Ακόμη και ο πιο κυνικός έλληνας τρομοκράτης δεν θα διενοείτο να επιχειρήσει βομβιστική επίθεση σε εκκλησία· ακόμη και ο πιο στυγνός έλληνας κακοποιός δεν θα αποτολμούσε ένοπλες επιθέσεις του είδους που δείχνουν τα μέσα ενημερώσεως να διαδραματίζονται σε αμερικανικό έδαφος. Είναι εύλογη λοιπόν η υποψία ότι τα όσα συμβαίνουν εσχάτως όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά καθ΄ άπασαν την ελληνική επικράτεια είναι εισαγόμενες δραστηριότητες.

Οσο και αν έχουν προκαλέσει την Κοινή Γνώμη και την κοινωνία ολόκληρη οι κατά καιρούς εν Ελλάδι δρώντες τρομοκράτες, ουδέποτε επεχείρησαν χτυπήματα τυφλής βίας. Ακόμη και σε ολόκληρη την Ευρώπη χτυπήματα τυφλά μόνον από ελάχιστες ομάδες φανατικών έχουν επιχειρηθεί. Εικάζεται, λοιπόν, ευλόγως ότι ξένοι δρουν πίσω από τη βιτρίνα. Αλλοδαποί οπλίζουν Ελληνες που μοιάζει να δρουν στα όρια ανάμεσα στην πολιτική τρομοκρατία και στο κοινό ποινικό έγκλημα.

Τώρα, δύο είναι τα ενδεχόμενα: είτε οι αρμόδιες κρατικές αρχές θα αναλάβουν δράση και θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση επιλύοντας ριζικά το πρόβλημα, είτε θα καταλήξουμε μοιραίως σε εκδηλώσεις αυτοπροστασίας, δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες θα αναλάβουν την ευθύνη της ασφαλείας τους. Η τυφλή βία των ολίγων θα προκαλέσει πιθανώς την αυτοδικία των πολλών και η κοινωνία θα γίνει ζούγκλα.

Το καθήκον των αρμοδίων αστυνομικών αρχών είναι αυτονόητο. Αν δεν μπορούν, ας παραδώσουν τα όπλα τους και ας αποσυρθούν ευπρεπώς. Το καθήκον της κυβερνήσεως είναι να λύσει το πρόβλημα. Αν, όπως φαίνεται, και αυτοί δεν μπορούν, ας παραδώσουν τα χαρτοφυλάκια – κακό το να στερείσαι ικανοτήτων, αλλά ακόμη χειρότερο το να εξευτελίζεσαι καθημερινώς.

Οσο για τη χώρα, ας μη νοιάζονται. Η φύση απεχθάνεται το κενόν. Μια νέα διακυβέρνηση θα βρεθεί.