«Κύριε Πρωθυπουργέ, Αναλαμβάνετε το πηδάλιο της νέας διακυβέρνησης κάτω από συνθήκες εκρηκτικές για την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο που η κατάσταση των δημοσιονομικών και της πραγματικής οικονομίας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες. Οι οικονομικοί δείκτες χειροτερεύουν και η ταμειακή ευχέρεια του κράτους έχει εξαντληθεί. Ανησυχούν οι πολίτες και μαζί με αυτούς οι κοινοτικοί μας εταίροι.

Ο κρατικός μηχανισμός νοσεί από τα χρόνια διαρθρωτικά του προβλήματα που τον καθιστούν αδύναμο να αντιμετωπίσει την παρούσα οικονομική κρίση και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το πολιτικό προσωπικό φαίνεται αδύναμο να ελέγξει την κατάσταση, παγιδευμένο στον απατηλό κλοιό ενός ουσιαστικά ανύπαρκτου πολιτικού κόστους, συντεχνιακών πιέσεων και πελατειακών σχέσεων που εμποδίζουν την υλοποίηση νέων ιδεών. Ασκεί μικροδιαχείριση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αντί να καταβάλλει μια μακροπρόθεσμη και σταθερή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Παρατηρούμε μια σαφή έλλειψη καθαρών προ τεραιοτήτων, μια ελλιπή έως και ανειλικρινή πολλές φορές επικοινωνία και μια παντελή έλλειψη προβολής θετικών προτύπων δημιουργίας και επιτυχίας. Αυτή η πραγματικότητα εκτρέφει αδιαφανείς διαδικασίες και ενθαρρύνει ύποπτες συμπεριφορές μέσα στο βαθύ κράτος από μόνιμους λειτουργούς του. Οι πολίτες υφίστανται καθημερινά τις οδυνηρές συνέπειες αυτών των φαινομένων και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, ό,τι δηλαδή χειρότερο για έναν λαό.

Ετσι, εδώ και καιρό η χώρα είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει ενώ βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή:

– Ο λαός αξιώνει άμεσα αλλαγή πορείας και είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να επιβάλει τη δημιουργία ενός νέου οράματος για τη χώρα, μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας ικανής να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Είναι ανάγκη εσείς να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε μια νέα ανασυγκρότηση για την Ελλάδα που να βασίζεται σε γενναίες μεταρρυθμιστικές δράσεις για δημοσιονομικό εξορθολογισμό, επαναπροσδιορισμό της έννοιας και του ρόλου του κράτους που να βοηθάει την επιχειρηματικότητα, τον εργαζόμενο και την κοινωνία, υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα που να το εμπιστεύονται οι πολίτες, αποτελεσματική Παιδεία με μόνιμες κατευθύνσεις και κανόνες, καλύτερο Περιβάλλον μέσα από ένα ισορροπημένο πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο, ποιοτικό Τουρισμό συνδεδεμένο με τον Πολιτισμό, ισχυρή Ναυτιλία και, τέλος, για ανταγωνιστική Γεωργία.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σοβαρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος πρέπει να ορίζεται από:

1 Μακροχρόνιο και σταθερό πλάνο σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον 10ετίας με σκοπό όχι την επόμενη πολιτική εκλογή, αλλά τη μεταρρύθμιση αυτή καθαυτή.

2 Καθαρές και εμφανείς προτεραιότητες και παρακολούθηση με δείκτες απόδοσης και προόδου. 3 Ορισμό υπευθύνων, για παράδειγμα μόνιμων υφυπουργών, για κάθε δράση με μακροχρόνιο ορίζοντα.

4 Δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου σχεδιασμού και παρακολούθησης.

5 Εκπόνηση λεπτομερούς στρατηγικής για τους επί μέρους τομείς της οικονομίας και της οργανωτικής δομής που απαιτείται για την υλοποίησή της.

6 Συναίνεση του πολιτικού συστήματος της χώρας, τουλάχιστον ως προς τον στόχο και το αποτέλεσμα.

7 Αποφασιστικότητα, ακόμη και αν απαιτούνται επί μέρους συγκρούσεις ακόμη και με τίμημα το πολιτικό κόστος.

8 Εκτίμηση και υπολογισμό κόστους-οφέλους για να γίνουν κατανοητές και αποδεκτές οι προσπάθειες αυτές.

9 Συνεχή επικοινωνιακή διαχείριση του έργου.

10 Συνειδητή πάταξη της ανομίας, της ατιμωρησίας και της διαφθοράς.

Το κόστος υλοποίησης του προτεινόμενου μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι χαμηλό, και έχει χαρακτήρα κυρίως επενδυτικού κόστους που εξ ορισμού έχει μακροχρόνιο ορίζοντα. Η μεταρρύθμιση εμπεριέχει βεβαίως και στοιχεία κόστους για ορισμένες κοινωνικές ομάδες που θα χάσουν ορισμένα προνόμιά τους. Το όφελος όμως για το κοινωνικό σύνολο θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στην πραγματικότητα, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα εύρεσης νέων πόρων. Είναι θέμα αποτελεσματικής και σωστής κατανομής υπαρχόντων.

Η δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας ίσων ευκαιριών και η ομαλή κοινωνική μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι το ζητούμενο σε μια εποχή όπου λείπει το όραμα. Οι πιο πάνω προτάσεις φιλοδοξούν να συμβάλουν στη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου οράματος για την Ελλάδα.

Η συγκυρία είναι μοναδική, αφού και η κοινωνία αγωνιά και είναι έτοιμη να δεχθεί μια ριζοσπαστική αλλαγή πορείας, αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι μας πιέζουν για μια νέα τέτοια πρόταση που να βασίζεται σε αξιοπιστία και αποφασιστικότητα. Είναι σήμερα η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Θα είναι ιστορικό λάθος να μην αξιοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας».

Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης είναι πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.