Για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου (στο σκίτσο) συνδύασε τις ασφαλείς με τις τολμηρές επιλογές. Η περιβαλλοντολόγος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη , η οποία ανέλαβε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συγκαταλέγεται στη δεύτερη κατηγορία. Πρόκειται για το πιο ροκ και πιο fit μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αφού φοράει σκισμένα τζιν Νο28. Οι φίλοι της στοιχηματίζουν ότι δεν θα αλλάξει συνήθειες, ότι θα εξακολουθήσει να γυμνάζεται δύο ώρες ξεκινώντας από τα χαράματα και να φοράει σκισμένα τζιν ακόμη και στο υπουργείο.

Η Τίνα, την οποία πολλοί συγκαταλέγουν στις ωραίες της πολιτικής, δεν ξενυχτάει ποτέ, δεν της αρέσει το κλάμπινγκ, δεν πίνει αλκοόλ, δεν τρώει σνακ, μετά βίας θα παραγγείλει ένα ποτήρι με ανθρακούχο νερό σε μπαράκια μετά τον κινηματογράφο, και βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Μέσα στο ΠαΣοΚ είχε φιλία και καθημερινή συνεργασία με τον από χθες υπουργό Πολιτισμού κ. Π.Γερουλάνο και τις επίσης εξ απορρήτων κυρίες Ρεγγίνα Βάρτζελη και Ντίνα Λάζαρη. Η κυρία Μπιρμπίλη κρύβει επιμελώς ότι στα πεντέμισι πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης συγκέντρωνε καθημερινά υλικό από ειδικούς και έγραφε τα τελικά σχέδια ομιλιών για τον κ. Παπανδρέου. Ενα τέτοιο σχέδιο έγραφε και χθες το απόγευμα όταν της τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός. Η Τίνα νόμιζε ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε κάτι να προσθέσει σε κάποιο σχέδιο ομιλίας, αλλά αντί γι΄ αυτό της πρόσφερε ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία. Υou go girl!

***
«Αυτή είναι η πραγματικότητα» είναι η φράση που θα θυμούνται οι Ελληνες από τον κ. Κ. Καραμανλή. Δεν απορώ λοιπόν που σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός υποδέχθηκε χθες τον κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι μόνο δεν έκρυψε τίποτε από την «πραγματικότητα» την οποία δημιούργησε με την πολιτική του, αλλά αξιοποίησε ολόκληρο το οπλοστάσιο με τις λαϊκές μεταφορές αγροτικού τύπου για να πει στον νέο Πρωθυπουργό τι τον περιμένει. Ζητώ συγγνώμη από τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά δεν τολμώ να αποκαλύψω περισσότερα για τις συγκεκριμένες μεταφορές…

***
Και ενώ μία ακόμη σελίδα της σύγχρονης πολιτικής μυθολογίας γραφόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο, συνεργάτες του κ. Καραμανλή είχαν αναλάβει να ξεναγήσουν τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, με προεξάρχοντα τον κ. Χάρη Παμπούκη . Ο νέος υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ φάνηκε να γνωρίζει τα κατατόπια. Το ενδεχόμενο να επισκεπτόταν μυστικά τον κ. Καραμανλή ως απεσταλμένος του κ. Παπανδρέου διαψεύδεται κατηγορηματικά. Απλώς μεταξύ του τέλους του 2003 και των αρχών του 2004 είχε επισκεφθεί μυστικά αρκετές φορές το πρωθυπουργικό γραφείο και συζητούσαν με τον κ. Ν. Θέμελη για την τότε μετάβαση από τον κ. Κ. Σημίτη στον κ. Γ. Παπανδρέου.

***
Πίσω από την πολιτική βρίσκονται και γνώστες της τεχνολογίας. Μου λένε ότι συστήματα παρόμοια με εκείνα της Singular Logic ανέπτυξαν δύο πράσινα wiz kids σε όροφο της Ιπποκράτους, με αποτέλεσμα να προβλέψουν στο κόμμα τα τελικά αποτελέσματα χωρίς να περιμένουν το υπουργείο Εσωτερικών. Μπράβο στα wiz kids και εύχομαι η πιθανή ενασχόλησή τους με τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου να καταλήξει σε προβλέψεις εξίσου απίστευτες και εξίσου έγκυρες.

***
Τι γίνεται στη Νέα Δημοκρατία; Πληροφοριοδότης μου έγινε αυτόπτης μάρτυρας μεταφοράς έργων τέχνης από το υπουργείο Αμυνας. Παρά τις φήμες ότι ήταν κομματικές αφίσες που είχε μεταφέρει ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης από τη Ρηγίλλης για να τον βοηθούν στην παραγωγή πολιτικής σκέψης, τελικώς αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για πίνακες ζωγραφικής που βρίσκονταν στο γραφείο του υφυπουργού κ. Κ. Τασούλα. Οι πίνακες είχαν δοθεί ως δανεικοί από την Πινακοθήκη Αβέρωφ στην οποία και επιστρέφουν.