Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Το χρέος της επομένης»
Ο κ. Νικόλαος Μόττας, από τη Θεσσαλονίκη, γράφει:

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι το μήνυμα της κάλπης είναι διττό, έχει δύο συμπεράσματα. Οπως και αν αναγνωσθούν ή ερμηνευτούν τα αποτελέσματα, αδιαμφισβήτητη είναι η ήττα της κυβερνητικής παράταξης, η αποδοκιμασία των πολιτικών επιλογών της. Η ανησυχητικά υψηλή αποχή αποτελεί προϊόν του γεγονότος ότι έχει διαρραγεί η σχέση πολιτικής και κοινωνίας, είναι απότοκος της δικαιολογημένης έλλειψης εμπιστοσύνης που τρέφουν οι πολίτες απέναντι στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Αποτελεί και αυτό αποτέλεσμα της ιδιότυπης θεσμικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Κρίση η οποία πηγάζει από μια πλειάδα λόγων οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την αδιαφάνεια, τη σήψη, τη σκανδαλολογία και την αποδεδειγμένη ανειλικρίνεια. Τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος έχουν χρέος να την αποκαταστήσουν οι συμμετέχοντες στα κοινά, οι παράγοντες δηλαδή του δημοσίου βίου. Κάτι που δεν αποτελεί ζήτημα εξαγγελιών, παροχολογίας, πολιτικάντικων τεχνικών ή επικοινωνιακών τεχνασμάτων, αλλά συνιστά κορυφαίο στοίχημα για τις ενεργές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν, με υπευθυνότητα, στις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου. Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα και όχι τα αποτελέσματα καθαυτά.

«Μεγάλος Αδελφός»
Ο κ. John S. Stupakis, senior analyst, intelligence research, από τις ΗΠΑ, γράφει:

Σκληρός και ανελέητος πόλεμος εναντίον της ΝΔ από όλα τα μέσα ενημέρωσης, απ΄ όλα τα κανάλια! Δεν έγινε καμία σύγκριση έργου, ακόμη και η διευθέτηση του θέματος της Ολυμπιακής, που βασάνιζε το πανελλήνιο, δεν συζητήθηκε! Δεν έγινε συζήτηση για κανένα θέμα που αφορούσε την Ευρώπη! Μηδενισμός και σκανδαλολογία κυριάρχησαν και, φυσικά, υπήρξε «πλύση εγκεφάλου» αρκετών. Ο Καραμανλής είναι δύστροπος και ανυπάκουος, όσον αφορά τους «φίλους μας», πλησιάζει τον Πούτιν και τον Σαρκοζί, και ο Μεγάλος Αδελφός παθαίνει αλλεργία- διατάζει λοιπόν εξοντωτική επίθεση και, φυσικά, το κατορθώνει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Μεγάλος Αδελφός αποφάσισε να καταστρέψει τον Καραμανλή και τη ΝΔ ούτως ώστε τα ανδρείκελά του να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Χωρίς να λυθεί αυτό το πρόβλημα η ΝΔ δεν μπορεί να ελπίζει σε καμία νίκη, δυστυχώς για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό!

Το «όλον» ΠαΣοΚ
Ο κ. Γιώργος Κρανιώτης, από το Νέο Ψυχικό της Αθήνας, γράφει:

Αυτές οι εκλογές ανέδειξαν τέσσερα σημεία: α) Την αποχή του 47,37% (δείχνει απαξίωση των κομμάτων και της συνολικής πολιτικής σκηνής και αντιευρωπαϊκή συνείδηση). β) Τη νίκη του όλου ΠαΣοΚ (μπορεί να διατηρήσει το ποσοστό του και να το αυξήσει με σωστό πρόγραμμα και με την ανάδειξη άφθαρτων προσώπων). γ) Την άνοδο του ΛΑΟΣ (ένα θέμα που πρέπει όλους μας να μας ανατριχιάζει). δ) Το ξεφούσκωμα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ (διότι νόμισαν ότι αυτό το συνονθύλευμα αριστερίστικων αποκομμάτων θα απογειώσει κάτι που δεν έχει πρόταση για τίποτα). Δεν θα ασχοληθώ ούτε με τους σταλινικούς ούτε με τους… κεμαλιστές. Για μένα δεν αξίζει ο κόπος.

Χαμένοι κρίκοι και άλλα παλαιοντολογικά
Ο κ. Δημήτρης Τσινικόπουλος , δικηγόρος- συγγραφέας, από τη Θεσσαλονίκη, γράφει:

