Μέσα στο δύσκολο επιχειρηματικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας (αλλά και παγκοσμίως), οι 20 εταιρείες που βραβεύονται ως Βest Workplaces 2010 έρχονται να μας δώσουν μαθήματα διαχείρισης κρίσεων και να αποδείξουν έμπρακτα ότι είναι εφικτή η διατήρηση ενός εξαιρετικά καλού εργασιακού κλίματος ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Πώς λοιπόν το καταφέρνουν αυτό; Ποιος είναι ο κοινός τόπος ανάμεσα στις 20 αυτές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους εταιρείες; Η λέξη-«κλειδί» που συνδέει τα 20 Βest Workplaces για το 2010 είναι η εργασιακή δέσμευση (employee engagement), η έμπνευση δηλαδή αφοσίωσης, εμπιστοσύνης και ενός συναισθηματικού δεσμού μεταξύ εργαζομένου και εταιρείας. Τα κύρια συστατικά για εργασιακή δέσμευση σύμφωνα με τις έρευνες του Gallup Ιnstitute είναι:

η ανοιχτή επικοινωνία, η ειλικρίνεια, οι ξεκάθαρες αμοιβαίες προσδοκίες, η αναγνώριση και επιβράβευση, η έμφαση στην ανάπτυξη και βελτίωση, μα πάνω απ΄ όλα η ανθρωπιά, το πάθος για το αντικείμενο της εργασίας, η δυνατότητα να κάνεις καθημερινά κάτι στο οποίο είσαι εξαιρετικά καλός και η υπερηφάνεια για την εταιρεία. Ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά υπάρχουν στις εταιρείες που βραβεύονται εφέτος, με κυρίαρχα την ειλικρίνεια, την ανθρωπιά, την ενσυναίσθηση και την αποτελεσματική διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων, της αβεβαιότητας και του φόβου για το αύριο που δημιουργούν οι σημερινές εξωτερικές συνθήκες.

Εν μέσω κρίσης οι 20 αυτές εταιρείες εξακολούθησαν να επενδύουν στον άνθρωπο και προσπάθησαν να βρουν λύσεις για τη μείωση κόστους με τη μικρότερη δυνατή αρνητική επίδραση στο εργασιακό τους κλίμα. Τέτοιες πρακτικές είναι οι εκπαιδεύσεις οικολογικής οδήγησης πωλητών που συνέβαλαν σε σημαντική μείωση των εξόδων κίνησης, οι μειώσεις bonus έπειτα από ξεκάθαρη επικοινωνία με τους εργαζόμενους, η μείωση των εξόδων για τις εταιρικές εκδηλώσεις αλλά όχι η κατάργηση τους, η βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας, η ευρεία εμπλοκή και συμμετοχή των εργαζομένων μέσω ομάδων εργασίας, συστημάτων υποβολής δημιουργικών προτάσεων, δημιουργίας blogs εργαζομένων κτλ., η συστηματική έμφαση στην ηθική επιβράβευση των εργαζομένων, η συνεχής επένδυση στην ανάπτυξη των εργαζομένων καθώς και η έμφαση σε θέματα ποιότητας ζωής των εργαζομένων, υγείας και ευεξίας.

Τα οφέλη της εργασιακής δέσμευσης είναι πολλαπλά, με κυρίαρχα την ανάπτυξη, την οργανωσιακή απόδοση και κερδοφορία καθώς και τη δημιουργικότητα και καινοτομία.

Εργασιακή δέσμευση, λοιπόν, πάθος, συναίσθημα, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και συντροφικότητα είναι κάποια «μαθήματα» για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων που μας προσφέρουν τα εφετινά Βest Workplaces.

Η κυρία Ολγα Επιτροπάκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια, ακαδημαϊκή διευθύντρια του ΜSc in Strategic Ηuman Resource Μanagement, ΑLΒΑ Graduate Βusiness School.