Η ιατρική στην Ελλάδα είναι υψηλοτάτου επιπέδου και ο πολίτης θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον έλληνα γιατρό. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε απολύτως από την ιατρική που προσφέρεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή ακόμη και της Αμερικής. Ούτε από απόψεως επιστημονικού δυναμικού ούτε από απόψεως τεχνολογίας. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή είναι η κατάλληλη επιλογή του γιατρού. Δεν μπορεί, δηλαδή, να εμπιστεύεται ο πολίτης τη γνώμη του φίλου, της φίλης ή της γειτόνισσας για τον γιατρό στον οποίο θα απευθυνθεί.

Ο κάθε γιατρός είναι ειδικός στο αντικείμενό του και ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει τη γνώμη γιατρού για το ποιος συνάδελφός του είναι κατάλληλος για το συγκεκριμένο θέμα που τον απασχολεί. Εάν δεν έχει τέτοιες πληροφορίες από γιατρούς – οι οποίοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και γνωρίζουμε τις γνώσεις και το επιστημονικό επίπεδο του καθενός-, τότε υπάρχει η πιθανότητα να απευθυνθεί σε λάθος πρόσωπο, το οποίο, για διαφόρους λόγους, δεν αποκαλύπτει στον ασθενή του ότι είναι αναρμόδιος να τον βοηθήσει, λαμβάνει πρωτοβουλίες και χειρίζεται τον άρρωστο χωρίς να είναι ικανός για κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό μερικές φορές συμβαίνουν παρατράγουδα· λόγω μη ικανής επάρκειας σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οπως σε κάθε κλάδο λοιπόν, έτσι και στην ιατρική υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Γιατροί οι οποίοι δυστυχώς δεν δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη, αναλαμβάνουν τα πάντα και χειρίζονται τα πάντα σαν παντογνώστες. Εκεί είναι βέβαιο ότι θα γίνουν λάθη και αυτά τα λάθη πληρώνονται.

Για να έρθω στην περίπτωση της νέας γρίπης, ο υπουργός διόρισε μια επιτροπή η οποία τον συμβουλεύει για την πανδημία και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η επιτροπή αυτή επεξετάθη σε θέματα τα οποία δεν ήταν της αρμοδιότητάς της, σε θέματα τα οποία δεν γνώριζε- όπως είναι οι εμβολιασμοί- και γι΄ αυτό φθάσαμε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα αντιεμβολιαστικό λόμπι. Στις αρχές τα μέλη της επιτροπής ήταν επιφυλακτικοί γιατί δεν γνώριζαν. Δεν έχουν δει εμβόλιο, δεν έχουν κάνει ποτέ τους εμβόλιο σε κανέναν, δεν γνωρίζουν τι συστατικά έχει και δεν γνωρίζουν ως εκ τούτου τι αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει. Πριν από τον Αύγουστο έλεγαν ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο, ότι οι άνθρωποι είμαστε πειραματόζωα, ότι προκαλεί επιπλοκές. Οι ίδιοι αυτοί γιατροί έρχονται τώρα, αφού επί ένα δίμηνο διάβασαν και παρακολούθησαν ότι τα εμβόλια είναι αθώα, και το συνιστούν.

Πού οδήγησε όλο αυτό; Στο να δημιουργηθεί αυτό το αντι-εμβολιαστικό λόμπι, το οποίο δυστυχώς θα παραμένει για δεκαετίες και δύσκολα θα εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Μπορεί να ελαττωθεί σε συχνότητα, όταν καταλαγιάσει η επιδημία, αλλά να εξαφανιστεί αποκλείεται. Το λόμπι αυτό υπήρχε στην Αμερική εδώ και τριάντα χρόνια, σε πολλές χώρες της Ευρώπης εδώ και δεκαπέντε-είκοσι χρόνια, στην Ελλάδα ποτέ. Διότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χειριζόταν τα εμβόλια με τον κατάλληλο τρόπο και ο πολίτης άκουγε με θρησκευτική ευλάβεια και τηρούσε αυτό που έπρεπε να κάνει χωρίς να φοβάται.

Εδώ θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ιδρύθηκε το 1998 για να αντιμετωπίσει την επιδημία της μηνιγγίτιδας. Είμαστε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εφάρμοσε τον εμβολιασμό κατά της νόσου. Είχα κατηγορηθεί τότε ότι πιθανόν κάνω υπερβολές. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, εξαφανίστηκε η μηνιγγίτιδα από τη χώρα μας και οι άλλες χώρες ακολούθησαν ύστερα από μία πενταετία, και τώρα είναι εμβόλιο ρουτίνας παντού. Δηλαδή παρ΄ όλο που ήταν καινούργιο εμβόλιο, παρ΄ όλο που καμία χώρα δεν το είχε κάνει, το τηρήσαμε, το εφαρμόσαμε και εξαφανίσαμε τη μηνιγγίτιδα.

Με αυτό θέλω να επισημάνω ότι αν απευθυνόταν το κράτος ευθύς εξαρχής στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό κατάντημα. Κατ΄ ανάλογο τρόπο τέτοιοι λάθος χειρισμοί μπορεί να γίνουν σε μια χειρουργική επέμβαση, σε μια διάγνωση. Το μείζον λοιπόν θέμα, για να απαντήσουμε και στο ερώτημα του αφιερώματος, είναι ο κατάλληλος γιατρός, αναλόγως του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Δεν είμαστε όλοι και για όλα ειδικοί. Ετσι κερδίζουμε και την εμπιστοσύνη του πολίτη.

Ο κ. Αντρέας Κωνσταντόπουλος είναι καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής και Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας.