Ο Δημήτρης Ιωαννίδης πρέπει να πέθανε με την απορία πώς είναι δυνατόν να θεωρείται προδότης αφού με το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου το 1974 προσπάθησε να επιβάλει διά των όπλων την Ενωση, ομόθυμο αίτημα του ελληνικού λαού και των κομμάτων του από το 1955 τουλάχιστον, όταν άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ.

Στην απορία του απαντούν τα άλλα δύο μείζονα επίκαιρα θέματα, η λειτουργία στη Σουμελά και η άφιξη του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου- αποτελέσματα και τα δύο του καταστροφικού έργου του: η λειτουργία θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα και η επίσκεψη δεν θα είχε γίνει ποτέ, εννοώ δεν θα είχε τη σημασία που της αποδίδεται: συμμαχία ΕλλάδαςΙσραήλ λόγω της ρήξης ΙσραήλΤουρκίας.

Τα παίγνια ισχύος στην περιοχή είναι εξαιρετικά πολύπλοκα: η στενή σχέση Τουρκίας-Περσίας ενοχλεί προφανώς τη Δύση, το Ισραήλ αλλά και τα αραβικά καθεστώτα, που φοβούνται την Περσία. Αρα, στενή σχέση με το Ισραήλ, ακόμη και στρατιωτική, δεν ενοχλεί τους Αραβες και ενισχύει την παρουσία της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή. Αν, επιπλέον, η στρατιωτική συνεργασία οδηγήσει σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, τότε θα υπάρξει ακόμη ένας παίκτης στα δικά μας νερά και η Τουρκία θα σκεφθεί δύο φορές τη στάση της.

Ολα αυτά θυμίζουν την προνομιακή σχέση Ελλάδας-Συρίας κατά τη δεκαετία του 1980 που μας κληροδότησε τελικά το «πακέτο Οτσαλάν».

Επιπλέον, η λειτουργία στη Σουμελά ερμηνεύθηκε ως δείγμα δύναμης και αυτοπεποίθησης της Τουρκίας- η κίνηση της Ελλάδας προς το Ισραήλ δημιουργεί ερωτήματα:

είναι δυνατόν χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής να εμπλέκεται στο «μεγάλο παιχνίδι» της Μέσης Ανατολής;

Αν θυμηθούμε την πρόσφατη συνάντηση Νταβούτογλου-Δρούτσα, ίσως να συμβαίνει το αντίθετο, μεσολάβηση της Ελλάδας μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας- γιατί όμως ο κ. Δρούτσας να δηλώσει αιφνιδίως την περασμένη εβδομάδα ότι «η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν είναι μονόδρομος »;

Ο Ιωαννίδης έκανε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου γιατί το καθεστώς του ήταν στον αέρα, ούτε τον στρατό δεν είχε με το μέρος του· αν πετύχαινε την Ενωση θα γινόταν εθνικός ήρωας και θα κηδευόταν με τιμές αρχηγού κράτους. Κατάφερε να καταστρέψει Κύπρο και Ελλάδα- είναι τόσο πρόσφατα τα οδυνηρά γεγονότα ώστε αποκλείεται να αντιμετωπίζουν κάποιοι το ενδεχόμενο να ξεφύγουν από τα υπαρκτά προβλήματα με εθνικά άλματα. Αλλά ας έχουμε και τον νου μας.

Ρsychoyos@tovima.gr