Το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέστειλε τη λειτουργία του ένα από τα περίπου χίλια blogs που εκπέμπουν στα ελληνικά από το Διαδίκτυο. Δεν ήταν όμως κάποιο τυχαίο. Στο blog αυτό είχαν δημοσιευθεί τους τελευταίους μήνες αρκετές πληροφορίες που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα από αυτό είχαν ξεκινήσει οι περισσότερες επιθέσεις εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων, αφού οι διαχειριστές του πίστεψαν ότι ήταν και ότι μπορούσαν να παραμείνουν ασύδοτοι.

Για το φαινόμενο αυτό, της ανώνυμης παραδημοσιογραφίας, πολλοί εξέφραζαν την ανησυχία τους, αλλά κανείς δεν αντιδρούσε και κανείς δεν διαμαρτυρόταν επισήμως. Αντιθέτως οι περισσότεροι από αυτούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αντιδράσουν το είχαν αποθηκεύσει στα «αγαπημένα» του υπολογιστή τους, το παρακολουθούσαν καθημερινά και συχνά αναπαρήγαγαν αβασάνιστα τις φήμες και τις διαδόσεις που διάβαζαν.

Η ΕΣΗΕΑ προτιμούσε να σιωπά και να κλείνει τα μάτια της στις διαμαρτυρίες δημοσιογράφων που είχαν θιγεί, το ίδιο και οι πολιτικοί που αποφεύγουν να αναμειγνύονται για να μη γίνουν και οι ίδιοι στόχοι.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής το συγκεκριμένο blog έπαψε να λειτουργεί, όχι επειδή κατέλαβε τους ιδιοκτήτες του κάποια κρίση ευαισθησίας, αλλά επειδή τους έγινε γνωστό πως οι διαχειριστές του έχουν ταυτοποιηθεί και πολύ σύντομα θα τους ασκούντο διώξεις. Ευτυχώς δεν έκλεισαν τα μάτια στις συκοφαντικές επιθέσεις που διαπίστωναν μια ευσυνείδητη εισαγγελέας και ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που προσπαθεί αθόρυβα- και συχνά χωρίς την κάλυψη της κυβέρνησης- να διορθώσει όλες τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην ελληνική επικράτεια του κυβερνοχώρου.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια και πως θα ξεκαθαρίσει κάποτε το τοπίο, όπου έχουν μπερδευτεί bloggers, κοινοί συκοφάντες και «πληρωμένοι δολοφόνοι» που ενδημούν στον χώρο της δημοσιογραφίας.

Διότι blogging σημαίνει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Με αυτόν τον γνώμονα λειτουργεί το 95% των blogs που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ελεύθερα. Κάτι πρέπει να γίνει όμως για αυτό το 5%. Για αυτά τα 5-10 blogs που υβρίζουν καθημερινά όποιον βλέπουν στην τηλεόραση και όποιον διαβάζουν στις εφημερίδες. Πρόκειται για τα blogs που παραβίασαν τον νόμο και δημοσιοποίησαν τα exit polls την ημέρα των ευρωεκλογών, που αναμεταδίδουν χωρίς διασταύρωση όποια φήμη ακούνε και που επιτίθενται εναντίον όποιου δεν τους αρέσει, προσβάλλοντας συχνά ακόμη και την προσωπικότητά τους.

Και είναι εύκολο να συμβεί αυτό, αν συστρατευθούν στην προσπάθεια αυτή πολιτικοί και δημοσιογράφοι, που ως τώρα περνούν τα απογεύματά τους χαζεύοντας στην «κλειδαρότρυπα» του υπολογιστή τους και κρυφογελώντας συχνά με όλα αυτά που δημοσίως αποδοκιμάζουν.