Ενα από τα σημαντικότερα γεγονότα- αν όχι το σημαντικότερο- των ιστορικών στιγμών που διανύει η χώρα μας υπό τη στιβαρή ηγεσία που την κυβερνά, είναι η συχνή επίσκεψη διάσημων ξένων, κυρίως Αμερικανών, οικονομολόγων, φίλων συνήθως του προέδρου της κυβερνήσεως, οι οποίοι διαπιστώνουν, εφοδια σμένοι με τη βεβαιότητα που τους επιτρέπει η επιστημονική τους κατάρτιση, ότι επιτέλους η χώρα έχει επιλέξει τον σωστό δρόμο.

Είναι προφανές ότι ένα γεγονός αυτής της ιστορικής σημασίας δεν μπορεί να γίνει κατανοητό σε όλες του τις διαστάσεις, πριν περάσουν πολλά, ενδέχεται και πάρα πολλά χρόνια: μπορεί εκατό, μπορεί εκατόν πενήντα, ίσως και διακόσια. Αν οι μακρές αυτές περίοδοι σας τρομάζουν, αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχετε ακόμη εξοικειωθεί με τη σκέψη του κ. Ρόμπερτ Σίλερ, «ενός από τους εκατό σημαντικότερους εν ζωή οικονομολόγους του πλανήτη», που εντυπωσίασε τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ρόμπερτ Σίλερ, όχι μόνο «η ελληνική κυβέρνηση έπραξε σοφά που συνεργάστηκε με το ΔΝΤ», αλλά, όπως το πιστεύει, «η οικονομική κρίση θα σημάνει μια τόσο θετική στροφή για τη χώρα σας (τη δική μας δηλαδή) που σε έναν αιώνα από τώρα οι Ελληνες θα τη θυμούνται με ευγνωμοσύνη». Ομολογώ ότι έχω κάποιες δυσκολίες να καταλάβω τη λειτουργία της μνήμης στην εμφανώς πολύπλοκη θεωρία του διακεκριμένου οικονομολόγου. Αλλά οι απορίες μου σχεδόν αφανίστηκαν, όταν πληροφορήθηκα ότι η σύζυγός του ασκεί το επάγγελμα της κλινικής ψυχολόγου: η αρωγή της είναι προφανώς απαραίτητη, τόσο εκτός όσο και εντός οικογενειακής θαλπωρής.

Ο κ. Γεράσιμος Βώκος είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.