Το να γράφεις ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις εκλογές είναι σαν να γράφεις στο ημίφως. Οχι στο σκοτάδι, γιατί τα σενάρια δεν είναι πολλά: θα κερδίσει το ΠαΣοΚ και η Αριστερά θα μετρήσει τις δυνάμεις της.

Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά αν το ΠαΣοΚ κερδίσει κατά κράτος τη ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς καταγράψουν άνοδο από το αν η ΝΔ καταφέρει να περιορίσει τη διαφορά κάτω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες και τα κόμματα της Αριστεράς σημειώσουν υποχώρηση.

Η δεύτερη περίπτωση θα σήμαινε ότι η πιο πρωτόγονη και πιο διεφθαρμένη Δεξιά της Δυτικής Ευρώπης έχει κυριεύσει τα μυαλά των Ελλήνων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια χώρα εγωιστική και κοντόφθαλμη, όπου ο καθένας έχει περιχαρακωθεί σε αυτό που πιστεύει ότι είναι το πιο εφήμερο συμφέρον του και δεν δίνει δεκάρα για μια αποδεκτή λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Αν το ΠαΣοΚ καταφέρει να κερδίσει με μεγάλη διαφορά, η ΝΔ θα καταρρεύσει, θα απαλλαγούμε σύντομα από τη Δεξιά και η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια διακυβέρνηση που θα κρατάει τα προσχήματα της αστικής Δημοκρατίας, αλλά μόνο τα προσχήματα.

Η διακυβέρνηση της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι συντηρητική, ενώ η αλαζονεία των νέων ενοίκων της εξουσίας, δικαιωμένων και αναβαπτισμένων από τη λαϊκή ψήφο, χωρίς μια Αριστερά δυνατή που να αντιπαρατίθεται μέσα και έξω από τη Βουλή, θα ποδοπατάει θεσμούς, νόμους, κινήματα. Αν το ΠαΣοΚ κερδίσει με μεγάλη διαφορά και ταυτόχρονα η Αριστερά περιθωριοποιηθεί, σημαίνει ότι η αμερικανοποίηση της χώρας έχει προχωρήσει βαθιά. Οτι έχουμε αποδεχθεί ιδεολογικά πως η μόνη δίκαιη κοινωνία είναι αυτή της αγοράς και ότι για τη δημοκρατική διακυβέρνησή της αρκούν δύο κόμματα: ένα κεντροδεξιό και ένα κεντροαριστερό. Και εμείς καλούμεθα να διαλέξουμε το λιγότερο κακό.

Η αυριανή ψήφος είναι μια πρόκληση για τον λαό της Αριστεράς (όλης της Αριστεράς). Για όλους όσοι αρνούνται να εκποιήσουν την αξιοπρέπειά τους, αρνούνται να εκποιήσουν τις αξίες, το ήθος, τις μνήμες, τις εμπειρίες της Αριστεράς. Για όσους επιμένουν να κάνουν λάθη, αντιστεκόμενοι σ΄ αυτόν τον κόσμο που δεν τους αρέσει.

vmoulopoulos@dolnet.gr