Από τις 72 ερωτήσεις περισσότερες από τις μισές ήταν περσινά ξινά σταφύλια, ως εκ τούτου και οι απαντήσεις της τηλεμαχίας ήταν μπαγιάτικες. Ερωτήματα του καφενέ, για την προσαρμογή του ΚΚΕ στα παγκόσμια δεδομένα ή για τις απόψεις τις οποίες κάποτε διατύπωσε ένας οικολόγος για τη Μακεδονία, πήγαν πολύ πίσω την εξέλιξη μιας συζήτησης εκ προοιμίου κουραστικής. Τρεις ώρες στον καναπέ προκαλούν από μόνες τους ένα μούδιασμα. Κι όμως, υπήρξαν στιγμές που μας τίναξαν στον αέρα. Κορυφαία ατάκα της βραδιάς από τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι «η μέση ελληνική οικογένεια πληρώνει φόρο 50% λιγότερο» (μαγκώθηκε λίγο την ώρα που έλεγε το νούμερο αλλά το διατύπωσε ανερυθρίαστα). Επίσης: «Εχω αποδείξει ότι είμαι κατά της διαφθοράς». Χωρίς δικαίωμα παρέμβασης από τους παρισταμένους, αυτές τις δηλώσεις τις πήρε το κύμα.

Ο πρώτος κύκλος συζήτησης ήταν και ο πιο ενδιαφέρων, όχι λόγω της θεματολογίας περί των οικονομικών, αλλά επειδή οι ερωτήσεις του κ. Π. Τσίμα ήταν σαφείς, καίριες και σοβαρές. Ελαβε απαντήσεις αναλόγου επιπέδου. Στη χθεσινή τηλεμαχία οι δημοσιογράφοι κρίθηκαν περισσότερο από τους αρχηγούς των κομμάτων. Τους αρχηγούς οι θεατές/ψηφοφόροι τούς έχουν χορτάσει. Οι ομιλίες στη ΔΕΘ και οι συνε ντεύξεις Τύπου που παραχωρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη κάλυψαν κάθε απορία για τις προθέσεις των παρατάξεων. Ετσι περισσότερο από τις πολιτικές κρίθηκαν οι σχολές δημοσιογραφίας. Για παράδειγμα, τι θα μπορούσε να απαντήσει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ερώτημα «Θα δίνατε εντολή να βουλιάξει μια βάρκα με λαθρομετανάστες;». Τι να έλεγε; Οτι θα κάνει πατητές στους ανεπιθύμητους; Βέβαια, υπήρξαν και χειρότερες ερωτήσεις, όπου σε 2 λεπτά έπρεπε ένας αρχηγός να καλύψει τρία σύνθετα ζητήματα. Δεν θα αναφερθούμε στις αυθαιρεσίες εντός των θεματικών ενοτήτων: κόλλησε η βελόνα στον μαθητή που δολοφονήθηκε και στο Μεταναστευτικό. Εν ολίγοις ορισμένοι από τους δημοσιογράφους πυρπόλησαν την ποιότητα του διαλόγου- τρεις από αυτούς το έκαναν συστηματικά. Ηταν όμως απολύτως ταιριαστοί με τα δελτία ειδήσεων που καθένας τους παρουσιάζει.

Αναμφίβολα οι πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις διατυπώθηκαν από τους ίδιους τους αρχηγούς. Ζωντάνεψε η συζήτηση. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για νεφελώδεις υποσχέσεις, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα συμμαζέψει το κράτος, όπως το είχε υποσχεθεί και η Νέα Δημοκρατία. Ενδιαφέρουσα ήταν η πάσα του κ. Χρυσόγελου στον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε η ερώτηση για τις λιγνιτικές μονάδες έδωσε την ευκαιρία στον κ. Παπανδρέου να δηλώσει «καλύπτουμε το σύνολο του προγράμματός σας». Ο κ. Αλ. Τσίπρας ήταν αξιοπρεπής, αλλά η κυρία Αλέκα Παπαρήγα ήταν εκείνη που διεκδίκησε ψήφους με συγκεκριμένη στόχευση, μέσα από διατυπώσεις «ή αυτοί ή εμείς».

O ι ομιλίες που έκλεισαν τη βραδιά ήταν, αν μη τι άλλο, γλαφυρές. Ο κ. Χρυσόγελος έβγαλε ένα βαζάκι με μαύρο νερό του Ασωπού, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι θα ανεγείρει άγαλμα του Μεγαλέξανδρου, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις συναντήσεις του με νοσοκόμες που έχουν πολύ καιρό να πάρουν ρεπό. Η κυρία Παπαρήγα έκανε έκκληση σε κόσμο που δεν συμφωνεί ιδεολογικά αλλά θέλει μάχιμη αντιπολίτευση. Ο κ. Παπανδρέου εκδήλωσε την αισιοδοξία που εκπορεύεται από το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και είπε ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, αρκεί να έχει αυτοδυναμία. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το ΠαΣοΚ «τάζει λαγούς με πετραχήλια». Την επόμενη φορά ας τους αφήσουμε μόνους τους, με τη Μαρία Χούκλη να πατάει ευγενώς το χρονόμετρο.