Oπως όλα δείχνουν, το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη δεύτερη δυναστική μεταβίβαση εξουσίας, αυτή τη φορά από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1994, στον νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η γενική συνέλευση του Κόμματος Εργατών Βόρειας Κορέας, που συγκαλείται για πρώτη φορά εδώ και 44 χρόνια, αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο σοβαρά άρρωστος «αγαπητός ηγέτης» Κιμ παραδίδει το στέμμα του αποκομμένου βασιλείου που ίδρυσε ο πατέρας του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Αυτή η δυναστική διαδοχή στηρίζεται στην εθνική ιδεολογία που δημιούργησε ο εκλιπών Κιμ Ιλ Σουνγκ και η οποία αναμειγνύει τον κομμουνισμό και την αυτάρκεια με μια δυνατή δόση κομφουκιανικών αξιών. Ο κομφουκιανισμός εξυμνεί τον εξιδανικευμένο δεσμό μεταξύ πατέρα και γιου ως μοντέλο για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του ηγέτη και του λαού του. Ετσι, κατά τον Κομφούκιο, όπως το απόλυτο καθήκον του γιου είναι να σέβεται τον πατέρα του, το απόλυτο καθήκον του υπηκόου είναι να σέβεται τον ηγέτη του.

Επιπλέον, όπως και ο πατέρας του, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ διόριζε συστηματικά μέλη της οικογενείας σε θέσεις ισχύος. Η διαδοχή συζητείται εδώ και έναν χρόνο. Οι βορειοκορεάτες προπαγανδιστές έχουν ανακηρύξει τον Κιμ Γιονγκ Ουν «νεαρό στρατηγό», αλλά ακόμη παραμένει άγνωστο αν θα ασκήσει την ίδια απολυταρχική εξουσία με τον πατέρα του. Δεν είναι μόνο νέος και άπειρος, αλλά η θεία του, η Κιμ Γιονγκ Χούι, αδελφή του πατέρα του και σύζυγος του δεύτερου τη τάξει πολιτικού άνδρα στη χώρα Τσανγκ Σονγκ Τεκ, ίσως θελήσει να κρατήσει την εξουσία για τον εαυτό της.

Μια Λαίδη Μακμπέθ ζει στην Πιονγκγιάνγκ. Αν και σπάνια κάνει δηλώσεις ή εμφανίζεται, η Χούι έχει περάσει από πολλές κομβικές κρατικές θέσεις και από το 1988 ως σήμερα είναι μέλος της πανίσχυρης Κεντρικής Επιτροπής. Η μητέρα της Χούι πέθανε όταν εκείνη ήταν μόλις τεσσάρων ετών και μεγάλωσε μακριά από την οικογένειά της. Παρατηρώντας τη σχέση που είχε ο πατέρας της Κιμ Ιλ Σουνγκ με τη μητριά της και τη στοργή τους προς τα ετεροθαλή αδέλφια της, λέγεται ότι πικράθηκε και ανέπτυξε άγρια ένστικτα. «Οταν η αδελφή μου γίνεται βίαιη, ούτε εγώ δεν μπορώ να τη σταματήσω» φέρεται να έχει δηλώσει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Οταν ο Κιμ άρχισε να ζει με τη δεύτερη σύζυγό του, η Χούι προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα στο ζευγάρι. Μετά τον γάμο της με τον Τσανγκ Σονγκ Τεκ, άρχισε να ζει μια τρυφηλή ζωή, αλλά ήλεγχε σχολαστικά τη συμπεριφορά του συζύγου της ξεσπώντας σε κρίσεις ζήλιας στην παραμικρή ένδειξη απιστίας από πλευράς του. Σε μια χώρα όπου η εμπιστοσύνη σπανίζει, η Χούι αποτελεί τη μοναδική εξ αίματος που εμπιστεύτηκε ποτέ απολύτως ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. «Η Κιμ Γιονγκ Χούι είναι εγώ, τα λόγια της είναι δικά μου λόγια και οι εντολές της δικές μου εντολές» δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας τους.

Η πρόθεση της Χούι να ασκήσει εξουσία μετά τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού της, υποστηρίζεται από φήμες ότι βοήθησε να «κανονιστεί» ένα τροχαίο δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο Ρι Ζε Γκανγκ, ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος και σύμβουλος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος εικάζεται ότι είχε προσπαθήσει να απομακρύνει τη Χούι και τους οπαδούς της από την εξουσία.

Είτε αληθεύουν είτε όχι, οι φήμες δείχνουν το μέγεθος της επιρροής της. Πράγματι, υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να ορίσει τη Χούι κηδεμόνα του διαδόχου τρίτης γενιάς μετά τον θάνατό του. Ισως όμως η Χούι έχει άλλα σχέδια, όπως το να διαδεχθεί η ίδια τον αδελφό της.

Η απειλή προερχόμενη πάντοτε από τη Βόρεια Κορέα ήταν μήπως κηρύξει νέο πόλεμο, είτε κατόπιν σχεδίου είτε από λανθασμένο υπολογισμό . Ακόμη όμως και αν ο «νεαρός στρατηγός» ή η θεία του δεν αποδειχθούν φρενοβλαβείς και μεγαλομανείς, με την επικείμενη μεταβίβαση της εξουσίας αρχίζει μια νέα εποχή αβεβαιότητας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τα οικονομικά προβλήματα της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Κιμ Γιονγκ Χούι είτε εμμείνουν στην απελπιστική απομόνωση είτε επιφέρουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τους λείπουν τα επαναστατικά διαπιστευτήρια, πράγμα απαραίτητο για να μπορέσουν να εδραιωθούν στην εξουσία. Ετσι, αν ο Κιμ Γιονγκ Ιλ εκλείψει από το προσκήνιο και η πολιτική αστάθεια συμπέσει με οικονομικό μαρασμό, το καθεστώς θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιουνγκ Μπακ έχει ήδη αρχίσει ορθώς να προετοιμάζεται για αυτό το απρόοπτο, προτείνοντας έναν ειδικό «φόρο ενοποίησης» ο οποίος θα βοηθήσει να πληρωθεί το κόστος της ενδεχόμενης διάλυσης της δυναστείας των Κιμ. Για την ημέρα αυτή θα έπρεπε να προσαρμοστεί τόσο η Ιαπωνία όσο και η υπόλοιπη Ασία.

Ο κ. Γιουρίκο Κόικε είναι πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και υπουργός Αμυνας της χώρας.