Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ πολιτεία έλαβε από την πρώτη κιόλας στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Παρ΄ ότι η κατάσταση έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία παγκοσμίως, εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και κυρίως με σχεδιασμό και στρατηγική.

Η παρούσα φάση εξέλιξης της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1) σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζεται από ευρεία διασπορά του ιού, με ταχύτερη εξέλιξη από την αρχικά προβλεπόμενη. Εν τούτοις η κλινική εικόνα παραμένει ήπια στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων.

Στην Ελλάδα, ως σήμερα, τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις ασθενείς είναι ταξιδιώτες από άλλες χώρες, ενώ εμφανίζεται ένας αυξανόμενος αριθμός περιστατικών που μολύνθηκαν στην Ελλάδα, συνήθως άτομα του οικογενειακού η κοινωνικού περίγυρου των ταξιδιωτών.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αύξηση του αριθμού των περιστατικών στην πατρίδα μας, στα οποία δεν θα μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή της μετάδοσης. Αυτό αποτελεί ένα προοίμιο της ευρείας μεταδόσεως του ιού στον γενικό πληθυσμό, η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Ως τώρα στη χώρα μας έχει δοθεί έμφαση στον περιορισμό της εξαπλώσεως του ιού. Πλέον εισερχόμαστε σε μια νέα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης Α(Η1Ν1), όπου ένας εκ των κύριων στόχων είναι η προστασία των ασθενών με σοβαρή νόσηση, καθώς και των ατόμων υψηλού κινδύνου.

Οπως και σε όλο τον κόσμο, στη φάση αυτή περνάμε με άλλον τρόπο στην καταμέτρηση των μεμονωμένων κρουσμάτων και των επαφών τους, δηλαδή με τα δίκτυα επιτηρήσεως «sentinel», τα οποία αφορούν τη γριππώδη συνδρομή σε επίπεδο γενικού πληθυσμού. Ετσι υπάρχει η πραγματική εικόνα της επιδημίας, η οποία, με διαφάνεια, όπως και ως τώρα γίνεται, θα παρουσιάζεται από τους επιστημονικούς φορείς και το υπουργείο Υγείας. Χωρίς ωστόσο να σταματήσει η παρακολούθηση όλων των κρουσμάτων, για τα οποία θα ενημερώνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Φυσικά με αυτά τα μέσα το επίπεδο διαφάνειας παραμένει ακέραιο και απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα και ως προς την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Με τον τρόπο αυτόν δεν υπερφορτώνουμε τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με κρούσματα που μπορούν να ιαθούν σε κατ΄ οίκον νοσηλεία, όπως άλλωστε συμβαίνει ως σήμερα στην Ελλάδα στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Η νοσοκομειακή περίθαλψη θα αφορά πλέον τα σοβαρά περιστατικά, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ιατρική φροντίδα σε ευπαθείς υψηλού κινδύνου ασθενείς.

Η διεθνής αυτή πρακτική ακολουθείται από όλες τις προηγμένες χώρες και καλείται φάση mitigation, δηλαδή περιορισμού των συνεπειών της νόσου.

Παρομοίως o διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο ιό θα αφορά κατά κύριο λόγο τα σοβαρά περιστατικά και θα παρακολουθείται η εξέλιξή του. Επιπρόσθετα για την αποφυγή αναπτύξεως αντοχής η θεραπευτική χρήση αντι-ιικών φαρμάκων επικεντρώνεται στους σοβαρά ασθενείς ή στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, ενώ η προληπτική χορήγηση περιορίζεται.

Στη νέα φάση καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η οργάνωση του εμβολιασμού έναντι του ιού της νέας γρίπης Α(Η1Ν1), όταν διατεθεί το εμβόλιο και επιτραπεί η χρήση του. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα παραλάβει το νέο εμβόλιο. Το εμβόλιο κατά προτεραιότητα θα χορηγηθεί στα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με προτεραιότητα στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Το υπουργείο Υγείας και σύσσωμη η κυβέρνηση στεκόμαστε με αίσθημα υψηλής ευθύνης απέναντι σε αυτή την παγκόσμια απειλή, με γνώμονα την αρχή της προνοητικότητας και την αποτελεσματική διασφάλιση της δημόσιας υγείας στον τόπο μας. Και τούτο σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία. Διότι η σωστή αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, όταν και εφόσον εξαπλωθεί και στη χώρα μας, είναι ζήτημα που αφορά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και της πολιτείας αλλά και καθεμία και καθέναν από τους πολίτες της χώρας μας, οι οποίοι θα πρέπει και αυτοί, σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες ατομικής υγιεινής.

Παρά την παρούσα ήπια μορφή της νόσου, η ορθή αντιμετώπιση επιβάλλει ετοιμότητα και για ενδεχόμενα δυσμενή σενάρια. Για τον λόγο αυτόν έχουμε λάβει και τα μέτρα μας για ενδεχόμενο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της Ελλάδος, εφόσον η τότε συγκυρία το επιβάλλει, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την επιστημονική κοινότητα. Η Ελλάδα είναι μια θωρακισμένη υγειονομικά χώρα. Εχουμε φροντίσει ώστε όλοι να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο μας. Και οι κάτοικοι και οι πολίτες αλλά και τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας.

Οχι πανικός λοιπόν, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Αντίθετα θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Η πολιτεία έχει λάβει τα μέτρα της. Προνοεί, προγραμματίζει και σχεδιάζει με ψυχραιμία, σύνεση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Με άλλα λόγια, κινείται και ενεργεί όπως οφείλει ένα οργανωμένο και σοβαρό κράτος.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.