I. Ο Πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς και γραφειοκρατίας. Οι κκ. Σαμαράς και Τσίπρας βρήκαν την ευκαιρία για οξύτατη επίθεση κατά του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός διασύρει τη χώρα διεθνώς, ενώ ο κ. Τσίπρας έκανε ανόητο, ως συνήθως, χιούμορ, λέγοντας, μέσα στη Βουλή, ότι καλωσορίζει τον κ. Παπανδρέου στη χώρα των διεφθαρμένων. Ερωτώνται οι δύο ανωτέρω πολιτικοί αρχηγοί καθώς και εκείνοι που βλακωδώς τους χειροκρότησαν: δεν έχουν ακούσει για την τεράστια παραοικονομία και φοροδιαφυγή, για τα λαδώματα των εφοριακών, τα φακελάκια των γιατρών, τις συντάξεις υγιεστάτων λόγω αναπηρίας, τους νεκρούς που παίρνουν σύνταξη, τις πολεοδομίες με τα δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα, τους αστυνομικούς σε κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών, για παραδικαστικά κυκλώματα, για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τα παράνομα εμπορεύματα στον ΟΣΕ, τα πλαστά πτυχία, για το Βατοπαίδι, τα ομόλογα των 200 εκατ. ευρώ, για τη Siemens;

Ο αλκοολικός για να μπορέσει να θεραπευθεί πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει ότι είναι αλκοολικός.

ΙΙ. Σε νησίδα της λεωφόρου Μαραθώνος, σε έναν στύλο της ΔΕΗ υπάρχει μια αφίσα του ΚΚΕ που μας καλεί να δώσουμε το αγωνιστικό «παρών» σε μια εκδήλωση. Τίποτα ασυνήθιστο σε αυτό, δεδομένου ότι έχουν γεμίσει οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι κολόνες και οι τοίχοι με διάφορες αφίσες. Εν τούτοις, η αφίσα του ΚΚΕ έχει ενδιαφέρον διότι η πρόσκληση είναι για τις 15 Μαΐου! Κάτω από την κόκκινη αφίσα του ΚΚΕ μπήκε, εν τω μεταξύ, μια άλλη μπλε, για κάποιο θαλασσινό σαλόνι. Βέβαια, κακή η ρύπανση αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι άσχημο. Μπλε και κόκκινο ταιριάζουν και αναμειγνυόμενα δίνουν ένα μελαγχολικό μοβ.

ΙΙΙ. Ηκίνηση πολιτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» μάς προτείνει να αγοράζουμε προϊόντα made in Greece ώστε να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή. Σωστά. Αλλά όμως δεν μας λέει τι να κάνουμε όταν τα ξένα προϊόντα είναι σημαντικά φθηνότερα και καλύτερης ποιότητας. Είναι καθήκον μας να ενισχύουμε τον αναποτελεσματικό, αδιάφορο ή ανίκανο παραγωγό μόνο και μόνο επειδή είναι Ελληνας; Αν ναι, τότε είναι σαν να του δίνουμε ένα μαλακό μαξιλαράκι για να κοιμάται ήσυχος και να μη νοιάζεται για την παραγωγή και τους ανταγωνιστές του. Νομίζω ότι το σωστό σύνθημα θα ήταν «παράγουμε ό,τι καταναλώνουμε» και αυτό θα έπρεπε να το επιδιώκουν οι παραγωγοί.

ΙV. Η Εκθεση του Ζωντανού Πλανήτη, που συντάσσουν μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, στην εφετινή έκδοσή της συμπεραίνει πως αν οι άνθρωποι δεν σταματήσουν να υπερεκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της Γης οι πόροι αυτοί θα έχουν εξαντληθεί σε είκοσι χρόνια και για την επιβίωση των ανθρώπων θα χρειασθεί ένα δεύτερος πλανήτης Γη. Ερωτάται: Μήπως η υπερεκμετάλλευση οφείλεται, πέραν της πλεονεξίας και σπατάλης ορισμένων, στον υπερπληθυσμό; Ο πληθυσμός της Γης πλησιάζει τα επτά δισεκατομμύρια. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι κάθε μέρα δημιουργείται μια νέα πόλη τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων. Δεν είναι πιο απλό αντί να ψάχνουμε για μια νέα Γη να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων; Βέβαια αυτό εύκολα λέγεται αλλά δύσκολα γίνεται. Για αρχή, όμως, ας στείλουν οι περιβαλλοντολόγοι ένα αντίγραφο της έκθεσης στον Πάπα της Ρώμης, στους επικεφαλής των άλλων εκκλησιών που ευνοούν τις πολλές γεννήσεις και στους ανά τον κόσμο πολυτέκνους.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.