Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Κλειστός ο σταθμός του προαστιακού στη Μεταμόρφωση
Ο κ. Θωμάς Ακριτίδης, από τη Μεταμόρφωση της Αττικής,γράφει:

Θα σας απασχολήσω με το θέμα της έναρξης λειτουργίας του προαστιακού σταθμού της Μεταμόρφωσης ο οποίος, ενώ αποπερατώθηκε πριν από ένα εξάμηνο και περισσότερο (και αφού προηγήθηκαν μακρόχρονοι αγώνες γι΄ αυτό), κατά εντελώς ακατανόητο τρόπο, παραμένει ακόμη ερμητικά κλειστός. Η Μεταμόρφωση αποτελεί μεγάλο βιομηχανικό και βιοτεχνικό κόμβο όπου απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι από όλο το Λεκανοπέδιο. Πολλοί από αυτούς εξυπηρετούνται από τα ελάχιστα αστικά λεωφορεία (διέλευση ένα λεωφορείο ανά ώρα) που προκαλούν αφάνταστη ταλαιπωρία και άγχος. Η ανάπτυξη κάθε εθνικής οικονομίας απαιτεί προφανώς την ύπαρξη σύγχρονης συγκοινωνιακής υποδομής, όπως συμβαίνει αυτονόητα σε όλον τον σύγχρονο κόσμο. Δεκαπέντε χρόνια αγώνων του λαού της Μεταμόρφωσης έπεισαν τους αρμοδίους (κάτι που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν μόνοι τους) ότι έπρεπε επιτέλους να κατασκευαστεί και στη Μεταμόρφωση σταθμός του προαστιακού. Ο σταθμός κατασκευάστηκε με καθυστέρηση πέντε ετών από τότε που αποφασίστηκε η κατασκευή του και αυτονόητα, έπειτα από τόση ταλαιπωρία, θα έπρεπε να λειτουργήσει αμέσως. Αλλά ω, του θαύματος, ο σταθμός σφραγίστηκε αμέσως μετά την κατασκευή του, ενώ δεν μιλάει κανείς για πιθανή ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του (ή μάλλον λένε για το τέλος του 2009!). Μαζί με τον σταθμό σφραγίστηκαν και τα στόματα όλων για το καυτό αυτό θέμα (δημοτική αρχή, αντιπολίτευση, τοπικά ΜΜΕ). Νομίζω ότι ο λαός της Μεταμόρφωσης που έπειτα από τόσους αγώνες τον έφεραν μεν στην πηγή αλλά φροντίζουν να τον αφήνουν ακόμη διψασμένο, δηλαδή να τον εμπαίζουν ασύστολα, θα πρέπει να σκεφθεί τρία πράγματα: πρώτον, ποιοι είναι αυτοί που τον εμπαίζουν στο υπόψη θέμα υποτιμώντας ασύστολα τη νοημοσύνη του και γιατί· δεύτερον, στις επόμενες δημοτικές εκλογές να στείλει όσους τον εμπαίζουν εκεί που τους αξίζει· τρίτον, να απαιτήσει, χωρίς την οποιαδήποτε αναβολή, την άμεση λειτουργία του σταθμού, την κατασκευή του οποίου έχουμε πληρώσει όλοι!

«Περί μάσκαν Ομήρου»
Ο κ. Χρυσόστομος Τσιρίδης, φιλόλογος,από την Καβάλα,γράφει:

Χρησιμοποιώντας ορολογία των ημερών, εννοώ τις τρεις «μάσκες», κάτω από τις οποίες είναι κρυμμένο το αληθινό «πρόσωπο» του ιδιοφυούς έλληνα ποιητή. Την πρώτη απ΄ αυτές την έχει επιλέξει μόνος του. Είναι δικής του επινόησης άλλωστε. Η πιο περίτεχνη μάσκα, την οποία ο Ομηρος σημειολόγησε με την ανεπανάληπτη τεχνική και τέχνη του. Το αποτέλεσμα μοναδικό: Η (ομηρική) «Οδύσσεια». Για τις άλλες δύο, τη δεύτερη και τρίτη κατά σειρά, δεν έχει καμιά ευθύνη ο ίδιος ο ποιητής. Ποιες όμως είναι οι δύο αυτές μάσκες που αναγκάζεται να φέρει, παρά τη θέλησή του, ο Ομηρος και ποιοι είναι αυτοί που τις σχεδίασαν. Η δεύτερη λοιπόν μάσκα δεν είναι άλλη από την «ανταγωνιστική επιστημοσύνη» με την οποία θέλουν να εμφανίζουν τον Ομηρο τα «Ιερατεία» των μεγαλοφιλολόγων και όχι μόνο. Το αποτέλεσμα; Μια ελιτίστικη, απρόσιτη, χαοτική βιβλιογραφία. Η τρίτη, τέλος, στον αντίποδα της προηγούμενης, είναι η απλοϊκή, παιδαριώδης μάσκα των σχολικών μας βιβλίων. Σχεδιασμένη με βάση το ηθικοδιδακτικό σχήμα «οι καλοί και οι κακοί », εμφανίζει τον πρώτο, στην παγκόσμια λογοτεχνία, δραματικό ποιητή, σαν αφελή αφηγητή μιας ανούσιας μονοσήμαντης περιπέτειας, όπου φυσικά και σύμφωνα με τα… αποδεκτά ιδεώδη, οι «καλοί» νικούν πάντα τους «κακούς». Αυτή η τρίτη μάσκα άλλωστε είναι και η μοναδική, μέσω της οποίας αναγνωρίζουμε τον ψεύτικο Ομηρο που μας δίδαξαν και μας διδάσκουν. Περιττεύει να πούμε ότι αυτός ο σχολικός μασκαράς ουδεμία σχέση έχει με τον αληθινό επαναστάτη-ποιητή και τις αλήθειες που έκρυψε (ευτυχώς) στα αθάνατα έπη του. Για επιβεβαίωση να θυμίσουμε την επισήμανση του Α. Lesky: «Με τη δραματοποίηση των γεγονότων από τον Ομηρο, αλλά περισσότερο με την εξανθρώπιση του παλιού μύθου, βρίσκει ο δρόμος της δυτικής ανθρωπιάς την αρχή του».

