Ολα τα ελληνικά κόμματα κάνουν ό,τι μπορούν για να μετατρέψουν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εθνικές εκλογές. Κατανοητό μεν, ανόητο και επιβλαβές δε. Στις ευρωεκλογές τα κρινόμενα ζητήματα δεν είναι η πολιτική ιδεολογία των κομμάτων ούτε η πολιτική τους για τη επίλυση των μικρών ή μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Η επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου απαιτεί αποφάσεις σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο ο κάθε πολίτης πρέπει να αποφασίσει αν θέλει η Ελλάδα να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή αν θέλει το μέλλον της Ελλάδας, πολιτικό και οικονομικό, να είναι συνδεδεμένο με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν κάποιος κρίνει ότι αυτό είναι καλό, τότε πρέπει να επιλέξει ένα κόμμα που προωθεί την αντίστοιχη πολιτική. Τέτοια κόμματα είναι το ΠαΣοΚ, η Νέα Δημοκρατία, ο ΛΑΟΣ και η «Δράση». Τα υπόλοιπα είτε προωθούν την ανυπακοή στην ΕΕ είτε οι απόψεις τους είναι νεφελώδεις και ασαφείς.

Αν κάποιος κρίνει ότι είναι «ευρωπαϊστής», τότε στο δεύτερο στάδιο πρέπει να επιλέξει ένα από τα υπέρ της ΕΕ κόμματα. Η επιλογή αυτή πρέπει να βασισθεί στην ποιότητα των ατόμων που αποτελούν τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Πιστεύω πως θα είναι λάθος να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές ένα κόμμα επειδή το ψηφίζουμε και στις εθνικές εκλογές ή επειδή μας αρέσει ο αρχηγός του. Στις ευρωεκλογές είναι προτιμότερο να ψηφίσουμε ένα αξιόλογο άτομο ενός κόμματος του οποίου την ιδεολογία απορρίπτουμε, παρά ένα ασήμαντο άτομο ενός κόμματος του οποίου την ιδεολογία δεχόμαστε.

Η γνώμη που μόλις διετύπωσα βασίζεται σε μια ανάλυση από την οποία απορρέει ότι η χώρα μας εκτός ΕΕ θα κινδύνευε σοβαρά να μετατραπεί βαθμιαία σε μια αφρικανικού ή ασιατικού τύπου κοινωνία, τηρουμένων των αναλογιών. Ακόμη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση επί 28 χρόνια ο κίνδυνος αυτός υπάρχει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας ισχυρός εξωγενής παράγων που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Συχνά αναφέρεται ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος χαλαρή, με την έννοια ότι δεν ασκούμε αυστηρή κρίση όταν αποφασίζουμε αν θα ψηφίσουμε ή τι θα ψηφίσουμε. Πρόκειται περί σοβαρού λάθους, αν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα. Η ψήφος στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Μακροχρονίως η πορεία και η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιθανότατα μεγαλύτερης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας σε σύγκριση με τις ανόητες μικροπολιτικές των φαύλων πολιτικών μας.

Η πατρίδα μας έχει εγκαταλειφθεί ή μάλλον έχει παραδοθεί στις δυνάμεις του κακού. Παρανομία, διαφθορά, έγκλημα, λαθρεμπόριο, ατιμωρησία και αδιαφορία σπρώχνουν τη χώρα μας στον γκρεμό. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται ικανό ή πρόθυμο να μας προστατεύσει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ίσως να είναι η σανίδα σωτηρίας. Γι΄ αυτό ακριβώς οι ευρωεκλογές είναι μεγάλης σημασίας.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.