Η λέξη «μήνυμα» ανήκει και αυτή στην κατηγορία των κακοποιημένων λέξεων. Μέσα από την κατάχρησή της έχει μετασχηματιστεί σε μια πλαδαρή, άνευ νοήματος και περιεχομένου, λέξη.

Παρ΄ όλα αυτά από τη νίκη Καμίνη προκύπτει, και δεν μπορεί παρά να προκύπτει, ένα ουσιώδες μήνυμα: Στις μέρες της υπονομευμένης ελπίδας ισχυρός σύμμαχος ζωής παραμένει η έκπληξη, το μη αναμενόμενο. Η δυνατότητα ανυπότακτων, ακομμάτιστων, (ενίοτε απείθαρχων) πολιτών να υπερβούν μηχανισμούς και προβλέψεις και να κάνουν στην κάλπη τη διαφορά. Αυτό συνέβη προχθές. Και είναι μεγάλο. Επόμενος πιο δύσκολος στόχος: Να πειστεί η σιωπηλή και απέχουσα πλειοψηφία να μεταμορφώσει την οργή, την απελπισία, τη δυσθυμία ή την απάθειά της σε βούληση συμμετοχής.

Να πειστεί δηλαδή ότι πράγματι «Μια άλλη Αθήνα είναι εφικτή». Η πόλη μας είναι σαν τη ζωή: «Δεν είναι ποτέ ούτε τόσο όμορφη ούτε τόσο άσχημη όσο τη φανταζόμαστε. Είναι όμως η μόνη που έχουμε». Αξίζει λοιπόν και να τη φανταστούμε πιο όμορφη απ΄ ό,τι είναι και να στοιχηματίσουμε στη μεταμόρφωσή της…

Η κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.