Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ο μοναδικός έλληνας πολιτικός που συμμετείχε στην εφετινή συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Ισπανία. Οι δύο άλλοι Ελληνες ήταν ο πρόεδρος της Coca-Cola 3Ε κ. Γ. Δαυΐδ και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λ. Τσούκαλης. Οι «κλειστές συζητήσεις» είχαν θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση και ασφαλώς την Ελλάδα.

Από τις ξένες διασημότητες ξεχώρισαν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο , ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια , ο επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Τζ.Ακερμαν, ο πρόεδρος της Μicrosoft κ. Μπιλ Γκέιτς, ο ιστορικός κ. Νάιαλ Φέργκιουσον, ο ειδικός απεσταλμένος για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Ρούμπιν και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Ομπάμα κ. Λόρενς Σάμερς.

Και φυσικά καμία μυστική συνάντηση δεν είναι πραγματικά μυστική αν δεν συμμετέχει ο κ. Χένρι Κίσινγκερ. Τι είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου με όλους αυτούς; «Θα μπορούσα να σου πωαλλά μετά θα έπρεπε να σε σκοτώσω» απάντησε με το γνωστό αινιγματικό του χαμόγελο σε συνεργάτη μου που τόλμησε να τον ρωτήσει. Ποιο μπορεί να είναι το θανάσιμο μυστικό; Ελπίζω όχι κάτι σχετικό με το μέλλον της οικονομίας.

***

Η παρακάτω ιστορία είναι αληθινή. Εν ενεργεία υπουργός τηλεφώνησε στον κ. Α. Λοβέρδο. «Θέλω να μου πεις πόσα λεφτά θα πάρω αν βγω σήμερα στη σύνταξη» τον ρώτησε. Ο Ανδρέας, που έχει γίνει ξεφτέρι στα ασφαλιστικά, υπολόγισε μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. «Περίπου 1.100 ευρώ» απάντησε . «Ασ΄ το, δεν βγαίνω τώρα στη σύνταξη» είπε απογοητευμένος ο υπουργός και έκλεισε το τηλέφωνο.

***

Διαψεύδω όσους πιστεύουν ότι δεν υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχει στο Facebook, στο Τwitter και στο Flickr. Μπράβο στον αναπληρωτή υπουργό κ. Δ. Δρούτσα. Μόλις διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλούς φίλους στην Ευρώπη φρόντισε ώστε το ΥΠΕΞ να αποκτήσει δυναμική παρουσία σε όλες τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

***

Στη Γερμανία βρίσκεται από σήμερα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει αύριο στο Ιδρυμα Αντενάουερ σε εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη και η Ελλάδα, η κρίση ως ευκαιρία», ενώ θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκίντο Βεστερβέλε και τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Οι επίμονες πληροφορίες που θέλουν την Ντόρα να μεταναστεύει στη Γερμανία και να ιδρύει εκεί το νέο κόμμα ελέγχονται ως ανακριβείς.

***

Προτείνω στους «κυρίους με τα γκρι» της τρόικας που θα βρίσκονται από αύριο στην Αθήνα, αν θέλουν να καταλάβουν καλύτερα τη χώρα την οποία πασχίζουν να διασώσουν, να παραστούν την Τετάρτη στα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής που θα τελέσει ο κ. Φ. Πετσάλνικος. Εχει ως θέμα τη Μάχη του Μαραθώνα. Δεν θα απορήσω αν η επόμενη έκθεση είναι αφιερωμένη στον Παπαφλέσσα.

***

Η υπόθεση με την περιουσία του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Πώς; Ο κ.

Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, συμμετέχει εδώ και χρόνια στην Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών. Πολλές φορές είχε προτείνει να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού. Με ευθύνη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ το αίτημα δεν έγινε ποτέ δεκτό.

Τώρα όμως η ίδια Επιτροπή ανέθεσε στους ορκωτούς λογιστές που την πλαισιώνουν να κάνουν ενδελεχή έλεγχο στο «πόθεν έσχες» του Ακη και να υποβάλουν έκθεση. Συμπέρασμα; Αν ο έλεγχος είχε γίνει π.χ. το 2007, ίσως τώρα ο Ακης να μην είχε κανένα πρόβλημα. Αντιλαμβανόμενος ότι το «πόθεν έσχες» του δεν αντιμετωπίζεται ως εθνικό μυστικό, ίσως δεν προχωρούσε σε (αμφιλεγόμενες…) αγοραπωλησίες.

***

Πρώτος στη Δύση, πρώτος και στην Αραβία ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και συγκεκριμένα στη Λιβύη. Ο Πρωθυπουργός έγινε δεκτός με τιμές από τον κ. Μοαμάρ Καντάφι . Ο ηγέτης της Λιβύης έκανε εξαιρέσεις για τους Ελληνες, που σπανίως συνηθίζει. Για παράδειγμα ο κ. Παπανδρέου μετέφερε αίτημα των δημοσιογράφων να φωτογραφηθούν με τον κ. Καντάφι και εκείνος το δέχθηκε. Ωστόσο η φωτογράφιση κανονίστηκε λίγο απότομα.

