Δεν είμαι προληπτικός, δεν πιστεύω στα φυλαχτά, κάθε Τρίτη και 13 δεν κλείνομαι στο σπίτι αλλά κυκλοφορώ ελεύθερα, και όταν βλέπω μαύρη γάτα δεν αλλάζω πεζοδρόμιο φτύνοντας τον κόρφο μου (ή μήπως αυτό το τελευταίο πρέπει να το κάνω όταν συναντήσω παπά;).

Και όμως οφείλω να ομολογήσω ότι όταν ακούω τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις αυτών που μας κυβερνούν, αγγίζω με τα χέρια μου εκεί που ξέρετε!

Και δεν φταίω εγώ αν μια ομιλία των επί των οικονομικών υπουργών είναι λιγότερο πιστευτή από το ωροσκόπιο των πρωινάδικων της τηλεόρασης και αν η κυρία Λίτσα Πατέρα μου φαίνεται πιο ειλικρινής σε αυτά που λέει για το μέλλον μου από τον κ. Παπαθανασίου. Εχουν περάσει μόλις έξι μήνες από τότε που η κυβέρνηση προέβλεπε (και κατήρτισε τον προϋπολογισμό) ανάπτυξη κοντά στο 2% και έλλειμμα 2,7%. Χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (όχι οι γνωστοί αιθεροβάμονες, αστοιχείωτοι και φανατικοί αριστεριστές) ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα του 2008 έπιασε το 4,8% (δύο μοναδούλες και κάτι δισ. ευρώ επιπλέον), η δε ανάπτυξη μετατράπηκε σε ύφεση και ουδείς τολμά πλέον (ούτε και οι πιο φανατικοί της ελεύθερης αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού) να προβλέψει πού θα σταματήσει η ελεύθερη πτώση.

Αν είχαμε προσλάβει τους οικονομικούς εγκεφάλους της κυβέρνησής μας ως οικονομικούς συμβούλους της επιχείρησής μας ή ως διαχειριστές της πολυκατοικίας μας, σήμερα θα τους είχαμε πάρει στο κυνήγι με τη μαγκούρα. Λένε ότι για όλους φτάνει κάποτε η «ώρα του λογαριασμού». Αν αυτό ισχύει και για τα κόμματα, τότε ήγγικεν η «ώρα του λογαριασμού» για τη χειρότερη κυβέρνηση που είχαμε ποτέ.

Ο κ. Παπαθανασίου δεν έχει άλλους λαγούς να βγάλει από το καπέλο του υπουργού Οικονομίας, τους είχε, έτσι κι αλλιώς, εξαντλήσει ο προκάτοχός του που είχε κάνει μεταπτυχιακό στη σχολή Χόγκουαρντς όπου υπήρξε συμφοιτητής του Χάρι Πότερ. Και οι Ελληνες έχουν πλέον πεισθεί ότι το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ψωμιών και των ψαριών το έκανε μόνον Εκείνος πριν από 2.000 χρόνια, και όσο και να προσπαθήσει ο κ. Καραμανλής δεν θα καταφέρει να το επαναλάβει.

vmoulopoulos@dolnet.gr