Η κυβέρνηση σωστά αποφάσισε να επαναπατριστούν τα κεφάλαια Ελλήνων τα οποία είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού με καταβολή πέναλτι 5% ή 21/2 στην πράξη, αφού άτοκα θα επιστραφεί το 2,5% εφόσον επενδυθεί σε ελληνικές μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ, ομόλογα, Α/Κ, ακίνητα, κ.ά., ή να «λευκανθούν» παραμένοντας έξω με πέναλτι 8%. Διευκρινίζεται ότι στις τράπεζες του εξωτερικού περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές όλων των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, καθώς και οι τράπεζες που έχουν γραφεία αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

Οπως με ερωτήσεις τους στη Βουλή (αλλά χωρίς συνέπειες για τα έσοδα του Δημοσίου) αποκάλυψαν οι τότε βουλευτές Καρχιμάκης, αναφέροντας συγκεκριμένη εγχώρια τράπεζα, και Δραγασάκης, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας άλλη εγχώρια τράπεζα, εξυπηρετούνται όλοι οι λογαριασμοί από την Ελλάδα και τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για τις ελληνικές αρχές.

Εκτιμώ ότι δεν θα πετύχει ούτε η προσπάθεια επαναπατρισμού με 5% ούτε η δήλωση με παραμονή στην αλλοδαπή αντί 8%. Οι παράγοντες αυτοί της προβλεπόμενης αποτυχίας είναι: α) η έλλειψη εμπιστοσύνης για μια αξιόπιστη και σταθερή φορολογική πολιτική, β) η βαριά φορολόγηση των επενδυτικών προϊόντων με φόρο υπεραξίας και μερισμάτων που φθάνει το 45%, γ) η δυνατότητα που παρέχουν τα τμήματα private banking εξωτερικού να σχηματίζουν τελείως νόμιμα προϊόντα για τους έλληνες επενδυτές και δ) η έλλειψη σφαιρικής χρηματοοικονομικής πολιτικής, αφού προτιμούν να παίρνει το Δημόσιο το 45% του μηδέν.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει τους πολίτες με διακηρύξεις ότι βρήκε λίστες φοροφυγάδων ή ότι θα πιαστούν τα κεφάλαια των φορολογουμένων μέσω μη δήλωσης εσόδων από τόκους.

Οπως όμως γνωρίζουν, η απόφαση του Εco/Fin επιτρέπει σε όσες ευρωπαϊκές χώρες το επιθυμούν (όπως οι Ελβετία, Μονακό, Λουξεμβούργο, Guernsey, κ.ά.) να παρακρατούν φόρους επί τόκων 20% (για το 2010), 35% (για το 2011) και να τους αποδίδουν στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να δίδουν στοιχεία για τα ονόματα, ενώ οι Αγγλία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, κ.ά., δεν παρακρατούν φόρους επί τόκων, αλλά παρέχουν τα στοιχεία κανονικά στην ελληνική φορολογική αρχή.

Για να μη θεωρητικολογώ, επαναλαμβάνω ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, τα εξής:

● Η δημιουργία ΑΕΔΑΚ απαιτεί στην Ελλάδα 9 εκατ. ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο 125.000 ευρώ. Ετσι, όλες οι ΑΕΔΑΚ και τα Α/Κ δημιουργούνται από Ελληνες στο Λουξεμβούργο.

● Κανένα σύνθετο χρηματοοικονομικό προϊόν δεν δημιουργείται στην Ελλάδα λόγω ασφυκτικού φορολογικού καθεστώτος, ενώ συνεχώς δημιουργούνται στο Λουξεμβούργο.

● Ο φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών, χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές, ορίζεται από 1.1.2011 για Ελληνες σε 20% και 10% για 6 ή 12 μήνες.

Ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.