Oι πρόσφατοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν μείωση των δημοσίων εσόδων από-3,5% τον Σεπτέμβριο στο-13,3% τον ΟκτώβριοΝοέμβριο και μείωση της εμπιστοσύνης (λόγω κάμψης τζίρου, επενδυτικής απραξίας, αύξησης των ακάλυπτων επιταγών).

Η κατάσταση αναμένεται δε να χειροτερεύσει τους προσεχείς μήνες και πιθανότατα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2010. Οι τράπεζες, εν όψει αυτής της προοπτικής και προκειμένου να μην προσθέσουν και νέες επισφάλειες στους ισολογισμούς τους, είναι φειδωλές στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι οποίες αναπληρώνουν σε σημαντική έκταση την έλλειψη από την αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι επικίνδυνο γιατί θέτει υπό δοκιμασία τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού.

Το πρόβλημα της ρευστότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα αξιόπιστο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, το οποίο θα δημιουργεί προσδοκίες ταχείας αντιμετώπισης της ύφεσης και αναθέρμανσης της οικονομίας, έτσι ώστε να θεωρηθεί ότι μειώνονται οι κίνδυνοι επισφαλειών και να αυξηθούν οι τραπεζικές χορηγήσεις.

Το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ ως σήμερα όμως δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, τα όσα δε μέτρα έχουν αναγγελθεί επιτείνουν τους φόβους για μη ύπαρξη σχεδίου εξόδου από την κρίση. Κατά συνέπεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της οικονομίας για την περίοδο 2010- 2013.

Η διαφαινόμενη όμως πολιτική του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου – συνέχεια της «γραμμής» του κ. Ι. Παπαθανασίου – φαίνεται ότι έχει ασπαστεί την άποψη των Βρυξελλών, η οποία διακατέχεται, εν μέρει δικαιολογημένα, περισσότερο από προκατάληψη κατά της Ελλάδος παρά από αντικειμενικότητα και ορθολογισμό για την πρέπουσα πολιτική.

Φαίνεται ότι το νέο ΠΣΑ θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, παραμελώντας την ανάκαμψη, χειροτερεύοντας την ήδη κακή κατάσταση και οδηγώντας την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης- ελλειμμάτων και αυξημένων επιτοκίων δανεισμού (Δημοσίου, νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Χωρίς τη λήψη αντισταθμιστικών αναπτυξιακών μέτρων μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους για την τόνωση της ενεργού ζήτησης κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης και σε αύξηση (όχι μείωση) του δημοσιονομικού ελλείμματος, επιδεινώνοντας τη δυναμική του δημοσίου χρέους.

Ο κ. Θ. Βάρδας είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).