Μετά την εκλογική αντιμνημονιακή τρικυμία εν κρανίω, το μνημόνιο είναι πάντα εδώ, όπως είχαμε προειδοποιήσει. Ευτυχώς. Γιατί αλλιώς θα είχαμε ήδη κηρύξει επισήμως πτώχευση. Και προχωρεί η εφαρμογή του, παρά τις ψευδοαντιστασιακές αντιδράσεις ακόμα και μελών τής κυβέρνησης. Και πρώτη προτεραιότητα έχει το τι θα γίνει με το πλεονάζον προσωπικό των καταχρεωμένων ΔΕΚΟ. Απολύσεις αποκλείονται μέχρι τώρα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Προκρίνονται οι μετατάξεις. Δηλαδή, ό,τι και να γίνει θα εξακολουθήσει το Δημόσιο να πληρώνει. Η ολοένα και πιο δύσπιστη τρόικα όμως επέβαλε να θεωρούνται οι μετατασσόμενοι πλεονάζοντες ως νέοι διορισμοί. Ετσι θα συνυπολογίζονται στη συμφωνημένη φόρμουλα πέντε συνταξιοδοτήσεις ένας διορισμός. Συνεπώς, οι εκλεκτοί του πελατειακού συστήματος θα παραμείνουν τρόφιμοι του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά σε βάρος των μάταια αναμενόντων να βρουν επιτέλους μια θέση εργασίας. Μια επιπλέον αδικία σε βάρος των νέων. Εν πάση περιπτώσει, με το αναπόφευκτο μπάχαλο που θα προκύψει θα καταστήσει ακόμα πιο δυσλειτουργική την ήδη σε ημιπαράλυση και σε λευκή απεργία δημοσιοϋπαλληλία, ενώ θα προκύψει και επιδείνωση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Αφού οι μετατασσόμενοι ως απολυόμενοι θα δικαιούνται εφάπαξ. Και πώς θα αντέξει το ήδη σε ασφυξία σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης τη μαζική έξοδο στην ανεργία όχι μόνο των υπό απόλυση συμβασιούχων, αλλά και όσων θα περισσέψουν από τους υπό μετάταξη ή από το μόνιμο προσωπικό των οργανισμών που θα κλείσουν; Και πού θα βρει λεφτά ο ΟΑΕΔ για πρόσθετα επιδόματα ανεργίας. Πάλι φυσικά θα την πληρώσουν οι ευσυνείδητοι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα, από τις εισφορές και τον ιδρώτα των οποίων επί δεκαετίες επωφελούνται οι στρατιές των συνταξιούχων που με 10 και 15 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας παίρνουν συντάξεις χωρίς να συνεισφέρουν ανάλογα ασφάλιστρα ή που με διάφορες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις παίρνουν σύνταξη χωρίς να πληρώσουν πεντάρα, όπως π.χ. οι αγρότες για τις συντάξεις τους, οι οποίοι ουσιαστικά δεν καταβάλλουν ασφάλιστρα. Οπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος στη μόλις εκδοθείσα μελέτη του «Ασφαλιστικό: Μια μέθοδος ανάγνωσης»: « Ενα ζευγάρι αγροτών εισπράττει άνω των 700 ευρώ τον μήνα (ο κάθε σύζυγος αγρότης παίρνει αυτοτελώς τη δική του σύνταξη),δηλαδή ένα ποσό που υπερβαίνει την κατώτερη σύνταξη που δικαιούται κάποιος άλλος εργαζόμενος μετά από καταβολή εισφορών 15 ετών.Για αυτό τον λόγοείναι διαδεδομένη πρακτική να επιζητούν τον χαρακτηρισμό “αγρότης” πολλά άτομα με ευκαιριακή ή καθόλου σχέση με αγροτικές δραστηριότητες » (υποθέτω συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες του Κολωνακίου).

Η στήλη αυτή εδώ και 20 χρόνια ασταμάτητα αποκαλύπτει τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ασφαλιστικών απαλλαγών και χαριστικών ευνοιών προς διάφορες κατηγορίες κυρίως μη εργαζομένων (π.χ. των συνδικαλιστών του δημόσιου τομέα), που όλες αυτές τις πλήρωναν οι ευσυνείδητοι και με πολυετή μόχθο πραγματικοί εργαζόμενοι. Ματαίως. Τις αλήθειες αυτές αποκρύπτουν όλα τα κόμματα και τα περισσότερα ΜΜΕ στο πλαίσιο του φαύλου πελατειακού συστήματος. Δηλαδή ένα σύστημα που υπηρετεί το μαρξογενές δικαίωμα στην τεμπελιά, όπως π.χ. η νομοθετημένη πρόβλεψη ότι ο συνταξιούχος θα έχει ακριβώς την ίδια σύνταξη είτε δηλώσει 15 χρόνια ασφάλισης είτε 23! Χάρη σε αυτό το ανορθολογικό και φαύλο σύστημα η μέση διάρκεια ασφάλισης στο ΙΚΑ ήταν μόλις 23 χρόνια και για πολλούς ήταν μόνον 15! Ετσι, αυτονόητα χρεοκόπησαν τα Ταμεία και γι΄ αυτό, παρά την αντίθετη εντύπωση που δίνεται από την κυβέρνηση, « η αντιμετώπιση του μακροχρόνιου ασφαλιστικού προβλήματος παραμένει ζητούμενη », όπως διαπιστώνει ο προλογίζων το βιβλίο κ. Γιάννης Σπράος.

Αν θέλετε να κατανοήσετε το εφιαλτικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού ξεχάστε αυτά που σας έκαναν να πιστεύετε και διαβάστε το μελέτημα αυτό, του οποίου η παρουσίαση θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.), στην αίθουσα Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου.

jmarinos@tovima.gr