Η Γαλλία δεν δοκιμάστηκε ιδιαίτερα ως τώρα από τους καύσωνες του εφετινού καλοκαιριού. Και πολλοί από τους κατοίκους της άρχισαν να αναχωρούν για τις διακοπές τους, ενώ δεν έχει ακόμη δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση στο μεγάλο πολιτικό ερώτημα που έθεσαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Γενικότερη ήταν η εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική κρίση που έπληξε την ανθρωπότητα τα τελευταία 80 χρόνια οφειλόταν στην απληστία των τραπεζιτών και των μεγάλων οικονομικών παραγόντων και στην έλλειψη κάθε ελέγχου στις δυνάμεις της αγοράς.

Δεν ήσαν οι Σοσιαλιστές και γενικότερα οι Κεντροαριστεροί αυτοί που προκάλεσαν- ή αυτοί που κυρίως προκάλεσαν- την κρίση, που εξακολουθεί σοβαρότατα να μας ταλαιπωρεί και να πλημμυρίζει τον πλανήτη μας με ανέργους. Οι ευρωεκλογές, με την υψηλή τους αποχή και όλα τους τα άλλα χαρακτηριστικά, χάρισαν στην Κεντροδεξιά μια σχετική υπεροχή και τιμώρησαν βαρύτερα την Κεντροαριστερά. Πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί αυτή η αντινομία; Οι απόπειρες δεν έλειψαν, αλλά δεν αποδείχθηκαν καθόλου πειστικές. Και οι Σοσιαλιστές φεύγουν για τις διακοπές τους με αυτή την αναπάντητη απορία. Ακόμη και ο πρώην Σοσιαλιστής πρωθυπουργός τού Φρανσουά Μιτεράν, Μισέλ Ροκάρ, που συνεργάζεται με τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά επιμένει ότι κατά τα άλλα εξακολουθεί να ανήκει στην Αριστερά, δεν παρέλειψε να το επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο του. Γιατί, διερωτάται, και δεν παύει να απορεί. Πλήγματα υπέστησαν στις ευρωεκλογές οι σοσιαλιστικές δυνάμεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά καμία δεν σείστηκε πιο πολύ απ΄ το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ο βετεράνος του Μαΐου του 1968 Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ κατόρθωσε με τους Οικολόγους να πλησιάσει σε ψήφους. Και ενός κακού επιτευχθέντος μύρια όσα άλλα έπονταν. Οι Οικολόγοι θεώρησαν ότι δεν έχουν πια λόγους να σέβονται την πρωτοπορία των Σοσιαλιστών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και άρχισαν να προβάλλουν τη δική τους αυτοδυναμία. Οι περιφερειακές γαλλικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2010. Και με την προοπτική αυτή και τα άλλα τμήματα της γαλλικής Αριστεράς ακολούθησαν τους Οικολόγους στη σκέψη να παρουσιάσουν το καθένα στον πρώτο γύρο τους δικούς τους υποψηφίους.

Η άτυχη σημερινή Γενική Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί είχε από την περασμένη εβδομάδα επιχειρήσει να συσπειρώσει και τα άλλα τμήματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς σε κοινό σχέδιο, εν όψει των περιφερειακών εκλογών. Αλλά ο Κον-Μπεντίτ είπε «όχι», οι Ριζοσπάστες της Αριστεράς το ίδιο και ο Σοσιαλιστής γερουσιαστής Ζαν-Λικ Μελανσάν (που είχε συμμαχήσει στις ευρωεκλογές με το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα) ακολούθησε, ενώ ο ηγέτης του νέου αντικαπιταλιστικού κόμματος Ολιβιέ Μπεζανσενό διαπιστώνει έτσι με ικανοποίηση πόσο η αξίωσή του να αποκλειστεί οποιαδήποτε κυβερνητική συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ευρύτερη απήχηση. Και υπάρχει βεβαίως πάντοτε το πρόβλημα της συμμαχίας ή όχι με το κεντρώο δημοκρατικό κίνημα του Φρανσουά Μπαϊρού, που δοκιμάστηκε κι αυτό στις ευρωεκλογές, αφού προηγουμένως είχε ιδιαίτερα προβληματίσει τους Σοσιαλιστές στις προεδρικές εκλογές.

Ο Νικολά Σαρκοζί τρίβει τα χέρια του προτού αναχωρήσει κι αυτός για τις θερινές τους διακοπές κι αισθάνεται την άνεση να παίζει προσωπικά παιχνίδια, όπως αυτό με την πρόσκληση σε δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Μισέλ Ροκάρ και τον Αλέν Ζιπέ να συμπροεδρεύσουν σε επιτροπή που θα εξετάσει τα ζητήματα του σχεδιαζόμενου μεγάλου γαλλικού ομολογιακού δανείου. Δύο πρώην πρωθυπουργοί για να πληγεί ο σημερινός ένοικος του Ματινιόν, Φρανσουά Φιγιόν; Ο γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να συγχωρήσει στον Φιγιόν ότι για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας ο πρωθυπουργός προηγείται του προέδρου σε δημοτικότητα: στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση: Σαρκοζί 44% σε ευνοϊκές γνώμες, Φιγιόν 47%!..

Ο πρέσβης κ. Γιώργος Ν. Αναστασόπουλος είναι μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ και πρόεδρος της Γενικής Διασκέψεως της ΟΥΝΕΣΚΟ.