Ο καθ΄ οδόν προς τη ζωή ευρισκόμενος εγγονός μου χαρακτηρίστηκε «κεφάλας» προτού καν γεννηθεί. Η κυοφορούσα αυτόν νύφη μου χαρακτηρίστηκε «διαβητική» και έγινε η καλύτερη πελάτισσα του γειτονικού φαρμακείου λόγω της ινσουλίνης που ήταν υποχρεωμένη να καταναλίσκει. Οι δύο αυτοί χαρακτηρισμοί, «κεφάλας» και «διαβητική», έγιναν από τον μαιευτήρα γιατρό της νύφης μου.

Από σχετικές συζητήσεις για παρόμοια προβλήματα πολλών γυναικών, μου μπήκαν ψύλλοι στ΄ αφτιά και ως σύγχρονος Μελάμπους άκουσα τους ψύλλους να μιλάνε μεταξύ τους και να λένε «ο συνάδελφος του Ασκληπιού μάλλον την ετοιμάζει για το χειρουργείο». Θορυβημένοι αναζητήσαμε νέες ανεξάρτητες συμβουλές και εξετάσεις. Και, ω! του θαύματος, οι νέες εξετάσεις έδειξαν ότι η νύφη μου είναι υγιέστατη, το δε κεφάλι του κυοφορούμενου εγγονού είναι φυσιολογικότατο. Το σοβαρό ερώτημα βέβαια είναι τούτο: γιατί ένας γιατρός ψεύδεται σε βάρος του πελάτητου;

Πριν από πενήντα περίπου χρόνια είχε κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ ένα βιβλίο του D. Ηuff με τίτλο «Πώς να λέτε ψέματα με τη στατιστική». Νομίζω πως ήρθε η ώρα κάποιος να γράψει ένα βιβλίο με τον αντίθετο τίτλο, «Πώς να ανακαλύπτετε την αλήθεια με τη στατιστική». Συγκεκριμένα, ποια αλήθεια κρύβεται πίσω από τα στατιστικά δεδομένα του φαινομένου, του οποίου η οικογενειακή περίπτωση που μόλις ανέφερα αποτελεί μέρος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μπόρεσα να αντλήσω, οι γεννήσεις με καισαρική τομή στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου των γεννήσεων (ναι, καλά διαβάσατε, στο ογδόντα τοις εκατό). Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 18%. Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα και πιθανώς μέγα δεοντολογικό ζήτημα. Γιατί το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή είναι τόσο μεγάλο στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό των άλλων χωρών; Μήπως οι Ελληνίδες έχουν, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, κάποιο ανατομικό ή άλλο πρόβλημα που επιβάλλει καισαρική τομή; Μήπως τα έμβρυα αρνούνται να γίνουν βρέφη επειδή κατά κάποιον μυστήριο τρόπο ξέρουν σε τι κόσμο θα ζήσουν; Μήπως οι γυναίκες προτιμούν την καισαρική τομή λόγω ηλιθιότητας; Μήπως οι γιατροί επιβάλλουν, με τον τρόπο τους, την καισαρική τομή διότι τους συμφέρει και οικονομικώς και διαφοροτρόπως; Οποια κι αν είναι η αιτία, το θέμα αξίζει να διερευνηθεί. Ελπίζω οι ίδιοι οι γιατροί, που ο όρκος τους στον Ιπποκράτη τούς δεσμεύει, να ενδιαφερθούν. Ελπίζω ακόμη ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος να βρει χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα και να ασκήσει πολιτική Υγείας και όχι απλώς πολιτική για την τηλεόραση. Ελπίζω, τέλος, οι ίδιες οι υποψήφιες μητέρες να ενδιαφερθούν για το θέμα αυτό ώστε να μην οδηγούνται στα χειρουργεία σαν ζώα στο σφαγείο.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.