Ο Τόνι Μπλερ περίμενε να τελειώσει η πρωθυπουργική σταδιοδρομία του για να αποκαλύψει ότι είναι πιστός καθολικός και να γίνει χατζής στο Βατικανό προσκυνώντας τον Πάπα· ο Στίβεν Χόκινγκ περίμενε την έκδοση ενός ακόμη εκλαϊκευτικού βιβλίου του για να δηλώσει άθεος, να δημιουργήσει τον απαραίτητο μεντιακό θόρυβο, να πάνε καλά οι πωλήσεις.

Η άποψή του όμως ότι «η θεωρία της βαρύτητας καθιστά τον Θεό άχρηστο» είναι εξίσου θεολογική με την άποψη ότι « η ύπαρξη του Κόσμου απαιτεί Δημιουργό »: η αναγόρευση επιστημονικών θεωριών σε συστήματα πλήρους και απόλυτης γνώσης του Κόσμου που περιγράφουν τι έγινε « τα τρία πρώτα λεπτά μετά τη Μεγάλη Εκρηξη» τις καταργεί επιστημονικά, ταυτίζει τα συμπεράσματά τους με την περιγραφή του τι έγινε τις « επτά πρώτες ημέρες της Δημιουργίας» . Οι κοσμολόγοι δικαιούνται να υποστηρίξουν ότι «αυτά που γράφει η Βίβλος για τη Δημιουργία είναι μπούρδες», δεν δικαιούνται όμως να φέρονται σαν προφήτες νέας θρησκείας, όπως κάνει ο Χόκινγκ και πολλοί άλλοι.

Η αθεΐα έχει υπέρ αυτής πρωτίστως ηθικά επιχειρήματα και δευτερευόντως γνωστικά: δεν προκάλεσε εκστρατείες, πολέμους, καταστροφές, βιασμούς, σφαγές σαν αυτές που διαπράχθηκαν χάριν των μοναδικών και πραγματικών θεών του Ισλάμ και του Χριστιανισμού. Οι διωγμοί επί Γαλλικής Επανάστασης, επί Εμβέρ Χότζα, ακόμη και επί Στάλιν, είναι πταίσματα συγκρινόμενα με όσα έχουν γίνει στο όνομα του Χριστού ή του Αλλάχ. Αν υπάρχει Θεός θα ΄ναι κακούργος, που τραγουδά και η υπέροχη καντάδα.

Ως προς τα γνωστικά, σίγουρα η πίστη στον Θεό δεν εμποδίζει συγκεκριμένους επιστήμονες να παράγουν εξαιρετικό έργο, αλλά η θεσμοποιημένη πίστη των Εκκλησιών αποτελεί τρομερή τροχοπέδη, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε από την ιστορία των Ορθόδοξων Εκκλησιών- για τις οποίες δεν είμαι σίγουρος αν, επισήμως, έχουν αποδεχθεί ότι «η Γη κινείται». Και ως προς τα πολιτικά, η Ακρα Δεξιά στη χώρα μας δηλώνει πρωτίστως πίστη στο Σημείο του Σταυρού και στην Ορθοδοξία- γνωρίζει ποιες είναι οι ρίζες της.

Αλλά σε κράτος που δεν έχει ακόμη αποδεχθεί την ανεξιθρησκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση και την κοινωνία, είναι προφανής υπερβολή η συνηγορία υπέρ της αθεΐας.

Ρsychoyos@tovima.gr