Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην αρχή της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της μεταπολεμικής εποχής η οποία ήδη πλήττει βαθιά την πραγματική μας οικονομία, το εμπόριο, τη βιομηχανία και νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός. Οι πιέσεις θα είναι ακόμη εντονότερες καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009, οπότε η κρίση θα φθάσει στην κορύφωσή της και θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 κατά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Εχουμε ήδη προβλέψει ότι το αποτέλεσμα αυτής της κλιμάκωσης θα είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η αύξηση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, η μείωση της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού, με αναπόφευκτο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα την ύφεση.

Η κρίση αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας δύο ακόμη σοβαρών παραγόντων: της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την παγκόσμια κρίση, στις οποίες διατηρούν μεγάλο αριθμό θυγατρικών τραπεζών και υποκαταστημάτων, και οι διαρθρωτικές αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας που είτε στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσουν είτε στη χειρότερη περίπτωση ίσως και ακυρώσουν κάθε παρεμβατικό μέτρο εξυγίανσης.

Πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να απαλειφθούν οι διαρθρωτικές αγκυλώσεις και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ευκαιρία, αλλά και ανάγκη, να αξιοποιηθεί η παρούσα κρίση, ώστε να εκπονηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα δεκαετές τουλάχιστον πρόγραμμα ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της φορολογίας και των εργασιακών σχέσεων, στην ανακατανομή και στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί και η πιστοληπτική της ικανότητα και η αξιοπιστία της ώστε, παράλληλα, να αναβαθμιστεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να μπορέσει να ενισχύσει τη θέση της ως επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι ευτύχημα ότι η πρόταση αυτή, που από τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε για πρώτη φορά το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ήδη επιβεβαιώνεται με τις επισημάνσεις του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος και υιοθετείται από τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, το ΙΟΒΕ, από διαφόρους άλλους φορείς, αλλά και από μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Είναι λοιπόν η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων, με ιστορικό στίγμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της χώρας. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά τους άλλους λαούς γύρω μας, αφορά κι εμάς.

Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης είναι πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.