Οι απλοί πολίτες πολύ συχνά αγνοούν, παρανοούν ή αδιαφορούν για τα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Αντίθετα, κατανοούν και ενδιαφέρονται για τα προσωπικά τους προβλήματα, είτε είναι σοβαρά είτε όχι, είτε ευθύνονται οι ίδιοι για αυτά είτε όχι. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι απλοί άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι. Ομως είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση συμπεριφέρεται και δρα σαν να μη γνωρίζει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Συγκεκριμένα, το κύριο πρόβλημα της χώρας στην παρούσα συγκυρία είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι για να εξοφλήσουμε το χρέος μας σε έναν χρόνο πρέπει να δουλεύουμε επί έναν χρόνο χωρίς να δαπανούμε ούτε ένα ευρώ ή αν θέλουμε η εξόφληση να γίνει σε 50 χρόνια πρέπει να μειώσουμε το βιοτικό επίπεδο κατά 2%, για το ίδιο διάστημα! Η σοβαρότητα του προβλήματος έγινε φανερή τώρα λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Αναμφίβολα, η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας. Αν η Ελλάδα, ως χώρα της ευρωζώνης, δεν είχε την υποστήριξη των ισχυρών εταίρων, θα είχε ήδη καταρρεύσει χωρίς προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι απλούστατα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.

Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, η κυβέρνηση αγνοεί τον μόνο σημαντικό τρόπο μείωσης των ελλειμμάτων, δηλ. την πάταξη της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν στη χώρα μας 384.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, σύμβουλοι κάθε είδους κλπ. Από αυτούς, οι 214.000 δεν πλήρωσαν φόρο διότι δήλωσαν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, δηλ. ήταν φτωχοί. Επίσης, έχουμε περίπου 640.000 ιδιοκτήτες βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, από τους οποίους οι 400.000 δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, δηλ. είναι και αυτοί φτωχοί. Κατά συνέπεια, οι μόνοι πλούσιοι σε αυτή τη χώρα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αρνείται να διευρύνει τη φορολογική βάση, όπως είχε προτείνει, όταν ήταν υπουργός ο κ. Αλογοσκούφης, που είναι η σωστή πολιτική και για λόγους οικονομικούς και για λόγους δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αγνοεί και αφήνει ήσυχους και ανενόχλητους τους κηφήνες των δημόσιων επιχειρήσεων που εδώ και δεκαετίες ευημερούν ξεκοκαλίζοντας το ψαχνό του Δημοσίου. Επιπλέον, τώρα, την πιο κρίσιμη περίοδο, μειώνει τα τέλη για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού κ. Παπαθανασίου περί του αντιθέτου, και ταυτόχρονα θα ανοίξει την όρεξη άλλων επαγγελματιών για ενίσχυση της δικής τους αγοράς σε βάρος του Δημοσίου και τελικά σε βάρος όσων πληρώνουν τους φόρους.

Μέσα στα τόσα αρνητικά που φέρνει η οικονομική ύφεση υπάρχει και ένα θετικό. Οι πολιτικοί μας ίσως καταλάβουν ότι το ελληνικό κράτος βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και ίσως κάνουν κάτι.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.