Θέλετε να μάθετε σε ποιο σκυλάδικο των Μεσογείων τραγουδάει η Βούλα Μπούλα και ο Νάσος Ντάσιος; Πότε θα έρθει στην Αθήνα το διάσημο τσίρκο Μπαρούφ; Πού θα γίνει η επόμενη διαδήλωση του εργατικού κινήματος; Πού θα μιλήσει ο λαοπρόβλητος πολιτικός κ. Παπαρίδης; Ακόμη, μήπως σας ενδιαφέρει το νέο κέντρο επίπλου, η νέα έκθεση σκαφών ή το νέο σουβλατζίδικο; Αν σας ενδιαφέρει κάτι από τα παραπάνω ή κάτι παραπλήσιο, δεν έχετε παρά να ρωτήσετε εμένα και θα έχετε πλήρη ενημέρωση.

Είμαι βέβαιος ότι αναρωτιέστε πού τα μαθαίνω εγώ. Απλή η απάντηση: Από τις αφίσες που είναι κολλημένες ή κρεμασμένες στις κολόνες της ΔΕΗ, στους σηματοδότες, στους τοίχους, στα κουτιά του ΟΤΕ και όπου μπορείτε να φαντασθείτε, στους μεγάλους δρόμους της Αθήνας και των προαστίων. Η λεωφόρος Μαραθώνος, η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Αλεξάνδρας, η οδός Πατησίων, και γενικά όλοι οι μεγάλοι δρόμοι έχουν γίνει άθλιοι διαφημιστικοί χώροι.

Η Αθήνα, «η διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι», είναι πλέον μια βρώμικη πόλη και οι γύρω δήμοι εξίσου βρώμικοι ή λίγο περισσότερο. Και όχι μόνο από την αφισοκόλληση. Στους δρόμους θα δείτε απίστευτης ποικιλίας σκουπίδια. Από χαρτιά, αποτσίγαρα και μπουκάλια μέχρι σκισμένα ρούχα, χαλασμένα στρώματα, λεκάνες και διαλυμένα έπιπλα. Περιττό να προσθέσω το σκατό στο οποίο έχει πνιγεί η Αθήνα από τα αδέσποτα σκυλιά, καθώς και από τα σκυλάκια που οι διάφορες κυρίες βγάζουν βόλτα, αυτά για να αφοδεύσουν και αυτές για να πάρουν τον αέρα τους.

Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους. Το ερώτημα που προκύπτει και το οποίο θέλω να θέσω είναι τούτο: Τι κάνουν οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι υπεύθυνοι καθαριότητας; Γιατί προσποιούνται ότι δεν βλέπουν την άθλια κατάσταση των πόλεων; Γιατί αδιαφορούν για τις συνθήκες ζωής του απλού πολίτη;

Εχω τη βάσιμη υποψία ότι το τι συμβαίνει στον δήμο ελάχιστα τους ενδιαφέρει. Οι τοπικοί άρχοντες ενδιαφέρονται να κάνουν μικρορουσφέτια, μικροκομπίνες κτλ. και να εξασφαλίσουν την επόμενη υποψηφιότητα και πιθανώς εκλογή. Ετσι θα πάρουν μια καλή σύνταξη και ίσως κάποιο κυβερνητικό αξίωμα αν το κόμμα που τους πρότεινε είναι στην κυβέρνηση. Αν είναι τυχεροί και τους ευνοήσει η συγκυρία, μπορεί να γίνουν και βουλευτές. Αυτό βέβαια αν έχουν και οι ίδιοι προσφέρει, όσο είναι δήμαρχοι, τα ανάλογα στους διάφορους κομματάρχες.

Πριν από τρία χρόνια δημοσιογράφοι όλων των αποχρώσεων είχαν «γιουχάρει», από ραδιοφώνου κυρίως, τους δημάρχους για τις ατελείωτες λακκούβες στους δρόμους της Αττικής. Πήρε μερικές εβδομάδες για να ξυπνήσουν οι δήμαρχοι, αλλά τελικά οι λακκούβες κλείστηκαν, έστω και κακότεχνα και πρόχειρα. Για την εξάλειψη του αίσχους της αφίσας, και γενικά των σκουπιδιών, δεν θα ενδιαφερθεί κανείς;

Μεταξύ των πρωτευουσών της Ευρώπης η Αθήνα έχει σίγουρα τα πρωτεία στην εγκληματικότητα, αλλά μου φαίνεται ότι θέλει και τα πρωτεία στη βρώμα.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.