Πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η προεκλογική περίοδος, που (ευτυχώς) τελειώνει, ήταν κενή ουσίας, διαλόγου και πολιτικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα την προδιαγεγραμμένη συνολική καταδίκη του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες. Είναι αλήθεια ότι οι καμπάνιες των κομμάτων, τα σλόγκαν, οι διαφημίσεις, οι ομιλίες ήταν από τις πιο υποτονικές και άστοχες των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν είναι όμως αλήθεια το ότι «δεν μάθαμε» τίποτε από τα κόμματα αυτές τις ημέρες. Η ένδεια λόγου και πράξεων και η έλλειψη προγράμματος και οράματος λένε πολλά.

Ακόμη και μέσα από το debate μάθαμε, π.χ., ότι η κυρία Παπαρήγα θέτει το κόμμα προ του εισαγγελέα, ότι για κάποιο λόγο ο κ. Αλαβάνος είναι πολύ θυμωμένος, και ακόμη ότι βασικός πολιτικός στόχος του κ. Καρατζαφέρη είναι το να μπορούμε να κοιμόμαστε με τα παράθυρα ανοικτά. Δυστυχώς παρόμοιας βαρύτητας μηνύματα δεν καταφέραμε να εξαγάγουμε από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι δείχνουν να έχουν επιτέλους βρει τον τέλειο συνδυασμό πειστικής επικοινωνίας και μηδαμινής ουσίας.

Μπορεί ως πολίτες να καταλάβαμε πολλά για την παθογένεια του πολιτικού συστήματος τις τελευταίες εβδομάδες (και ευχαριστούμε τους ηγέτες μας για αυτό), αλλά χάσαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μέλλον μας, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για μια μεγάλη σειρά ζωτικών θεμάτων.

Ισως το βασικότερο διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών να είναι το αν ο κ. Μπαρόζο, ο χειρότερος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ανανεώσει τη θητεία του ή όχι. Με εξαίρεση τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη, το θεμελιώδες αυτό ζήτημα δεν τέθηκε επαρκώς στη δημόσια σφαίρα.

Οι ευρωεκλογές θα μπορούσαν επίσης να ήταν η ευκαιρία δημιουργίας, σύγκρουσης ή και σύζευξης μοντέλων επίλυσης της οικονομικής και αναπτυξιακής κρίσης που μαστίζει ήδη την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η επερχόμενη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οποία θα καθορίσει τις μελλοντικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή, είναι μόνο λίγα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων- θέματα για τα οποία οι πολιτικοί μας ηγέτες ούτε ρωτήθηκαν ούτε μίλησαν.

Μια προβολή του παρωχημένου λαϊκισμού, των προσωπικών υπολογισμών και της ανώδυνης γενικολογίας που επικρατούν στην ελληνική πολιτική σκηνή σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξηγεί απολύτως γιατί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει καταντήσει παράπλευρη απώλεια μιας γενικευμένης απαξίωσης εκ μέρους των πολιτών. Η αδυναμία των πολιτικών αρχηγών να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο καθιστά την αρνητική ψήφο αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ο κ. Ρ. Γεροδήμος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βournemouth και πρόεδρος του Τομέα Ελληνικής Πολιτικής Επιστήμης της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών.