Είμαι σίγουρη ότι όλοι συμφωνούμε στις ακόλουθες πέντε διαπιστώσεις: * Οτι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

* Οτι υπάρχει διάχυτο στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

* Οτι η κρίση δεν είναι απλώς κρίση οικονομική. Είναι ταυτόχρονα κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς διακυβέρνησης αλλά και κρίση προτύπων και αξιών.

* Οτι δεν βιώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο την κρίση και τις εκφάνσεις της: ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλοι οι οποίοι, ενώ έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ασφυκτιούν και εξοργίζονται από τη γραφειοκρατία, τη χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και το υψηλό κόστος συναλλαγής για οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και, τέλος, * ότι, αν δεν τολμήσουμε να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις σήμερα, το μέλλον της χώρας μας δεν προοιωνίζεται αισιόδοξο.

Αν σε αυτά συμφωνούμε, τότε προκύπτει ένα πρώτο βασικό συμπέρασμα για το μέλλον της οικονομίας και για τη στρατηγική που πρέπει να χαράξουμε για την έξοδο από την κρίση.

Οτι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης αποτελεί η «αποκατάσταση εμπιστοσύνης»:

* Αποκατάσταση εμπιστοσύνης σε βασικές αξίες που μας ενώνουν: στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στην εντιμότητα, στη διαφάνεια, στην αλληλεγγύη, στην ασφάλεια, στην αξιοκρατία, στη λογοδοσία, στον σεβασμό προς τον πολίτη.

* Αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην ικανότητά τους να διασφαλίσουν αποτελεσματικά βασικά δημόσια αγαθά και ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Να θέσουν τέρμα στην ανομία, στην εκτεταμένη διαπλοκή και στη διαφθορά.

* Αποκατάσταση εμπιστοσύνης στον ελεγκτικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο του κράτους και στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Τέλος στην κακοδιαχείριση, στην αναποτελεσματικότητα, στην ιδιοποίηση του κράτους από μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

* Αποκατάσταση εμπιστοσύνης στη λειτουργία των αγορών και επιχειρήσεων. Με προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργία υπεραξιών, χωρίς όμως να καταπατούνται βασικά δικαιώματα του καταναλωτή, του μικροεπενδυτή, των εργαζομένων, του δανειολήπτη.

Είναι προφανές ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι θέμα απλώς και μόνο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς και μόνο με περιστολή δαπανών, αύξηση φορολογικών εσόδων και μείωση του δημοσίου χρέους. Τέτοιες προσπάθειες αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση αναγκαία μέτρα παροδικής αποτελεσματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η υπέρβαση της σημερινής κρίσης μπορεί να γίνει μόνο με την υιοθέτηση τολμηρών τομών, για την ανασυγκρότηση των θεσμών διακυβέρνησης, την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την αναθεώρηση βασικών επιλογών οικονομικής πολιτικής.

Από την ομιλία της κυρίας Λούκας Κατσέλη, βουλευτού Επικρατείας, πολιτικής εκπροσώπου του ΠαΣοΚ για θέματα οικονομίας, στην ημερίδα των πέντε Επιμελητηρίων.