OΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ…
Ανω- κάτω έχει γίνει- για άλλη μία φορά- το Λιμενικό Σώμα μετά και το νέο προεδρικό διάταγμα με το οποίο ιδρύεται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, με το κομμάτι του Λιμενικού Σώματος που αφορά την ασφάλεια να παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Χρ. Παπουτσή (σκίτσο).

vvv
Με βάση τις νέες πρόνοιες η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος επιστρέφει στο νέο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, αλλά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του Λιμενικού Σώματος παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μια εξέλιξη η οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν ικανοποίησε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι έχουν μπερδευτεί και αυτοί με το πηγαινέλα, με συνέπεια να μην έχουν καταλήξει τι ακριβώς θέλουν.

…ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ…
Να μείνουν όλοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να γίνουν κανονική Ακτοφυλακή με τα όλα τους ή να πάνε στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και να ασχοληθούν με τα «βαριά» θέματα της ελληνικής ναυτιλίας;

vvv
Στη μέση τώρα όλου αυτού του μπερδεμένου πράγματος, υπάρχει μια επιχειρηματολογία η οποία μιλάει για επικαλύψεις, κενά και άλλα τινά που θα συνοδεύουν πλέον το Λιμενικό Σώμα με βάση αυτά που προβλέπει το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.

vvv
Από την πλευρά τους, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι μέλλει γενέσθαι, οι εφοπλιστές δηλαδή, μάλλον φαίνονται ικανοποιημένοι από το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Οσον αφορά τις συναρμοδιότητες και τις όποιες επικαλύ ψεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο στόχος της θεσμοθέτησης ενός και μόνο υπουργού, του κ. Γ. Διαμαντίδη εν προκειμένω, με τον οποίο θα συνομιλούν, επιτεύχθηκε.

…ΚΑΙ Ο ΠΗΧΗΣ
Από εκεί και πέρα το αν υπάρχουν επικαλύψεις ή συναρμοδιότητες είναι ένα θέμα που δεν τους αφορά. Αντίθετα, είναι θέμα του κ. Διαμαντίδη να βρίσκει λύσεις και να προωθεί τα θέματα όταν προκύπτουν συναρμοδιότητες με άλλα υπουργεία.

vvv
Με άλλα λόγια ο πήχης για τον κ. Διαμαντίδη έχει ήδη τεθεί πολύ ψηλά και η ναυτιλιακή κοινότητα αναμένει από αυτόν να διαδραματίσει έναν πιο σύνθετο και πολύπλοκο ρόλο από εκείνον που έπαιζαν οι προκάτοχοί του στο παλαιό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

vvv
Κανένας δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει την ικανότητα και την ετοιμότητά του να παίξει με επιτυχία αυτόν τον ρόλο, αλλά τελικά όλοι στο γήπεδο κρινόμαστε…

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Μπορεί να υπάρχει έντονη συζήτηση για το αν θα υπάρξουν ή όχι συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, αλλά το ζήτημα είναι ποια τράπεζα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την οικονομία το 2011.

vvv
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής, με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δημιουργεί προσδοκίες ότι ως το τέλος του έτους η τράπεζα θα έχει εξασφαλίσει γραμμές χρηματοδότησης από δύο-τρεις χρηματοπιστωτικούς οίκους του εξωτερικού.

vvv
Δηλαδή, ενδέχεται να συμβεί το εξής παράδοξο: Τη στιγμή που οι αγορές θα παραμένουν κλειστές για το Δημόσιο, μια ελληνική τράπεζα θα είναι σε θέση να αντλεί κεφάλαια από την αγορά, έστω για μικρά χρονικά διαστήματα, χάρη στον υψηλό της δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 14% με την ολοκλήρωση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης.

ΚΟΥΙΖ
Ποιο στέλεχος του (ευρύτερου) οικονομικού επιτελείου μονολογεί φωναχτά τελευταία: «Αισθάνομαι σαν ερημίτης στον ποταμό Ιορδάνη την εποχή του Ιησού. Μιλάω και δεν με ακούει κανένας από το επιτελείο, τους συμβουλεύω και με κοιτάζουν περίεργα, με ρωτούν μόνο για να τους διηγηθώ παλιές ιστορίες και εν τω μεταξύ όλοι αυτοί περιμένουν τον Μεσσία που θα σώσει την οικονομία. Αλλά αυτό έγινε μία φορά πριν από 21 αιώνες, δεν ξαναγίνεται».

vvv
Διευκρίνιση: είναι παλαίμαχος και μάλλον υπό απόσυρση.