Καθώς η βαριά σκιά της βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «πέφτει» πάνω στην Ελλάδα, έστω και μέσω Βρυξελλών, το ερώτημα αν με αυτή τη λύση «σωθήκαμε ως χώρα» απασχολεί όλους τους πολίτες: εργαζομένους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις.

Οπως σωστά επισημαίνουν οι αρθρογράφοι μας, το αγωνιώδες τρίμηνο που προηγήθηκε φαίνεται να λήγει. Κανείς όμως δεν γνωρίζει ποιες αλλαγές θα επέλθουν στην ελληνική οικονομία και πώς αυτές θα επιδράσουν στις κοινωνικές, ενδεχομένως και στις πολιτικές, εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Επίσης κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθώς το ΔΝΤ είναι πρώτη φορά εντός των πυλών τής ευρωζώνης. Το βέβαιο είναι ότι η κρίση σήμερα φέρνει ανατροπές σε υπάρχουσες κοινωνικές ιεραρχήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Στο επίπεδο της οικονομίας το ΔΝΤ είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιβάλει όρους νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής σε μια χώρα που έχει νόμισμα το ευρώ. Μπορεί όμως να απαιτήσει λήψη μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ολα αυτά θα εξελιχθούν και θα αποκαλυφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.