Δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός ώστε να μας εκδιώξουν από το ευρώ. Εάν βγούμε προσωρινά από το ευρώ δεν θα μπορούμε να ξαναμπούμε διότι θα αδυνατούμε για πολλά χρόνια να πληρούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, που είναι σε συντομία: έλλειμμα κάτω από το 60% έναντι του 145% που αναμένεται ότι θα έχουμε στο τέλος του 2012, χρέος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, πληθωρισμός στον μέσο όρο της ευρωζώνης κ.ά.

Παράλληλα, το ευρώ μάς χρησιμεύει πολλαπλά γιατί τουλάχιστον θεωρητικά δανειζόμαστε φθηνότερα. Οι φήμες περί τυπώματος χρήματος στο Νομισματοκοπείο είναι στην παρούσα φάση ψευδείς. Εργάζονται πολλοί υπάλληλοι σε αυτό και βγαίνουν και μιλάνε. Είναι γεγονός ότι για να πετύχουμε την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας πρέπει να κάνουμε υποτίμηση προϊόντων και υπηρεσιών, έτσι ώστε να έχουμε φθηνότερα και περισσότερο ανταγωνιστικά προϊόντα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα. Σε πρώτη φάση αυτό ήταν πολύ δύσκολο, διότι οι έμποροι παρουσίαζαν στατιστικά στοιχεία ότι το 60% του τζίρου τους οφειλόταν στο δώρο Χριστουγέννων και του Πάσχα και στο επίδομα αδείας. Ετσι εξασφάλισαν και την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για να μη γίνει περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού. Επομένως, αυτό είναι κάτι που αναβάλλεται για το επόμενο μελλοντικό χρονικό διάστημα, αν χρειαστεί.

Το Δημόσιο και η τρόικα προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με εσωτερική υποτίμηση, δεδομένου ότι η εξωτερική υποτίμηση είναι αδύνατη. Ενας τέτοιος τομέας είναι τα ακίνητα. Το Δημόσιο ζητεί 20% έκπτωση στα μισθώματα που καταβάλλει. Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που αναμένεται θα δίδει το δικαίωμα στους μισθωτές να αδειάσουν το μίσθιο με προειδοποίηση μόνο ενός μηνός και με την καταβολή ενός μηνιαίου μισθώματος ως αποζημίωση. Αν ο εκμισθωτής-ιδιοκτήτης έχει αγοράσει με δάνειο το ακίνητο και στηρίζεται στο μίσθιο θα διακινδυνεύσει την περιουσία του. Αρκετά ακίνητα θα πουληθούν και οι τιμές σε ακίνητα και μισθώματα θα υποχωρήσουν.

Εάν υπάρξει αποτυχία και η χώρα αναγκαστεί να βγει από την ΟΝΕ και την ΕΕ και επανέλθουμε στη δραχμή, κάτι που θα σημάνει καταστροφή.

Η νέα δραχμή θα υποχωρεί συνέχεια για να βρει ισορροπία με τα σκληρά νομίσματα. Το χρέος σε ευρώ και σε δολάρια θα διογκώνεται. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα φθάσουν στο 30% ως 40%. Επενδύσεις δεν θα γίνονται, αφού οι επενδυτές δεν θα μπορούν να προσδιορίσουν τη συναλλακτική ισοτιμία λήψης των όποιων κερδών της επένδυσής τους.

Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.