Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προχώρησε στη δημιουργία της «Ελληνο-Αμερικανικής Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας» σε μια στιγμή που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές και προκλητικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της.

Στο πρώτο επίπεδο αντιμετωπίζουμε μια σύνθετη όσο και δύσκολη τεχνική πρόκληση: την ανάγκη να αντλήσουμε τα αναγκαία για τη λειτουργία του κράτους κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, ή να εξασφαλίσουμε δανεισμό από τους κοινοτικούς εταίρους μας, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο δεύτερο επίπεδο την τεχνική αυτή πρόκληση θα ακολουθήσει η ανάγκη να μειώσουμε δραστικά το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μέσα στους επόμενους 8 με 12 μήνες και από ΄κεί και πέρα να διατηρήσουμε μια δημοσιονομική θέση που να είναι σύμφωνη με τα κοινοτικά πρότυπα.

Επιπλέον της αντιμετώπισης της οξείας κρίσης που ταλαιπωρεί τον τόπο, προκαλούμαστε επίσης να αλλάξουμε θεμελιακά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις καθημερινές υποθέσεις μαςως κυβέρνηση, ως επιχειρηματική κοινότητα, ως κοινωνία. Αυτή, πιστεύω, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία συναντιόμαστε. Για να μπορέσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να έχουν παραγωγική, ανταγωνιστική και ικανοποιητική ζωή, πρέπει να ξαναχτίσουμε τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η κοινωνία μας και να εξασφαλίσουμε ευκαιρίες που να επιτρέπουν εντυπωσιακή αλλά και αειφόρο ανάπτυξη και υγιείς αγορές.

Πέρα από την Ελλάδα, ο κόσμος αντιμετωπίζει ανυπολόγιστες προκλήσεις βγαίνοντας από μια διεθνή ύφεση, ασχολούμενος με την κλιματική αλλαγή, αναπτύσσοντας νέες πηγές ενέργειας, νικώντας ασθένειες και μεταλλάσσοντας τη βιομηχανική εποχή σε ψηφιακή εποχή.

Σε μια τέτοια εποχή που έχει ανάγκη οραματικών σχεδιασμών για το μέλλον, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δημιούργησε το δικό του όραμα, το Vision 2020, που είναι ένα ξεκίνημα για το μέλλον, μια θετική συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η Ελληνο-Αμερικανική Επιχειρηματική Πρωτοβουλία είναι το πρώτο μεγάλο έργο του Vision 2020. Εχει σχεδιασθεί να απαντήσει σε μερικές από αυτές τις προκλήσεις αναγνωρίζοντας ότι οι αγορές, το εμπόριο, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτικοί εταίροι λειτουργούν σήμερα πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούσαν μόλις δύο δεκαετίες πριν. Στην καρδιά του κόσμου των επιχειρήσεων του σήμερα βρίσκονται συνεταιρισμοί και συνέργειες που μπορούν να επιτυγχάνουν πολύ περισσότερα δουλεύοντας μαζί απ΄ ό,τι αν δούλευαν μόνοι.

Ηδη το Επιμελητήριο έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με περισσότερους από 40 ιδιωτικούς φορείς και δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σκοπό να ενισχύσει το διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις, τη μεταφορά τεχνολογίας, τις εφαρμογές της πράσινης ενέργειας, την έρευνα και ανάπτυξη, τον τουρισμό σε σύνδεση με τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για τη συνένωση των δυνάμεων όλων των Εμπορικών Επιμελητηρίων, Εμπορικών Συλλόγων, Συνδέσμων Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Εξαγωγικών Συνδέσμων και Συνδέσμων Τουριστικών Επιχειρήσεων της χώρας, όπως επίσης Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και δημοσίων οργανισμών όπως ο ΟΠΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ, ο ΕΟΤ και το Ιnvest in Greece, για κοινές και συντονισμένες δράσεις στις ΗΠΑ.

Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης είναι πρόεδρος του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.