Διάβασα το άρθρο του καθηγητή κ. Μιχ. Δερμιτζάκη για την πολύκροτη Ιντα (Κυριακή 31 Μαΐου) και εκτίμησα την ειλικρίνειά του. Οπως γράφει ο κ. καθηγητής, από την επιστημονική κοινότητα πιστεύεται ότι είναι ένα είδος «χαμένου κρίκου». Αλλά ορθά ερωτά: Είναι όμως πράγματι κάτι τέτοιο; Τεκμηριώνει την επιστημονική του διαπορία, με τη δήλωση: «Το αρχείο των απολιθωμάτων από αυτή την περίοδο είναι ελλιπές και υπάρχουν περισσότεροι χαμένοι παρά συνδετικοί κρίκοι…». Εδώ λοιπόν δεν πρόκειται για έναν χαμένο κρίκο αλλά για δεκάδες ή εκατοντάδες χαμένους κρίκους, που να συνδέουν οποιαδήποτε Ιντα των 47 εκατομμυρίων ετών με τον συγγενή μας (;) των 6 ή 7 εκατομμυρίων ετών, κι από εκεί με τον Ηomo Αfarensis (τη γνωστή Λούσυ) των 3,6- 2,6 εκατομμυρίων ετών κ.λπ. Αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης την περίπτωση του λεγόμενου πιθηκάνθρωπου της Ιάβας που ανακάλυψε ο Ντιμπουά, αλλά ατυχώς αυτό το απολίθωμα δεν πείθει περί συνδετικού κρίκου μεταξύ ανθρώπου και υποτιθέμενων προγόνων του, αφού ο ίδιος ο Ντιμπουά αποκήρυξε την ερμηνεία του, γιατί έγινε γνωστό ότι το εύρημά του ήταν μια σύνθεση δικής του επινόησης (τρία διαφορετικά δόντια και απολιθώματα σε μια απόσταση 14 μέτρων), καθώς και μηριαία οστά και κρανίο, ανεξάρτητα μεταξύ τους, καθώς και κάτω σιαγόνα που βρέθηκε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων! Ο Ντιμπουά παραδέχθηκε επίσης ότι ανακάλυψε στα ίδια αποθέματα απολιθωμάτων και οστά σύγχρονων ανθρώπων. Οπως γράφει ο Φουτουγιάμα: «Τα απολιθώματα των ανθρωποειδών είναι λίγα και έχουν ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους από διάφορους ερευνητές». Και ο αθεϊστής Ρίτσαρντ Ντόκινς σημειώνει ότι «είναι πιο ασφαλές να υποθέτουμε ότι τα απολιθώματα είναι συγγενείς παρά πρόγονοί μας». Ο κ. Δερμιτζάκης πάντως με το βιβλίο του «Γεωλογικές προσεγγίσεις στην Εξαήμερο του Μ. Βασιλείου» δεν αποκλείει τη δημιουργία μαζί με την όποια εξέλιξη, και αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα θέση.

Για τη συνέντευξη του κ. Β. Αλεξάκη
Ο κ. ΔημοσθένηςΕυσταθίου , φαρμακοποιός, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, γράφει:

Γράφω για τη συνέντευξη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Αλεξάκη («Το Βήμα» 5/6). Ο εν λόγω κύριος, ο οποίος πιστεύει ότι έχει βάλει τα γυαλιά στον Καζαντζάκη και στον Ντοστογέφσκι (αφού κατά τα λεγόμενά του οι παραπάνω συγγραφείς έχουν «γράψει ανοησίες» στην προσπάθειά τους να γράψουν για την πολιτική), ξεχνάει ότι για να μπουν στη διαδικασία- τα τέρατα αυτά της παγκόσμιας λογοτεχνίας- να εκτεθούν πολιτικά σημαίνει ότι έχουν κάτι να πουν, που είναι σαφέστατα πιο πρωτότυπο και πιο χρήσιμο από τον λαϊκισμό τον οποίο αναπτύσσει στη συνέντευξή του ο κ. Αλεξάκης. Δεν θα έμπαινα στον κόπο να σχολιάσω τα παιδαριώδη λεγόμενά του, αλλά πιστεύω ότι ο κύριος αυτός εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάει και εξ ονόματός του. Ο «πνευματικός» άνθρωπος εμφανίζεται σε βαρυσήμαντη πόζα βαθιάς περίσκεψης να αναφέρει ότι αυτοί που μιλάνε σήμερα στην Ελλάδα είναι οι «εθνικιστές και οι Ελληναράδες». Θεωρώ ότι αυτοί που παίρνουν το βήμα είναι οι «επαγγελματίες» αριστεροί. Θέλω να καταστήσω γνωστό ότι αν δεν υπήρχαν οι «Ελληναράδες» και οι «εθνικιστές» δεν θα έγραφε σήμερα στα ελληνικά και στο «Βήμα», αλλά ίσως στη «Χουριέτ» και η γλώσσα στην οποία εκθέτει τις σκέψεις του θα ήταν εξίσου ζωντανή με τα λατινικά. Θέλω να τον πληροφορήσω επίσης ότι ο εθνικισμός τον οποίο αφορίζει τόσο εύκολα είναι απότοκος της Αμερικανικής και Γαλλικής Επανάστασης. Αναφέρεται στην Παιδεία και τη συνδέει με την ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας από το Κράτος. Αυτή η αποστροφή και μόνο δεν αποτελεί πολιτική θέση. Πρέπει να μας πει ποια η σχέση της Εκκλησίας με το Κράτος και σε τι πρέπει να αλλάξει. Τα πυροτεχνήματα αποδεικνύουν ένδεια απόψεων και επιχειρημάτων. Θέλω να υπενθυμίσω επίσης ότι για να υφίσταται ένα έθνος και μια χώρα, την οποία διατείνεται ότι «αγαπάει», πρέπει να υπάρχουν οι συνεκτικοί δεσμοί τους οποίους συνεπάγεται η γλώσσα, η θρησκεία και η παράδοση. Αν χαθούν αυτοί οι πυλώνες, τότε το η χώρα που «αγαπάει» και το έθνος παύουν να έχουν υπόσταση. Οσον αφορά τους Σουλιώτες, ας αφήσουμε τους ίδιους να μας πουν αν θεωρούν τους εαυτούς τους Ελληνες ή Αλβανούς. Να θυμίσω ότι οι Σουλιώτες μετοίκησαν στην Πάργα και στα Τζουμέρκα και όχι στην Αλβανία. Και εγώ που κατάγομαι από τα Τζουμέρκα θεωρώ τον εαυτό μου Ελληνα. Αλλωστε έχετε δει η αλβανική κυβέρνηση να στέλνει εκπρόσωπο στις εκδηλώσεις για το Σούλι;

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr