O λαός μας διακρίνεται μεταξύ των άλλων, τόσο στην ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο, για τη σχετικά καλύτερη ποιότητα ζωής του, στοιχείο που αποδεικνύεται και από την αλματώδη αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλά και την όλο και μεγαλύτερη επιδείνωση των όρων ασφαλούς λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων εξαιτίας, ακριβώς, της διεύρυνσης της διάρκειας επιβίωσης των συνταξιούχων.

Το σύνολο του πληθυσμού ασχέτως ασφαλιστικής ή μη, άμεσης ή έμμεσης, κάλυψης διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρούς και νοσηλευτήρια, κρατικής ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας, καταναλώνει τα απαιτούμενα φάρμακα με μικρή ή και καθόλου συμβολή στο κόστος αγοράς τους ή στη χρέωση χρήσης των ιατρικών και ιατρο-τεχνολογικών συνεδριών. Αυτό που παρατηρείται στις κατά καιρούς μελέτες, έρευνες και τυχαίους ελέγχους περιγραμματικά έχει ως εξής:

▅ Συχνά άσκοπη επίσκεψη σε ιατρεία ιδιωτών και δημοσίων νοσηλευτηρίων.

▅ Επαναλαμβανόμενες συνταγογραφήσεις χωρίς άμεσα αντιληπτά αποτελέσματα της χρησιμότητάς τους.

▅ Υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

▅ Υποκατάσταση των ίδιων ουσιών από ακριβότερα σήματα χωρίς επαρκή αιτιολογία.

▅ Καταιγισμός παραπεμπτικών σημειωμάτων και εντολών για πλήθος, ουσιαστικά μη απαραίτητων, συνεδριών.

▅ Αντίθετα, υπάρχει σοβαρότατο έλλειμμα αποτελεσματικής πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις που βελτιώνουν τις προγνώσεις και τις θεραπείες, ιδιαίτερα νεοπλασματικών ασθενειών.

Οπωσδήποτε το να προσπαθήσει κανείς να παραστήσει τον «ειδικό», και μάλιστα σε έναν τομέα που δεν τον έχει απασχολήσει άμεσα επαγγελματικά, είναι αρκετά ριψοκίνδυνο. Πλην όμως, τουλάχιστον με την ιδιότητα του φορολογούμενου πολίτη και με τις φτωχές γνώσεις περί οικονομικής διαχείρισης, θα τολμήσουμε να θέσουμε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Αναφέρουμε συμπερασματικά:

▅ Η αδυναμία (ή και αδιαφορία) του «πελάτη» (ασφαλισμένου-ασθενούς) να αντιληφθεί το «παιχνίδι» που παίζεται εις βάρος της τσέπης του, ενδεχομένως και της υγείας του.

▅ Η απουσία εξειδίκευσης και πραγματικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με σαφή κίνητρα (και αντικίνητρα…) των εμπλεκομένων στο κύκλωμα «έγκριση- έλεγχος – στατιστική καταγραφή- πληρωμή».

▅ Η πέραν κάθε προηγουμένου- εγκληματική- καθυστέρηση ένταξης και λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων.

▅ Η άμεση επαναφορά του Εθνικού Συνταγολογίου και η εξακρίβωση της υποκατάστασης φθηνότερων από πολύ ακριβότερα σκευάσματα.

▅ Η online παροχή στοιχείων ασφαλισμένου- ιατρού- θεραπευτηρίου σε ό,τι αφορά τη διαχρονική διαμόρφωση των δαπανών.

Μια απλή ματιά στα τεύχη των προϋπολογισμών και των απολογισμών που υποβάλλονται προς κύρωση άπαξ του έτους στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων είναι απλώς αποκαλυπτική για τα όσα διαδραματίζονται πίσω από τους αριθμούς, ερήμην των πραγματικών ενδιαφερομένων.

Ο κ. Δ. Ν. Πατσάκης είναι οικονομολόγος.