Oι υπουργοί Εξωτερικών των 44 κρατών τα οποία συμμετέχουν στην υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αποστολή στο Αφγανιστάν συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν το πώς θα προχωρήσει η αποστολή. Το 2009 δεν ήταν εύκολη χρονιά για το Αφγανιστάν και για τα κράτη που στέλνουν στρατεύματα εκεί. Τώρα όμως ξεκινάει μια νέα φάση της διεθνούς προσπάθειας.

Πριν από τρεις ημέρες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε μια σημαντική ομιλία, στην οποία ανάπτυξε τη στρατηγική της Αμερικής για αυτήν την αποστολή. Δεσμεύτηκε να παράσχει ουσιαστικά εφόδια, συμπεριλαμβανομένων 30.000 αμερικανών στρατιωτών. Ξεκαθάρισε επίσης στους σκεπτικιστές ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να τελειώσει ο πόλεμος.

Αυτός ο πόλεμος όμως δεν είναι μόνον αμερικανικός. Αντιμετωπίζουμε όλοι τις ίδιες απειλές λόγω όσων συμβαίνουν στο Αφγανιστάν: όλοι απειλούμαστε από την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, τον εξτρεμισμό. Πρόκειται για μια συμμαχική προσπάθεια και πρέπει να την ολοκληρώσουμε από κοινού. Σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της επιχείρησής μας, το ΝΑΤΟ θα επιδείξει την ενότητα και τη δύναμή του για άλλη μία φορά. Εντός του 2010 θα αυξηθούν τα στρατεύματα που παρέχουν χώρεςμέλη του ΝΑΤΟ, εκτός των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες, και πιθανότατα αρκετές χιλιάδες περισσότεροι, θα προστεθούν στους περίπου 38.000 μη αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν τίθεται απλώς ζήτημα αριθμού στρατιωτών, αλλά ζήτημα στρατηγικής. Η στρατηγική μας είναι πολύ ξεκάθαρη: να δώσουμε την κύρια ευθύνη της διοίκησης της χώρας στους Αφγανούς όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αυτό συνεπάγεται μια μεταβατική φάση, κατά την οποία οι αφγανικές δυνάμεις θα αναλάβουν τα ηνία και οι δικές μας δυνάμεις θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο. Πιέζω τα μέλη της Συμμαχίας και τους εταίρους μας να εξασφαλίσουν κάθε απαραίτητο μέσο και να χρηματοδοτήσουν την εκπαιδευτική μας αποστολή. Ετσι θα κάνουμε συντομότερα πραγματικότητα την αφγανική κυριαρχία. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν θα δει ο αφγανικός λαός και οι πολίτες των χωρών που συνεισφέρουν στον πόλεμο με στρατεύματα την υλοποίηση αυτής της μετάβασης, από τον επόμενο χρόνο, θα αντιληφθούν ότι πρέπει να στηρίξουν περισσότερο την αποστολή μας.

Η μεταβατική φάση όμως δεν αποτελεί κωδική ονομασία της στρατηγικής εξόδου. Σημαίνει μετάβαση σε έναν διαφορετικό ρόλο. Αρχικώς, οι στρατιώτες μας θα αρχίσουν να συνεργάζονται με τις αφγανικές δυνάμεις, σε όλα τα επίπεδα- από το πεδίο της μάχης ως το αρχηγείο-, ώστε να τους μεταδώσουν τη γνώση που απαιτείται για να σταθούν στα πόδια τους. Οταν οι συνθήκες γίνουν κατάλληλες, όταν δηλαδή οι αφγανικές δυνάμεις αποκτήσουν τις ικανότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, θα περάσουμε στην επόμενη φάση, κατά την οποία οι Αφγανοί θα ηγούνται του σχεδιασμού και της εκτέλεσης επιχειρήσεων, με τις νατοϊκές δυνάμεις να τους στηρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και πιστεύω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τον επόμενο χρόνο. Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν θα συζητήσουν όμως για το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης. Θα εστιάσουν στην ευρύτερη πολιτική στρατηγική και αυτό περιλαμβάνει όσα αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση της Καμπούλ. Η σωστή διακυβέρνηση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να στερήσουμε το οξυγόνο στους Ταλιμπάν. Επειτα από όλα όσα έχουμε επενδύσει σε αυτή την αποστολή, δικαιούμαστε να επιμείνουμε σε αυτό.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει κάνει ορισμένες πολύ ξεκάθαρες και ευπρόσδεκτες δηλώσεις. Με χαροποιεί το γεγονός ότι έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για διαφθορά. Είναι μια καλή αρχή και θα βοηθήσει το Αφγανιστάν να αποκτήσει την αξιοπιστία που έχει ανάγκη να δει ο λαός του και η διεθνής κοινότητα. Η διάσκεψη που θα συγκληθεί τον Ιανουάριο στο Λονδίνο θα είναι πολύ σημαντική και από αυτής της απόψεως, καθώς θα θεσπίσει μια νέα σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και της διεθνούς κοινότητας.

Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα αυτή η αποστολή θα αποκτήσει νέα ορμή. Το 2010 θα επιχειρούν σημαντικά αυξημένες δυνάμεις, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην προστασία του αφγανικού λαού. Θα αρχίσουμε να αναθέτουμε στις αφγανικές δυνάμεις το γενικό πρόσταγμα όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, ανά τομέα, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες. Θα υποχρεωθούν σε σαφείς δεσμεύσεις και αναμένω συγκεκριμένη δράση από την κυβέρνηση Καρζάι, ώστε να κερδίσει την υποστήριξη των Αφγανών. Θα δοθεί περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια, αρχίζοντας με τα 5 δισ. δολάρια που υποσχέθηκε η Ιαπωνία. Ομοίως θα αναβαθμιστεί και το μέρος της προσπάθειας που αφορά τους αφγανούς πολίτες, μέσω του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσεως και όχι μόνο.

Στο τέλος, όλα καταλήγουν στο εξής: όταν έρθουν οι Ταλιμπάν να πάρουν τον γιο ενός αφγανού πατέρα για να πολεμήσει στο πλευρό τους, τι θα κάνει αυτός ο πατέρας; Αν δει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμία ελπίδα να νικήσουν, αν δει ότι η ζωή του βελτιώνεται κι αν πιστεύει στην κυβέρνησή του, τότε θα πει «όχι» και οι στασιαστές θα ηττηθούν. Είναι τόσο απλό. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να δημιουργήσουμε. Και πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ.

Ο κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είναι Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Το άρθρο αυτό προτάθηκε για δημοσίευση στο «Βήμα»- σε αποκλειστικότητα για την Ελλάδα.