Η συζήτηση για το δημοσιονομικό πρόβλημα θυμίζει την ιστορία με τον λύκο, τα πρόβατα και τον μικρό βοσκό. Οπως είναι γνωστό στο τέλος ο λύκος έφαγε τα πρόβατα διότι κανείς δεν πίστευε τις φωνές του μικρού βοσκού. Κάπως έτσι και για πολλά χρόνια, πολύ κινδυνολογούσαν για τη δημοσιονομική κατάσταση και έτσι προκλήθηκε ένα είδος ανοσίας στην κοινή γνώμη που έχει να κάνει με την αδιαφορία για τα αποτελέσματα της επιδείνωσης στην οικονομική κατάσταση.

Σήμερα όμως στις αγορές υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το διευρυνόμενο χρέος της οικονομίας και επιπλέον υπάρχει η πιεστική ανάγκη ικανοποίησης των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αναζητούν πειστήρια και πληροφορίες για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους και την εξέλιξη των μακροοικονομικών στοιχείων που θα επηρεάσουν εκτός των άλλων και την αξία των χρεογράφων που έχουν στην κατοχή τους.

Οι συνθήκες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού εκτός από τα μακροχρόνια μέτρα αντιμετώπισης των ελλειμμάτων απαιτούν και μια σειρά άμεσων μέτρων προκειμένου να πειστούν οι ευρωπαϊκοί μας εταίροι και οι χρηματαγορές για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλει ένα πρόγραμμα και ένα σύνολο πολιτικών που ξεφεύγουν από τις απλές και συμβατικές λύσεις. Ετσι το συντομότερο δυνατόν πρέπει να πληροφορηθούν οι διεθνείς αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να παρουσιαστεί ένα ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος δίνοντας έναν ορίζοντα για τη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η διασπορά ειδήσεων και εκτιμήσεων αλλά και η δυνατότητα του καθενός να πραγματοποιεί αυθαίρετες εκτιμήσεις.

Δεδομένης της κατάστασης, εκτός από ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα απαιτείται και ένα ανεξάρτητο όργανο δημοσιονομικής πολιτικής που θα έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή τού εν λόγω προγράμματος κατ΄ αναλογία με τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα.

Η στατιστική υπηρεσία δεν έχει άμεση πρόσβαση στα δημοσιονομικά στοιχεία. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από τον ΟΔΔΗΧ. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να λειτουργεί παράλληλα ένα δημοσιονομικό παρατηρητήριο ανεξάρτητο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Εξετάζοντας τα στοιχεία των προϋπολογισμών, βλέπουμε ότι σε μεγάλο εύρος οι δημοσιονομικές δαπάνες είναι ανελαστικές και από την άλλη μεριά οι εκτιμήσεις αύξησης των φορολογικών εσόδων λόγω της οικονομικής συγκυρίας περιορισμένες.

Επομένως αντιλαμβάνεται κανείς ότι η άσκηση που καλείται να λύσει η ελληνική οικονομία είναι δύσκολη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο προσαρμογής τιτάνιο που όμοιό του δύσκολα βρίσκουμε μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτούνται έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ο κ. Διον. Χιόνης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.