Την ώρα που δεκάδες ηγέτες συγκεντρώνονταν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το «παζλ» του τρόπου αντιμετώπισης του Ιράν και της Βόρειας Κορέας εξακολουθεί να οδηγεί τους διπλωμάτες σε αδιέξοδο. Οι παλαιές στρατηγικές έχουν αποβεί άκαρπες. Και μοιάζει δύσκολο να οικοδομηθούν νέες, τολμηρές στρατηγικές.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ πρότεινε να δοθεί στη Βόρεια Κορέα μια «μεγάλη προσφορά», όπως τη χαρακτήρισε, ένα πακέτο κινήτρων με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει η χώρα τα πυρηνικά όπλα.

«Θα διαπραγματευθούμε το βασικό ζήτημα μια και καλή και κατόπιν θα δώσουμε στη Βόρεια Κορέα κίνητρα ως αντάλλαγμα για την πλήρη και αμετάκλητη εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος» είπε ο κ. Λι. Μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγούσε σε αποφυγή των παγίδων των προηγούμενων διαπραγματεύσεων οι οποίες έγιναν βήμα προς βήμα και κατέληξαν σε αποτυχία όταν το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ άρχισε τις υπαναχωρήσεις.

Στα κίνητρα ασφαλώς πρέπει να συμπεριληφθεί η οικονομική βοήθεια, ενώ τις λεπτομέρειες θα επεξεργασθούν οι πέντε χώρες που διαπραγματεύονται με τη Βόρεια Κορέα (Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα και Ρωσία).

Η πρόταση του κ. Λι αιφνιδίασε τις ΗΠΑ. Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σέβεται μεν τον νοτιοκορεάτη ηγέτη, αλλά η προσπάθεια επίλυσης του πυρηνικού προβλήματος της Βόρειας Κορέας μόνο με ένα βήμα φαίνεται «παρατραβηγμένη».

Η εύθραυστη αυτή σύμπνοια όμως μάλλον δεν θα συμπεριλάβει το Ιράν, ειδικά αν οι ΗΠΑ πιέσουν για αυστηρότερες κυρώσεις σε περίπτωση κατά την οποία οι ηγέτες της Τεχεράνης δεν ανταποκριθούν στα διπλωματικά ανοίγματα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι πρώτες «ενώπιος ενωπίω» συνομιλίες αμερικανών αξιωματούχων με ιρανούς ομολόγους τους από την ανάληψη της εξουσίας υπό του κ. Ομπάμα θα διεξαχθούν την 1η Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και τη Κίνας, πιθανότατα στην Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του θεοκρατικού καθεστώτος θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα. Το Ιράν ωστόσο έχει δηλώσει ότι «δεν διαπραγματεύεται» το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο υποστηρίζει ότι υπηρετεί ειρηνικούς σκοπούς.