Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές (βλέπε για παράδειγμα τους «Financial Τimes» την επόμενη ημέρα των αποτελεσμάτων) έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, ανάμεσά τους και αρκετές ελληνικές, «ελληνική κωμωδία» με το σκεπτικό ότι δεν έλαβαν υπόψη την αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Μόνο μία ελληνική τράπεζα με ειδικό ρόλο (Αγροτική Τράπεζα) κρίθηκε μετεξεταστέα από τις επτά ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες κρίθηκαν «μετεξεταστέες».

Σφάλλουν πολλάκις οι παραπάνω αναλυτές. Παρ΄ όλο που οι υποθέσεις εργασίας των τεστ αντοχής δεν αξιολόγησαν την πιθανότητα χρεοκοπίας, έλαβαν σοβαρά υπόψη τις απώλειες στην αξία των κρατικών ομολόγων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα τεστ αντοχής υπέθεσαν: α) το απαισιόδοξο σενάριο της μη ανάπτυξης για το 2010, β) ύφεση 0,4% για το 2011 και γ) την αδικαιολόγητη αύξηση στο επιτόκιο πολιτικής κατά 1,25 ποσοστιαία μονάδα ως το τέλος του 2011.

Για την ελληνική οικονομία τα τεστ αντοχής υπέθεσαν ύφεση της τάξεως του 4% για το 2010 και ύφεση της τάξεως του 2% για το 2011. Ολες οι παραπάνω υποθέσεις δείχνουν εξαιρετικά αυστηρές υπό το φως των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μεγάλη ενίσχυση κατά 4% του δείκτηοικονομικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία εδραιώνουν την ελπίδα ότι οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας θα οδηγήσουν την ευρωζώνη σε ανάπτυξη μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων. Σε ελληνικό επίπεδο οι τελευταίες προβλέψεις διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κάνουν λόγο για ύφεση μικρότερη από τις αρχικές τους προβλέψεις την ίδια στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης συγκλίνουν στην άποψη ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει μειωθεί αισθητά λόγω των μέτρων του οικονομικού επιτελείου.

Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω αυστηρές μακροοικονομικές προβλέψεις σίγουρα αντανακλούν τις δημοσιονομικές δυσχέρειες στην Ελλάδα σε τέτοιον βαθμό που μια πρόσθετη υπόθεση χρεοκοπίας θα αποτελούσε διπλή εγγραφή (double counting). Ας μην ξεχνούν οι επικριτές των τεστ αντοχής ότι τα τελευταία διενεργήθηκαν ύστερα από τις προτροπές της Ισπανίας, οι τράπεζες της οποίας αποτέλεσαν την πλειονότητα των «μετεξεταστέων» στα τεστ. Αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των τεστ αντοχής, τα οποία απλώς επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει υπό τις παρούσες συνθήκες ασφαλές. Σημειώνουμε, τέλος, ότι στο επίμαχο θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων η ενισχυμένη θέση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βάσει των τεστ αντοχής πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερες και καλύτερες προσφορές.

Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Κeele και ο κ. Θεόδωρος Παναγιωτίδης είναι λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.