Τώρα που η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος μπήκε σε μια ορθολογική βάση, τόσο με το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος όσο και με την εξασφάλιση χρηματοδότησης, πρέπει η προσοχή όλων να επικεντρωθεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης οφείλουμε να «ξαναεφεύρουμε» την ελληνική οικονομία και να την καταστήσουμε ικανή να ανταγωνιστεί διεθνώς.

Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την εξασφάλιση βασικών δομικών προϋποθέσεων:

– Σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων για την περίοδο 2010-2015, ώστε να βγει γρήγορα από την ύφεση η ελληνική οικονομία.

– Εκτενείς αποκρατικοποιήσεις, τόσο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επενδύσεων όσο και για τις συνεπακόλουθες βελτιωτικές αλλαγές στις εταιρείες.

– Διαρθρωτικές αλλαγές που θα διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Επενδύσεις: Υπάρχουν ώριμες ή περίπου ώριμες επενδύσεις υποδομών ύψους €60 δισ. για την επόμενη πενταετία. Ολες έχουν το μέγεθος για να γεννήσουν ισχυρά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Για να συγκεντρωθούν οι πόροι σε μεγάλες επενδύσεις και να κινητοποιηθούν γρήγορα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, θα πρέπει οι επενδύσεις να συνοδεύονται από φοροαπαλλαγές και όχι από επιδοτήσεις σε μετρητά.

Οι αποκρατικοποιήσεις δεν πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως δυνατότητα ταχύτερης αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, αλλά ως μηχανισμός που επιτρέπει, τουλάχιστον μερικώς, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ενα όχι ιδιαίτερα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αποφέρει περί τα €10 δισ. συνολικά.

Διαρθρωτικές αλλαγές: Είναι αναγκαίο να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στις οικονομικές υποδομές, ώστε η διαχείριση του δημόσιου πλούτου να γίνει καλύτερη και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών αποτελεσματικότερη. Η σμίκρυνση του κρατικού μηχανισμού και η ταχεία βελτίωση της αποδοτικότητάς του είναι τα κύρια σημεία στόχευσης.

Μείωση αριθμού δημόσιων οργανισμών: Η μαζική κατάργησή τους θα απελευθερώσει πόρους και θα καθαρίσει το τοπίο σε πολλούς χώρους.

Ανάπτυξη ακίνητης περιουσίας: Η συγκέντρωση της διαχείρισης των ακινήτων σε ενιαίο φορέα θα επιτρέψει την ανάπτυξη και εκμετάλλευσή τους με σημαντικά οφέλη. Αναμόρφωση Υγείας: Δύο είναι οι σημαντικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μια νέα αντίληψη διοίκησης και εξυπηρέτησης του πολίτη:

– Η μετατροπή των νοσοκομείων σε ιδρύματα με αυτοτελή οικονομικά και διοίκηση.

– Η εισαγωγή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης συνταγών θα μειώσει το κόστος της συνταγογράφησης κατά €2 δισ. το έτος. Αναμόρφωση ασφαλιστικού συστήματος: Η ενοποίηση των Ταμείων σε τρία το πολύ μαζί με τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος σε ενιαία αντίληψη είναι απόλυτα αναγκαίοι όροι ώστε να μη «μολύνεται» το μέλλον από τις ελλείψεις του παρόντος.

Αναμόρφωση οικονομικών των ΟΤΑ: Η απομάκρυνση της παροχής υπηρεσιών και έργου από τους ΟΤΑ με τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού οι οποίες θα συμβάλλονται με τους ΟΤΑ θα βελτιώσει δραστικά το επίπεδο διαχείρισης των πόρων και θα ενισχύσει τον έλεγχο. Επιτάχυνση επενδυτικών αποφάσεων: Ο σημαντικότερος μοχλός συντήρησης και αύξησης του ΑΕΠ στο μεσοδιάστημα ως την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού μετασχηματισμού είναι η γρήγορη υλοποίηση δημόσιων έργων.

Η βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης σε όλες τις εκφάνσεις είναι όρος sine qua non για την επιτάχυνση της οικονομίας. Το υπερμέγεθες, άσκοπο και χωρίς δεξιότητες δημιούργημα που αποκαλούμε Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να μεταβληθεί ριζικά.

Η μετακίνηση υπουργείων και υπηρεσιών σε άλλα αστικά κέντρα θα δώσει ορμή στην τοπική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας.

Συμπέρασμα: Η έξοδος από τη σημερινή κατάσταση θα επέλθει μόνον όταν η οικονομία τεθεί σε κίνηση και πάλι και το ΑΕΠ αρχίσει να αυξάνεται συστηματικά. Η συγκέντρωση πόρων στις δημόσιες επενδύσεις, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ιδιωτικών, θα δώσει την απαραίτητη ισχυρή ώθηση προς τα εμπρός, ενώ ταυτόχρονα θα δράσει περιοριστικά πάνω στη διαφθορά. Οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις με μικρό ορίζοντα υλοποίησης αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά και άμεσα σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Ουσιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να απελευθερώσουν δημιουργικές δυνάμεις και να ενισχύσουν τον έλεγχο και τη λογοδοσία. Ο ριζικός μετασχηματισμός της κυβερνητικής δομής και της Δημόσιας Διοίκησης αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς τα εμπρός.

Ο κ. Κ. Σ. Μητρόπουλος είναι πρόεδρος του ΔΣ Εurobank ΕFG Εquities.