Το σχέδιο νόμου για την οπτική ίνα στο σπίτι, ή Fiber to the Ηome όπως ονομάζεται, αποτελεί το βασικό εργαλείο που θα οδηγήσει την Ελλάδα από τη θέση του ουραγού στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναπτύσσει ένα τέτοιο δίκτυο στο σύνολο της επικράτειας.

Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών οδηγεί σε ψηφιακό άλμα. Συνιστά κρίσιμη υποδομή για τα επόμενα 30 χρόνια, γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, διασφαλίζει την ισότητα ευκαιριών σε όλους τους Ελληνες, αποκτά την ίδια αξία ακριβώς που είχε ο εξηλεκτρισμός τον 20ό αιώνα. Δύο εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 54 πόλεις της Ελλάδας, σε συνολικά 186 δήμους της χώρας, συνδέονται με καλώδιο οπτικής ίνας δημιουργώντας νέες ψηφιακές λεωφόρους της πληροφορίας. Θα δημιουργηθεί ένας νέος παραγωγικός κύκλος σε όλη την οικονομία. Αυτό θα συμπαρασύρει θετικά την οικονομία και θα συμβάλει σε μια πρωτόγνωρη εξωστρέφεια και μια άλλη δυναμική. Σε αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη μείωση του κόστους και βεβαίως βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μια σειρά από τομείς- τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση, ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο πάροχος της υποδομής δεν θα προσφέρει υπηρεσίες, είτε τηλεπικοινωνιακές είτε ηλεκτρονικές, δηλαδή είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που απλώς χτίζει, διαχειρίζεται και συντηρεί το υφιστάμενο δίκτυο σκοτεινής ίνας. Οι υπηρεσίες θα προσφέρονται από τον πάροχο δικτυακών υπηρεσιών ή από αυτόν καθαυτόν τον πάροχο υπηρεσιών. Απλώς ο πάροχος που κατέχει το δίκτυο που κατασκευάζεται και ονομάζεται «Εφόδια» θα είναι ουδέτερος.

Ο νόμος είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών, την ταχύτητα υλοποίησης του έργου, ενώ θέτει ξεκάθαρους κανόνες οι οποίοι είναι απολύτως συμβατοί με το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ο «Εφόδια» επίσης δεν επιτρέπεται να ελέγχει ή να ελέγχεται από επιχείρηση που ασκεί δραστηριότητα παρόχου δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Δηλαδή στο μετοχικό κεφάλαιο του «Εφόδια», με απλά λόγια, μπορεί να συμμετέχουν όλων των τύπων εταιρείες, καμία όμως δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχό του. Το maximum ποσοστό που μπορεί να πάρει μια εταιρεία που παρέχει και άλλου είδους υπηρεσίες είναι ως 49%.

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.