Οι σωματοφύλακες του Καντάφι, που δεν είχαν αντιληφθεί ότι είχε προηγηθεί συνεννόηση, κινητοποιήθηκαν για να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους που πλησίαζαν προκαλώντας εκνευρισμό στον κ. Καντάφι, ο οποίος κοιτούσε λίγο πάνω από τα κεφάλια όλων ως ηγεμών.

Και δύο λεπτομέρειες: πρώτον, από το γεύμα ξεχώρισε το σουβλάκι από καμήλα, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα νόστιμο· δεύτερον, μαζί με τον Πρωθυπουργό βρέθηκε στην Τρίπολη και ο επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκας. Ισως μετέβη για να χειριστεί την «υπόθεση Μπατατούδη», μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία στη Λιβύη. Ισως πάλι να βρέθηκε εκεί γιατί στην πολιτική, ιδίως στη διεθνή, υπάρχουν πράγματα που γίνονται χωρίς να λέγονται.

***

Μετά τον «Καλλικράτη» ο κ. Ι. Ραγκούσης ετοιμάζει τον νέο εκλογικό νόμο. Η Ελλάδα θα χωριστεί σε 200 μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ 100 βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα, θα έχουμε δηλαδή μια μεγάλη λίστα επικρατείας. Λεπτομέρεια: η αναλογικότητα θα παραμείνει η ίδια. Δηλαδή, αν οι εκλογές του 2009 γίνονταν με τον «νόμο Ραγκούση», τα κόμματα θα κέρδιζαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό εδρών.

Ενα από τα μυστικά του νέου συστήματος βέβαια βρίσκεται στη χάραξη των μονοεδρικών και στην επιλογή των υποψηφίων. Υποτίθεται ότι τα κόμματα θα οργανώνουν προκριματικές για να επιλέξουν τους υποψηφίους τους στις μονοεδρικές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέγεται εκείνος που συμπαθεί περισσότερο ο αρχηγός.

***

Την Παρασκευή το μεσημέρι άρχισαν να χτυπούν τα πορτοκαλί τηλέφωνα των υπουργών. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Τηλεφώνησε σε όλους και είπε την ίδια φράση: «Σε παρακαλώ από σήμερα ως το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης να αποφύγεις τις δημόσιες δηλώσεις» . Αμέσως φούντωσαν οι φήμες ότι την Τρίτη θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.

Η αλήθεια ήταν διαφορετική. Ο κ. Πάγκαλος είχε μιλήσει με τον Πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ιστορία με τις δημόσιες κόντρες μεταξύ υπουργών. Ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Πάγκαλο ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης θα μιλήσει αυστηρά και θα πει ότι οι υπουργοί που επιτίθενται σε υπουργούς θα έχουν επιπτώσεις. Ετσι, για να διασφαλίσει ο κ. Πάγκαλος ότι δεν θα αρχίσουν οι «επιπτώσεις» από την Τρίτη, ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν να μιλάνε. Δεν πιστεύω να το κρατήσουν για πολύ.

Στο χειμερινό ανάκτορο Χόφμπουργκ της Αυστρίας, και μάλιστα στη μεγάλη αίθουσα χορού, έγινε η ομιλία του κ. Γ.Παπανδρέου την Παρασκευή το βράδυ στο συνέδριο των τραπεζιτών. «Δεν με νοιάζει αν αυτή είναι η μόνη μου θητεία ως πρωθυπουργού,έκανα αυτό που ήταν απαραίτητο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή» είπε, με αποτέλεσμα οι τραπεζίτες να σηκωθούν όρθιοι και να τον χειροκροτήσουν επί δύο λεπτά. Πράγματι ο κ. Παπανδρέου ήταν πολύ καλός στην ομιλία του, αλλά οι τραπεζίτες δεν είναι ένα κοινό που πετάγεται εύκολα από τις καρέκλες για να χειροκροτήσει. Ισως λοιπόν να είχαν αποφασίσει από πριν να στηρίξουν την Ελλάδα γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν τους συμφέρει μια απότομη κατάρρευση. Ισως πάλι να επέδρασε στη διάθεση των περίπου 500 εκπροσώπων του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος ότι την οροφή κοσμούσαν οι Αθλοι του Ηρακλή και οι Δώδεκα θεοί. Ισως, τέλος, οι άνθρωποι των χορηγών του συνεδρίου, οι οποίοι ήταν η Εθνική Τράπεζα και η Αlpha Βank, να έριξαν κάτι στα ποτά. Πάντως συνεργάτις μου που παρευρέθη με ενημέρωσε ότι η ατμόσφαιρα ήταν ανάλογη συνεδρίου του ΠαΣοΚ. Μάλιστα ο επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Τζόζεφ Ακερμαν ζήτησε και πήρε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και είπε: «Είχα πει πριν από λίγες ημέρες ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρειαλλά μετά από αυτή την ομιλία αλλάζω γνώμη». Ο,τι κι αν ήταν αυτό που προκάλεσε το κύμα ενθουσιασμού, το αποτέλεσμα είναι υπέρ μας. Κατά συνέπεια, καλό καλοκαίρι, η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.