«Παραβίαση Συντάγματος και στην εκπαίδευση»
Ο κ. Φώτης Κανελλόπουλος, δικηγόρος Αθηνών,γράφει:

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής: «Το αλβανόπουλο το δέχεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα…». Εγώ, όμως, από την πλευρά μου, αντικρούοντας τα ανωτέρω, έχω να καταθέσω τα ακόλουθα: η χώρα μας έχει κατακλυστεί από διάφορους λαθρομετανάστες, Αλβανούς, Πακιστανούς, Κούρδους, Αφρικανούς κ.ά. που σπουδάζουν δωρεάν οι ίδιοι ή τα μέλη των οικογενειών τους στις διάφορες βαθμίδες των κρατικών εκπαιδευτηρίων. Αυτό όμως απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 16, παρ. 4, του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος, που αναφέρει ότι «όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια!». Ετσι, το Σύνταγμα, με την παραπάνω σαφή διάταξή του, απαγορεύει τη δωρεάν σπουδή στους ξένους, στους αλλοδαπούς, οι οποίοι, πέραν των άλλων νομίμων προϋποθέσεων, αν θέλουν να σπουδάσουν στην πατρίδα μας, πρέπει να πληρώνουν και δίδακτρα υποχρεωτικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται και οι αλλοδαποί σπουδάζουν χωρίς να πληρώνουν ούτε μία δραχμή στο κράτος!.. Και έτσι καθίσταται υπόλογη, ένοχη, κατηγορούμενη, ενώπιον του λαού, η ελληνική πολιτεία, η οποία παραβιάζει συνειδητά το Σύνταγμα εις βάρος της χώρας και δαπανά το δημόσιο χρήμα παράνομα υπέρ των ξένων και των αλλοδαπών. Συμπερασματικά, ο υπουργός Παιδείας λέγοντας τα ανωτέρω παραβίασε το ισχύον Σύνταγμα της χώρας και την έννομη τάξη γενικότερα. «Πτωχάνθρωπος στην Σύγκλητο»…
Ο κ. Διονύσης Σταμάτης, από τον Βόλο,παραφράζει Καβάφη («Η δυσαρέσκεια του Σελευκίδου») χάριν της επικαιρότητας:

«Δυσανασχέτησε ο ελληνικός λαός να μάθει/ ότι ο πρωθυπουργός του πήγε στη σύνοδο κορυφής/ με δυο-τρεις συμβούλους μονάχα,/ χωρίς σχέδιο, επιχειρήματα και προτάσεις/ για την αντιμετώπιση της κρίσης,/ μιας και η χώρα του επί των ημερών του/ βρίσκεται σε τέτοιο χάλι./ Πώς θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στους Ευρωπαίους;/ Οι Ευρωπαίοι είναι ισχυροί και άριστοι / στην πίεση των αδυνάτων./ Επρεπε και αυτός να ΄χε φροντίσει/ να σταθεί απέναντί τους επάξια/ όπως αρμόζει σ΄ έναν περήφανο γραικό πολιτικό!/ Να μη δεχθεί τους επαχθείς όρους/ εκείνου του δηκτικού επιτρόπου./ Ας μην ξεχνά, είναι από το γένος των Καραμανλήδων/ και κάτι τέτοια αυτοί δεν τα σηκώνουν./ Γι΄ αυτό ταράχτηκε ο λαός/ και του απαίτησε/ να στέκεται όρθιος μπροστά στους ισχυρούς/ όποιοι αυτοί κι αν είναι./ Αλλά ο τωρινά πρόσφατος ένοικος του Μαξίμου / ήξερε καλά τη δουλειά του./ Γνωρίζοντας ότι η πρωθυπουργία του κρέμεται/ από τη λεπτή κλωστή της μιας έδρας/ δεν βρέθηκε άμεσα με την καγκελάριο ή τον αυστηρό επίτροπο/ αλλά επεδίωξε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου./ Ετσι θα κάνει πιο αποτελεσματική την επαιτεία!».

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr