μπορούσαμε να μάθουμε όσα η πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον ανέφερε για την Αμερική; Υποψιάζομαι ότι το τηλεγράφημα θα είχε ως εξής:

Πρεσβεία Ουάσινγκτον, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, προς υπουργείο Εξωτερικών Πεκίνο, Άκρως Απόρρητο/ Θέμα: Η Αμερική σήμερα.

Τα πράγματα πηγαίνουν καλά εδώ για την Κίνα. Η Αμερική παραμένει μία βαθιά πολιτικά πολωμένη χώρα, κάτι το οποίο είναι σίγουρα ωφέλιμο για τα σχέδιά μας να γίνουμε η ισχυρότερη οικονομία και έθνος στον κόσμο. Αλλά είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι διότι οι Αμερικανοί είναι πολωμένοι γύρω από λάθος ζητήματα. Υπάρχει μία σκόπιμη τάση αυτοκαταστροφής στον αέρα εδώ, λες και η Αμερική έχει στη διάθεσή της όλο τον χρόνο και το χρήμα του κόσμου για ευτελή πολιτική. Τσακώνονται για πράγματα όπως – δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας – πως και που μπορούν να τους αγγίξουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας των αεροδρομίων. Τσακώνονται – είμαστε χαρούμενοι να αναφέρουμε – για τη τελευταία συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία. Φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ενδιαφέρονται τόσο να αποδυναμώσουν τον πρόεδρο Ομπάμα, που θα ακυρώσουν μία συνθήκη η οποία θα επέφερε στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σε θέματα όπως το Ιράν. Και από τη στιγμή που οτιδήποτε φέρνει την Αμερική και τη Ρωσία πιο κοντά θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωσή μας, είμαστε ευγνώμονες στον γερουσιαστή Τζον Κιλ της Αριζόνα που βάζει τα δικά μας συμφέροντα πριν από της Αμερικής και εμποδίζει την επικύρωση της συνθήκης στη Γερουσία. Ο πρεσβευτής προσκάλεσε τον γερουσιαστή Κιλ και τη σύζυγό του σε δείπνο στο κινεζικό εστιατόριο του κ. Κάο προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την αφοσίωσή του στην προστασία των συμφερόντων μας.

Στην Αμερική πρόσφατα είχαν κάτι που αποκαλούν «εκλογές». Στην πραγματικότητα ο ένας γερουσιαστής προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από τον άλλο (όλα από επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουν) ώστε να μπορεί να πει περισσότερα ψέματα στη τηλεόραση από τον άλλο και πριν ο άλλος τον προλάβει. Αυτό μας ανακουφίζει. Σημαίνει ότι η Αμερική δεν θα προβεί σε καμία σοβαρή ενέργεια για να διορθώσει τα δομικά της προβλήματα: το διογκούμενο έλλειμμα, τη φθίνουσα απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος, τις υποδομές που καταρρέουν και τη μείωση της υποδοχής νέων ταλέντων. Ο πρεσβευτής πρόσφατα χρησιμοποίησε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν γρήγορο τρένο – το Acela – από την Ουάσινγκτον προς τη Νέα Υόρκη. Το δικό μας τρένο – σφαίρα από το Πεκίνο στο Τιαντζίν θα ολοκλήρωνε τη διαδρομή σε 90 λεπτά. Το δικό του χρειάστηκε τρεις ώρες – χωρίς καθυστέρηση! Στη διαδρομή ο ο πρεσβευτής χρησιμοποίησε το κινητό του για να καλέσει το γραφείο του στην πρεσβεία και μέσα σε μία ώρα είχε 12 αποτυχημένες κλήσεις – και πάλι δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας. Λέμε ένα αστείο στην πρεσβεία: «Όταν κάποιος σε καλεί από την Κίνα σήμερα ακούγεται σαν να καλεί από το διπλανό σπίτι. Και όταν κάποιος σε καλεί από το διπλανό σπίτι στην Αμερική ακούγεται λες και σε καλεί από την Κίνα!». Όσοι από εμάς είχαν εργαστεί στην πρεσβεία της Κίνας στη Ζάμπια συχνά σημειώνουν ότι οι τηλεφωνικές υπηρεσίες της Αφρικής ήταν καλύτερες από της Αμερικής. Αλλά οι Αμερικανοί είναι ανυποψίαστοι. Ταξιδεύουν στο εξωτερικό τόσο σπάνια που δεν βλέπουν ότι μένουν πίσω. Γι’ αυτό στην πρεσβεία το βρίσκουν αστείο που οι Αμερικανοί τσακώνονται για το πόσο «μοναδικοί» είναι. Για ακόμη μία φορά, δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν ανακηρύσσεις τον εαυτό σου «μοναδικό», αλλά μόνοι οι άλλοι μπορούν να σου απονείμουν αυτό τον τίτλο.

Στην εξωτερική πολιτική, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Ομπάμα να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν. Γνωρίζει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα τον αποκαλέσουν «μαλθακό» αν το κάνει και έτσι η Αμερική θα συνεχίζει να αιμορραγεί δίνοντας 190 εκ. δολάρια την ημέρα για εκεί. Επομένως, η Αμερική δεν θα διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα για να μας ανταγωνιστεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου, ειδικά στη Βόρειο Κορέα, όπου οι παράφρονες φίλοι μας κάθε έξι μήνες προκαλούν με τέτοιο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες, που οι Αμερικανοί υποχρεώνονται να έρθουν και να μας ικετεύσουν να μεσολαβήσουμε για να ηρεμήσει η κατάσταση. Επίσης εκατομμύρια αμερικανοί μαθητές λυκείου διδάσκονται σήμερα κινέζικα, κάτι που μας εξασφαλίζει φθηνά εργατικά χέρια που μιλούν τη γλώσσα μας εδώ, καθώς εμείς εξαγοράζουμε τα αμερικανικά εργοστάσια. Συνοψίζοντας, τα πράγματα πηγαίνουν καλά για την Κίνα στην Αμερική. Ευτυχώς που οι Αμερικανοί δεν μπορούν να διαβάσουν τα διπλωματικά μας τηλεγραφήματα.

Πρεσβεία Ουάσινγκτον.